Anonim

vidIQ - Alla Premium-tjänster Crack | Stor låda

Den här frågan kommer att verka lite konstig så jag ska ge lite bakgrund.

Jag gillar att se anime som följer en viss genre och målgrupp.

Så naturligtvis när en ny titel dyker upp här, MAL, från vänner eller vad som helst jag Google det omedelbart för att se om det är något jag vill eller inte.

Finns det ett sätt att härleda en målgrupp från att analysera innehållet i det första avsnittet?

Vad jag menar är om det finns berättande tecken på varje genre (t.ex. övernaturlig, romantik, sport) och demografisk (ex. Shonen, seinen, shojo, josei etc.) som erfarna anime-fans letar efter som gör att du kan känna genren och demografisk utan tidigare forskning?

Om det är en visningsstil eller teknik involverad skulle jag vilja veta det.

7
  • Målgruppen bestäms av produktionskommittén. Målgenren bestäms vanligtvis av källmaterialet. Om det är en originalhistoria finns det få detaljer förrän den har premiär. Som med böcker är utgivaren / kommittén den som bestämmer genren och i slutändan hur den kommer att marknadsföras.
  • Jag menar inte hur det bestäms av marknadsföring eller ens om det har källböcker eller manga. Jag frågar om det finns ett sätt som betraktare att jag kan anta genren och demografin från den inledande episoden. Till exempel i de flesta amerikanska tv-program kan du berätta om cirka 15 minuter om det är action, drama, romantik, mysterium etc och om det är en familjeshow eller endast för mogen publik. Kan samma generalisering göras med anime?
  • Det är möjligt med de flesta shower om du vet vad troperna i en viss genre är. Ibland är till och med konststil och karaktärsdesign tillräckligt för att berätta.
  • Det är mer en fråga om drev än någonting. Inte alla föreställningar faller också in i traditionens begränsningar.
  • Ahh ok eftersom det här är opinionsbaserat kommer jag att radera det.

Det finns ett par ledtrådar som jag kan tänka mig är en bra indikator som indikerar sannolik demografi för en anime-serie. Den första är användningen av furigana, vilket indikerar att måldemografin förmodligen är ung, och den andra är måldemografin för tidningen som källan manga publicerades i. Den senare gäller självklart bara för serier härledda från tryckt manga, men det är fortfarande mest anime.

Furigana är de små japanska karaktärerna som kan visas över kanji-tecken för att ge sitt uttal till läsare som kanske inte är bekanta med kanji eller som det används i det sammanhanget. De kan visas till och med verk riktade till vuxna om kanji är väldigt ovanligt eller författarens avsedda uttal är icke-standard, men visas främst i verk riktade till barn. Jag är inte helt säker på vilken ålder avskärningen är, men en show riktad till yngre tonåringar kommer förmodligen att använda furigana medan en show riktad mot äldre tonåringar förmodligen inte kommer att göra det. Tydligen har detta förändrats över tid och nuvarande verk riktade till tonåringar är mer benägna att använda furigana än äldre verk med samma demografi.

I en anime-show är platsen att leta efter furigana saker som titlar, iögonfallande, textade öppnings- eller avslutande sångtexter och eventuella japanska undertexter i främmande språkdialog. Krediterna har normalt inte furigana, eftersom de huvudsakligen riktar sig till vuxna som arbetar i branschen.

Till exempel trots att karaktärerna i Woosers Hand to Mouth Life alla ser ut som de designades av Sanrio, föreslår bristen på någon furigana i showens titelskärm en äldre måldemografi:

Detta stöds av det faktum att programmet ursprungligen sändes på TV i Japan kl. 01.35 på morgonen.

Medan anime-serier ofta försöker rikta en bredare publik än det ursprungliga källmaterialet (om något) som de bygger på försöker de sällan rikta in sig på en helt annan demografi. När det gäller anime-serier baserade på tryckt manga är det vanligtvis inte så svårt att ta reda på vilken tidskrift mangan ursprungligen publicerades i. De flesta mangatidskrifter har en post på den engelska Wikipedia som ger den demografiska målen för den tidningen. Visst kräver det lite "tidigare forskning" men det kräver vanligtvis inte mer arbete än att hitta Wikipedia-sidan för anime och klicka en eller två gånger.

När det gäller genre tror jag inte att det är möjligt att komma med några bra regler för att bestämma genren för en show genom att titta på den. Visst är det inte svårt att kategorisera en show efter att ha tittat på 15 minuter av den, men att kodifiera den processen skulle vara långt bortom vad som kan besvaras här och inte allt nyttigt. Genrer är i grund och botten bara högar vi placerar för att ge någon form av organisation. De är sektioner i en videobutik. En show måste gå på någon hylla, men inte alla butiker kommer att göra samma bestämningar om var. Och vid kanterna är det inte alltid möjligt att säga om en viss kategorisering var rätt eller fel.

Ett annat problem som komplicerar att bestämma genrer är att västerländska genrer ofta skiljer sig från de japanska genrerna, och anime-fandom har skapat sina egna genrer som skiljer sig från någon av dem. Till exempel "slice-of-life" är en anime-genre som inte har direkt översättning till japanska och skiljer den äldre västerländska betydelsen.