Anonim

My Dear Cold Blooded King-EP. 47 (WEBTOON DUB)

Ansvarsfriskrivning: Jag såg bara anime. (Och läs Toarupedia)

I säsong 2 av Index presenteras vi för Kihara Amata, en av forskarna som arbetade med att undersöka Accelerators förmåga. Han attackerar honom på huvudet som vanligtvis visar sig vara dödligt för angriparen beroende på deras attackstyrka och stansar Accelerator. Sedan skapar Accelerator en vindtornado och attackerar Amata. Amata driver emellertid attacken i luften.

Nu är det som stör mig, hur han lyckades slå Accelerator och animes förklaring. Amata berättar vad han är djupt kunnig om de inre funktionerna i Accelerators förmåga och påpekar att hans omdirigeringssköld byter riktningar för föremål som kommer i kontakt med det och tricket för att kringgå det är att dra tillbaka näven just i kontaktögonblicket och skölden byter riktning mot näven som skulle vara bakåt rakt in i acceleratorn (eller på något sätt stansens moment och inte näven är det inte helt klart att vara ärlig).

Problemet i denna förklaring är att vi ganska ofta får höra att Accelerators sköldhastighet är lika med eller snabbare än ljusets hastighet eftersom hans förmåga reflekterar UV och annan strålning (åtminstone UV reser i hastighet nära ljusets hastighet) vilket innebär att kringgå skölden och lura den att släppa igenom en attack skulle Amata behöva röra sig i hastigheter som är snabbare än UV-strålarnas hastighet eller ljusets hastighet, vilket är absurt även med tanke på att han tydligen ersätter sin hand med konstgjord.

För att illustrera, föreställ dig vad du står framför ett stort Vector-fält som är något synligt. Det har en storlek på en vägg eller något. Du ser Kihara Amata på andra sidan springa mot väggen och slå efter. Det finns få saker som kan hända här:

  1. Amata rör sig snabbare än skölden kan reagera och slår dig i ansiktet.

  2. Sköldens reaktionstid är mycket mycket högre än Kiharas tid (och det inkluderar beräkningar för att avgöra om vektorn medför skada / ingen skada, som visas med UV), flyttar Kihara knytnäven nära fältkanten och drar sedan tillbaka. Ingenting händer, eftersom näven inte tog kontakt.

  3. Sköldens reaktionstid är fortfarande högre än Amatas slag, men den här gången går Amata för punch-pullback på kanten av fältet och går in i den något. Eftersom skölden är för snabb för honom, bryter Amata hans arm ögonblick, han tar till och med kontakt med fältet, och det finns ingen tid för honom (enligt hans relativa långsamma rörelse) att ens börja dra tillbaka, eftersom skölden redan gjort beräkningar och reagerade med åtminstone hastighet högre än UV.

Det enda sättet att stansen kringgår skölden är om dess rörelsehastighet är snabbare än fältets reaktion. På så sätt är det möjligt att bara ignorera skölden eftersom den inte ens har tid att göra beräkningar om den är långsammare än vektorn.

Även om vi för ett ögonblick föreställer oss att Amata uppfann ett sätt för sin hand att ofarligt röra sig med ljusets hastighet eller snarare snabbare än att skölden kan reagera eftersom vi aldrig får veta i anime om skölden har några hastighetsgränser, skulle hans slag bara gå igenom skölden, och om Amata drar tillbaka skulle skölden fortfarande inte ha tid att reagera och ingenting händer. Men att Amata kan ge ett slag som färdas med ljusets hastighet är mycket tveksamt, så vi kan anta att tricket är något annat och han bluffar. Men vad är det? Beslutade killen som skrev manuset att inkludera tomtinducerad dumhet eller finns det en omvänd förklaring som faktiskt är vettigt?

Redigera: @Ryans kommentar handlar om med teori om möjlig exploatering av skölden fick mig att tänka. Om fältet bestämmer om det ska reflekteras eller inte, och låt oss göra några saker, kan det kanske utnyttjas genom att först bara gå långsamt och gå in i fältet. Fältet skulle markera vektorn "icke-skadlig" och låta handen komma in. Sedan skulle handen plötsligt accelerera i motsatt riktning mot sköldens emittor (dvs. Accelerator) och skölden skulle markera vektorn som "skadlig" och växla riktningen för handen. Även om det här verkar konstigt nu när jag tänker på det mer, eftersom ögonblicksskölden skulle byta näveriktning skulle det bli "skadligt" igen, skulle det inte byta riktning på vektorn igen den här gången bort från fältutsändaren? Nu, en annan sak som jag undrar över är varför Kiharas hand när han slår Accelerator inte flyger mot honom och istället gör momentet i stansen? Detta är säkert inte fallet med kulor, när fältet byter riktning flyger de bort, inte deras drivkraft. Men i anime visas det att när Kihara skickar ett slag till Accelerator, när han utförde sitt trick, är det inte hans näve vad som går mot Accelerator efter att ha bytts av skölden, utan fart. Thois verkar lämna mycket utrymme för spekulationer (till exempel, skulle fältet till och med klassificera en hand, av vilken hastighet som helst "icke-skadlig"? Vi ser aldrig i anime och i andra material så vitt jag kan säga från Indexpedia någon röra Accelerator på ett icke-skadligt sätt (förutom när Accelerator maginerar hur en normal barndom skulle vara i Railgun S, men det är uppenbarligen i hans huvud).

Hittills verkar det inte finnas tillräckligt med information, men så vitt jag ser verkar @ Ryans teori vara den mest troliga.

5
  • Låt mig redigera min teori något. Betoning på att en riktig passiv reflektion är undermedveten, men samtidigt är den inte som en CPU, så dess programmering är mycket enkel att låta den bearbeta så snabbt (som att hantera UV). Stansen skulle under normala omständigheter aldrig träffa Accelerator, vilket kringgår hans filter från början. Men när stansen börjar accelerera bort från honom, utlöser den analysen, en accelererande näve på nära håll. Det anses vara ett hot, och filtret gör vad det är programmerat att göra, vända vektorn. Så det är mer som ett fel i programmeringen.
  • @Ryan Ändå kan även en normal touch klassificeras som skadlig. Till exempel, om en hand var infekterad med sjukdomen eller om det fanns gift på den? Skulle skölden tillåta det? Detta vet vi inte för tillfället. Men det är möjligt, så i teorin, låt oss föreställa oss vad det är, kanske skulle det fungera enligt din teori. Men då tänker jag på det, det är något knepigt på ett sätt, dvs att skölden först registrerar handen som icke skadlig (låt oss säga att det skulle vara för spekulationsändamål), låter handen komma in. Handen går in i fältet och börjar accelererar mot sköldemitorn.
  • @Ryan Fältet registrerar vektorn som "skadlig" och byter vektorn. Handen rör sig nu vid fältutsändaren. Skölden gjorde vad den är programmerad att göra och lutar sig tom. Detta är troligt, ja .. Men det finns ett problem, som är om fältet skulle låta handen komma in i första hand. Även om det inte finns mycket plats för att diskutera om detta, eftersom det möjligen kan vara på något sätt och vi helt enkelt inte har tillräckligt med information. Och jag råder dig förvandla din teori till ett svar, som diskussionen för närvarande ser jag tror att den har störst chans att vara korrekt.
  • (bortsett från min tråkiga teori xd) Det är inte riktigt ett fel men snarare en saknad funktion. Poängen som din teori står på är vad Accelerators Vector-sköld saknar en funktion: kunskap om den relativa positionen till sköldens emittor [Accelerator]. Så till exempel om en stansning riktas på Accelerators sätt kan den ha riktningen "+150" men om den plötsligt skulle ha riktningen "-120" skulle den ignorera den även om själva vektorn kan klassificeras som "skadlig" när den rör sig bort från positionen för sköldemitteraren.
  • Acceleratorfilter drivs av hans hjärna. Han kan inte göra omfattande beräkningar utan att sakta ner hastigheten kraftigt, och ännu viktigare, som en dator, kan den bara utföra så snabbt eftersom det fick veta vad man skulle göra i förväg. Det är inställt på att vända vektorer, och Accelerator trodde aldrig att programmera för ett hot från insidan, och räknade med att det aldrig kunde komma dit till att börja med. Sådan kostsam bearbetningstid för att täcka en super sällsynt och (i åtanke åtminstone acceleratorer) effektivt omöjlig situation, vilket också saktar ner filterhastigheten och ökar den mentala belastningen, inte värt det

För övrigt finns det en wikiasida för denna teknik. Fans kallar det Kihara Counter.

Såvitt jag kan säga är förklaringen tänkt att tas till nominellt värde. Senare i ljusromanerna har andra försökt att replikera tekniken (eller åtminstone demonstrera potentialen att replikera tekniken) med varierande framgångsnivå.

Till exempel, i volym 19, kapitel 3, del 8, lyckas Sugitani landa en hit på Accelerator med den här tekniken, även om han skadar handen i processen eftersom hans utförande av tekniken inte är perfekt.

Vandrar mer in i spekulationsområdet ...

Denna teknik verkar lite långsökt. Jag tror dock inte att tekniken innebär några ljushastigheter. Både Kihara och Sugitani är människor utan några speciella förstärkningar, såvitt jag kan säga (även om Sugitani råkar vara en ninja), så tekniken borde kunna uppnås med reflexer och hastighet på människanivå (eller däromkring).

Tänk på att även om Accelerators passiva reflektion kan verka okomplicerad (bara speglar alla saker, eller hur?), Finns det mycket komplexitet i den som gör att den är sårbar för exploatering. Låt oss granska detaljerna i hans passiva reflektionsförmåga:

  1. Hans förmåga kan vända alla mötande vektorer som kommer mot fältet.
  2. Hans förmåga fungerar passivt och automatiskt. Med andra ord kan hans förmåga återspegla höghastighetsprojektiler som kulor som han uppenbarligen inte medvetet kunde reagera på.
  3. Han skapar omedvetet ett filter som analyserar allt som skadligt eller inte. Detta filter återspeglar skadliga saker.
  4. Hans filter tillåter vissa icke-skadliga saker att passera av bekvämlighet. Detta inkluderar gravitation, luft, tryck, ljus, värme och ljud.

Den största sårbarheten här är hans skadliga / inte skadliga filter. Om hans filter inte känner igen projektilen som skadlig, kommer den att gå igenom. Till exempel lyckas Teitokos Dark Matter-vingar kringgå Accelerators omdirigering under deras kamp i volym 15 eftersom Accelerators filter inte känner igen den exotiska saken.

Om du tänker på det är alla skadliga vektorer som hans förmåga återspeglar inkommande vektorer. Kulor som går rakt mot honom. UV-strålar som går rakt mot honom. Chockvågor, explosionsfronter och så vidare som alla går direkt mot honom. Som ett resultat är Accelerators skadliga / inte skadliga filter förmodligen mycket bra på att känna igen denna typ av hot.

Men ett slag som går rakt mot honom och då slutar precis vid kanten av hans AIM-fält och sedan reverserar är ett mycket ovanligt kantfall. Jag tvivlar på att hans filter har mycket erfarenhet av vektorer som följer detta mönster. Som ett resultat är det inte otroligt att hans undermedvetna filter skulle felklassificera näven som "inte skadlig" och sedan kanske "skadlig" igen när handen plötsligt börjar accelerera i omvänd riktning och sedan kanske bli förvirrad med den utgående riktningen och orsaka det att reflektera inåt.

Om du känner till neurala nätverk finns det många modeller idag som närmar sig övermänskliga prestanda i olika klassificeringsuppgifter, till exempel ImageNet Large Scale Visual Recognition Challenge. Det är emellertid lätt att konstruera kontradataingångar som lurar klassificeraren (se till exempel förutsägelser för högt förtroende för oigenkännliga bilder och One Pixel Attack besegrar neurala nätverk).

På samma sätt, med Kihara som vet vad han gör om Accelerators krafter, tycker jag att det är ganska troligt att Kihara med tillräcklig datorkraft kan räkna ut en motsatt vektorsekvens som kan lura Accelerators skadliga / inte skadliga filter. Eller ja, som Moe Epos svar antyder, är det också en möjlighet att Kihara implanterade felet / utnyttjandet avsiktligt.

Det bör dock noteras att när Accelerator räknar ut utnyttjandet kan han enkelt justera sina beräkningar för att ta hänsyn till det. Han har verkligen gjort det med Dark Matter under sin kamp mot Teitoku i volym 15.

3
  • Låter faktiskt riktigt smart, förmågan reflekterar naturligtvis UV och sådant, men ett slag är så långsamt i jämförelse att det inte utlöses. Ännu bättre, när stansen går inom räckvidden, saktar den ner och därmed inte ett hot och kringgår filtret. Sedan stannar han och drar tillbaka stansen, men vid denna tidpunkt är den mer aktiva delen av hans passiva filter som bestämmer att allt annat är färdigt med att bearbeta situationen och känner igen det som ett stans som måste vändas och automatiskt vänder det. Således vänds stansen som accelererar bort från honom till honom, och vi får den berömda 1-tumsstansen.
  • Kiharas attack är uppenbarligen inte som Kakines "Dark Matter". Problemet med denna teori är att den ignorerar hastighetspunkten för acceleratorns sköld. Om skölden kan reagera med ljusets hastighet betyder det att Kiharas handhastighet växlas i det ögonblick han kommer i kontakt med Accelerators sköld och skickar bort den och lämnar inget utrymme eller plats för någon annan "shenanigan". Kihara kan helt enkelt inte utföra tricket med att förvirra skölden eftersom han är relativt mycket långsam.
  • @Ryan din kommentar fick mig att tänka, jag kommer att uppdatera OP om detta.

Min teori är att Kihara Amata verkligen bluffar och i verkligheten implanterade han faktiskt ett subtilt fel (kanske aktiverat av en viss ljudvåg som IIRC Amata nämner något om ljudvågor) i Accelerators kraft medan han utvecklade / undersökte det. Vi kan fråga varför han inte bara implanterade en bugg som gjorde det möjligt för honom att inaktivera Accelerators krafter tillsammans och det möjliga svaret på det är att Amata bara kunde skapa en bugg tillräckligt subtil för att Accelerator inte skulle märka medan han använde sin förmåga och felet kunde bara vara sträckte sig så långt som att kringgå Accelerators omdirigeringssköld vid kontakt och hans "vindbaserade krafter".Det här är den enda förklaringen jag kan komma med som kan vara invers utan att bara dämpa det på författarnas förtvivlan att matcha Accelerator och därmed inkludera PIS i hans berättelse, även om jag även då tror att min teori kan vara lite långt hämtas med tanke på att det aldrig nämns igen i anime och så långt jag läser Toaru wiki, i källmaterialet också i någon form. Jag erkänner att detta kan vara den enda möjliga teorin i vers.

Amata tar en Supertask här. (Ja, det är så löjligt som det låter).

Vid varje tidpunkt innan hans näve når faktiskt Accelerator, den går fortfarande framåt, men avtar. Vid exakt ögonblick hans näve berör faktiskt Accelerator, den slutar röra sig - inget att reflektera över.

Han drar sedan näven tillbaka.

Eftersom näven rör vid Accelerator reflekteras den - men för att den accelererar bort från Accelerator, vilket speglar det får det att accelerera in i Accelerator.

Det är inte riktigt ett slag - mer av ett hårt tryck. Detta är särskilt uppenbart i en senare scen där Accelerators krage tar slut och Amata börjar "sparka" Accelerator medan han är nere. Romanen konstaterar att om han sparkar honom normalt skulle han förmodligen ha dödat honom.

(Kom ihåg, Accelerator är faktiskt riktigt ömtålig med sina krafter avstängda - Touma jabs på honom, inte stansar, för han är livrädd. Accelerator kommer att ta tag i underarmen och få honom att explodera.)