Anonim

6 sätt att binda en huvudduk

Jag vet inte vad jag ska kalla dem, men jag har sett dessa trekantformade saker ibland i anime:

Vad betyder det triangelformade huvudbandet och vad heter det?

1
  • Relevant: hyakumonogatari.com/2011/09/22/…

Detta triangelformade huvudband kallas a tenkan ( , lit. "himmelkrona"). I vissa delar av Japan kan det också kallas a zukin ( , lit. "huva" och används också som en generisk term), a hitai-eboshi ( , lit. "pannhuvud"), eller a kami-kakushi ( , lit. "hårskydd")2.

Traditionellt har tenkan var en del av ett traditionellt begravningsplagg (shini-shouzoku / ). Plagget innehöll vanligtvis också en vit kimono, dessa handskesaker (tekkou / ), och en viss typ av stövlar kallas kyahan ( ) som jag har problem med att hitta en bra bild av.

Det finns ett antal förklaringar till syftet med tenkan, Inklusive:

  • Det måste bäras för att undvika att kränka Enma (en domare för de döda i japansk buddhistisk mytologi; han är faktiskt ett derivat av den hinduiska gudom Yama)
  • Det låter de döda fly från helvetet
  • Det fungerar som en signal om att man var högt i livet.

I anime idag får jag en känsla av att tenkan fungerar i princip som en signal till tittarna att den som bär den har något att göra med döden (eller, mer allmänt, med icke-mänsklighet, antar jag).

Anteckningar

  1. Det här svaret är oftast en översättning av följande artikel: Vad är det triangulära tygstycket som spöken bär på huvudet? (Japanska)
  2. Det verkar som om det kan vara ett ordspel på , eller "spiriting away" (som i Ghibli-filmen , eller "Spirited Away"). Se även denna fråga på Japanese.SE.
0

Det finns inget specifikt ord för det. Det är i grunden ett huvudband och kan i allmänhet kallas ett boshi (hatt) eller nuno (trasa). Det är vanligtvis förknippat med den vita begravningskimonon, kallad a kyoukatabira.

Detta triangelformade vita tygföremål kan ha flera namn, beroende på region och religion. De har grandiosa namn som tenkan / tengan (himmelens krona) vardagliga är zukin (huva eller näsduk). Flera av termerna är enkla och beskrivande hitai-eboshi (pannhatt) eller hitai-kakushi (pannskydd), kami-kakushi (hårskydd), houkan (diadem, endast buddhister använder detta ord) och kami-kaburi (hår huvudbonad). Den mest grundläggande termen av alla är förmodligen sankaku no (shiroi) nuno (triangulär [vit] duk).

Det har funnits två populära teorier om dess syfte / ursprung, båda är spekulativa. Vissa säger att de döda har eller behöver stiga upp till en högre nivå, och därmed läggs tygföremålet på deras huvuden för att visa sin nya status eller för att hjälpa dem att stiga upp. En annan teori antyder att den skarpa punkten i triangelformen är en avdelning för att avskräcka onda andar / demoner från att komma in i liket och återuppväcka det eller förhindra att själen går vidare.

I anime och manga har det varit känt att symbolisera de döda, inklusive zombier, vampyrer och spöken. När du ser detta i anime eller manga vet du att karaktären inte lever.