Anonim

Tänk snabbt, Mr. Moto 1937

Omkring 1910 tror jag att Japan började experimentera med animationer och under en period av flera decennier blev anime som vi känner till det nu. Med hundratals anime som blev ganska populära även utanför Japan, inklusive naturligtvis de stora skotten som One Piece och Naruto.

Men vilken anime / japansk animation var den första som faktiskt mottogs med framgång utanför Japan?

6
  • Bara i USA menar du? Kunde inte riktigt kalla det "över hela världen": s
  • @ user1306322 De stora bilderna jag nämnde är inte bara "populära" i USA. Jag kommer ihåg att Naruto sändes på TV där jag bor (Nederländerna). Barn i grannskapet skulle prata om det ganska ofta. Men jag tror att internationell framgång kan vara en bättre formulering för min fråga.
  • Dragon Ball kanske? det är här tillräckligt länge
  • Extra: Min vän föreslog att det var Momotaro av Kitayama Seitaro. Men kan inte hitta några källor som bekräftar detta; /
  • Vad räknas som "över hela världen"? Jag tycker att det här är en ganska bra fråga, men det finns stora fläckar i världen där anime praktiskt taget inte har någon penetration, så du måste antagligen kompromissa med den "globala" delen.

En bra gissning är nog Katsuhiro Otomos Akira. Det släpptes 1988 och hade en världsomspännande teaterversion i mer än tio länder och minst 9 språk.

Akira wiki-sida noterar:

Titeln har ansetts vara en av de största animerade filmerna genom tiderna och föranledde en ökad popularitet för anime-filmer i USA och i allmänhet utanför Japan. Det beundras fortfarande för sin exceptionella grafik. I Channel 4: s undersökning 2005 av de 100 största tecknade filmerna genom tiderna med både tecknade serier och tecknade filmer,

och

Filmen ledde vägen för populariteten för anime utanför Japan. Akira anses vara en föregångare till den andra vågen av anime-fandom som började i början av 1990-talet och har fått en massiv kult-följd sedan dess. Akira har också citerats som ett stort inflytande på live-action-filmer som sträcker sig från The Matrix till Chronicle.

Historien om anime-wiki-sidan noterar också:

Trots Akira misslyckande i Japan förde det med sig en mycket större internationell fansbas för anime. När den visades utomlands blev filmen en kultträff och så småningom en symbol för mediet för väst.

Mer information:

  • The Guardian - Akira: framtiden-Tokyo berättelse som förde anime västerut
  • Anime News Network.

Det nämndes något om Dragonball, men den första av dessa filmer släpptes 1986 och ingen av de första hade internationella utgåvor.

Den äldsta anime jag hittade efter en del undersökningar är Astro Boy. Det härstammar från Japan och började sändas i USA den 7 september 1963. Detta är två månader efter Calimero, men Astro Boy är av japanskt ursprung, vilket Calimero inte är.

Jag tittade först igenom wikipediasidan om animehistoria och den första titeln "Astro Boy" såg bekant ut. Därför började jag läsa igenom sidan och där stod det

Mangan anpassades till den första populära animerade japanska tv-serien som förkroppsligade estetiken som senare blev bekant över hela världen som anime.

Detta upprepades igen på wiki-sidan på tv-serien 1963

Efter att ha haft framgång både i Japan och utomlands som den första anime som sändes utomlands, Astro Boy gjordes om på 1980-talet under samma namn och 2003 och Astro Boy: Mighty Atom

Först klickade jag på TV-serien 1959, som vid den tiden fortfarande hette "Mighty Atom" men senare ändrades till "Astro Boy". 1959-serien verkade dock inte sändas utomlands. Det var först från tv-serien 1963 som namnet ändrades till Astro Boy, efter diskussioner mellan producent Fred Ladd och representanter från NBC. Den första USA-sändningen var på 7 september 1963, som bara var 9 månader efter den första utgåvan på nyårsdagen i Japan. Mer om avsnittslistan med respektive släppdatum för både Japan och USA finns här

Den äldsta anime jag minns är Calimero. Det härstammar från Italien och började sändas i Italien den 14 juli 1963. Det blev senare en officiell anime 1974.

Calimero ( Karimero) är en italiensk / japansk tecknad film om en charmig men olycklig antropomorphized tecknad kyckling; den enda svarta i en familj av gula kycklingar. Han bär hälften av sitt äggskal fortfarande på huvudet. Källa: Wikipedia

Calimero är en liten svart fågel som har ett skal på huvudet; hans dröm är att flyga som de andra fåglarna. När han försöker flyga och skruva upp retas han av de andra fåglarna, men hans flickvän Pricilla är där för att muntra upp honom. Trots sitt utseende är han ganska smart och tänker på en idé att flyga. Källa: MyAnimeList

Calimero dök ursprungligen upp i den italienska tv-showen Carosello den 14 juli 1963 och blev snart en populär ikon i Italien. Därför det var ursprungligen en italiensk animation, men karaktärerna licensierades senare i Japan som en anime-serie, två gånger. Den första gjordes av Toei Animation och pågick från 15 oktober 1974 till 30 september 1975, och den andra, med nya inställningar och karaktärer, gjordes 1992. Sammanlagt gjordes 99 japanska avsnitt (47 i Toei-serien 1974 och 52 i Toei-serien 1992).

Calimero blev officiellt en anime 1974 och det hade det internationell (utanför Japan) framgång i Italien på 60-talet och i Nederländerna, Belgien, Tyskland och Spanien på 80-talet, så jag anser att detta är den äldsta anime jag känner till som var en internationell framgång.

Den första serien sändes också på europeiska nätverk som TROS (Nederländerna och Belgien), ZDF och RTL II (Tyskland) eller TVE (Spanien).