Anonim

Fullmetal Alchemist VS Fullmetal Alchemist Brotherhood

Jag har inte sett Anime på många år, men nyligen har jag haft tid att komma tillbaka till det. Jag har sett att en av mina favoritserier, Fullmetal Alchemist, har gjort en seriestart. Vad jag undrar är:

Ger det många djupa variationer (tomtvis, karaktärsmässigt eller på annat sätt), eller är det bara samma serie med uppdaterad konst?

1
  • Ett annat kort svar skulle vara att den ursprungliga serien var seinen medan den nya (Brotherhood) är shounen.

Det finns ett stort antal skillnader mellan de två Fullmetal Alchemist-anime, med alldeles för många att lista; därför täcker jag bara de större.

För att förbättra flödet av detta svar kommer följande förkortningar att användas:

FMAM = Fullmetal Alchemist (Manga)
FMA03 = Fullmetal Alchemist 2003 (Anime)
FMAB = Fullmetal Alchemist Brotherhood (Anime)

Anledningen till skillnaden är att FMA03 skapades när FMAM fortfarande var i de tidiga stadierna av sin utveckling. När en anime-serie är baserad på en manga som fortfarande är under utveckling, kommer anime så småningom att nå en punkt där den överträffar mangan, eftersom animeepisoder tenderar att utvecklas snabbare än mangavolymer. När detta händer skapas antingen fyllmedel för anime eller ändras animes historia och karaktärer görs så att anime kan fortsätta att utvecklas. Det senare är vad som hände med FMA03. FMA03: s berättelse började avvika från FMAM: s berättelse efter cirka 10 avsnitt eftersom anime då började överträffa mangan.

Å andra sidan skapades FMAB när FMAM närmade sig slutet av sin utveckling. Detta gjorde det möjligt för FMAB: s berättelse att vara mer trogen mot FMAM: s berättelse eftersom FMAB hade en mestadels komplett berättelse att dra från FMAM.

De stora skillnaderna mellan FMA03 och FMAB & FMAM är:

Story

Även om båda berättelserna följer Edward och Alphonse skiljer sig den övergripande historien avsevärt mellan FMA03 och FMAB & FMAM. I FMAB & FMAM var huvudantagonisten en karaktär som kallas Far, en varelse med otrolig kraft som kan utföra transmutation efter behag och utan hänsyn till motsvarande utbyte. Hans yttersta mål i FMAB & FMAM är att stjäla kraften i det han kallar "Gud" och bli en varelse med oändlig kraft och kunskap.

Den främsta antagonisten i FMA03 är Dante. Till skillnad från far är hon bara en normal människa som skapade en filosof och har lyckats leva länge genom att överföra sitt medvetande till andra människors kropp när hon närmar sig döden. Dantes enda motivation är att bli odödlig och leva för evigt.

Homunculi

I FMA03 är Homunculi var resultatet av försök att utföra mänsklig transmutation och misslyckades. De kunde bara dödas genom att förstöra deras ursprungliga kropp.

I FMAB och FMAM skapades Homunculi av far, var och en representerade en annan aspekt av hans personlighet (Lusta, Frosseri, Avundas, Girighet, Vrede, Lättjaoch stolthet; de sju dödssynderna). Varje Homunculus drivs också av en filosof. Till skillnad från FMA03: s Homunculi har FMAB & FMAM: s Homunculi inte en "original" kropp som behöver förstöras. Istället måste antingen filosofens sten som driver dem förstöras eller dräneras dess kraft (normalt genom att tvinga dem att regenerera flera gånger).

En annan skillnad är identifieringen av Homunculi själva, med några Homunculi från FMAB & FMAM som inte förekommer i FMA03 alls och andra har bytt namn.

Frosseri, Avundas, Lustaoch Girighet har samma namn och utseende i FMAB, FMAM och FMA03.
FMAB & FMAM Vrede (King Bradley) kallas stolthet i FMA03.
FMAB & FMAM stolthet (Selim Bradley) finns inte i FMA03.
FMA03 Vrede är unik för serien.Han var resultatet av Izumi Curtis försök att återuppliva sin son.
FMAB & FMAM Lättja finns inte i FMA03.
FMA03 Lättja är unik för serien. Hon var resultatet av Ed och Als försök att få tillbaka sin mor.

Hohenheim

I FMA03, Hohenheim är bara en normal människa som ursprungligen var Dantes älskare; emellertid lämnade han henne så småningom på grund av att hon inte längre delade hennes önskan att ha odödlighet till varje pris. Liksom Dante skapade han en filosof och fick ett långt liv genom att överföra sitt medvetande till en annan persons kropp. Hans roll i anime är mycket liten, och han fastnar på andra sidan porten efter en konfrontation med Dante som slutade med misslyckande.

I FMAB & FMAM var Hohenheim en mänsklig filosof med en till synes oändlig kraftförsörjning. Även om han ursprungligen var en slav fick han sin nästan odödlighet av far långt innan händelserna i serien ägde rum. Hohenheim är mer betydelsefull i FMAB & FMAM och möter pappa i slutet av serien. Till skillnad från Hohenheim i FMA03, dör han i slutet av FMAB & FMAM efter att han slutligen har uttömt kraften i sin filosof.

Grinden

De Port är den största stora förändringen i serien. I FMAB & FMAM är porten källan till all alkemi och verkar också vara en källa till oändlig kunskap. Porten bevakas också av en varelse som vanligtvis kallas Sanning, och vem är ansvarig för att ta de erforderliga vägtullarna från alkemister som utför mänsklig transmutation. De som kan utföra alkemi har sin egen port, och om porten skulle tas bort (genom att offra den för sanningen) kommer de inte längre att kunna utföra alkemi.

I FMA03 är porten fortfarande källan till alkemi, men den fungerar också som en portal mellan världen av Fullmetall alkemist och Jorden. Dessutom hämtar porten sina krafter från själarna hos dem som har dött på jorden och är det som driver transmutationerna utförda av alkemister.

5
  • 4 snyggt strukturerat svar! Jag tycker att användaren borde acceptera den här snarare än min egen.
  • Jag skulle be om ursäkt för att du ändrade min accept, JNat, så jag är glad att du håller med =)
  • @lunarGuy Tack för att du tog dig tid att städa upp formateringen och grammatiken för mitt svar :)
  • "Selim Bradley ... är inte närvarande i FMA03" ... Det är fel - han gör ett verkligt utseende under de senaste avsnitten (IIRC)
  • 2 @ Mints97: Jag talade inte om Selim, jag talade om karaktärsstolthet. Selim in 03 och Pride in the manga är helt olika karaktärer.

Broderskap är faktiskt mer troget mot mangan. Den första 'version' följer Manga till viss del (ungefär hälften av showen) även om det lägger till några detaljer som inte följer Manga.

Det hela med skapandet av Homunculus är helt annorlunda i den första serien.
Hela Ishbal-incidenten är också annorlunda.
Rollen som Hohenheim spelar i den första serien är ganska löjlig jämfört med hans 'verklig' roll.
Och det finns inte heller någon far i den första serien ...

De flesta av dessa olika aspekter förstår jag verkligen inte.

När det gäller antalet avsnitt: 'starta om' faktiskt fångar upp till den första versionen ganska snabbt (i ungefär den första 4: e) och sedan har "nytt material" (jämfört med den första, men egentligen går det bara enligt mangan) till slutet av den. Brotherhood har också fler avsnitt (64, jämfört med 51).

Animationen i sig är också ganska annorlunda i Brotherhood (mycket bättre IMO).

I grund och botten är den första serien enligt min mening ganska dålig jämfört med Brotherhood.

1
  • 2 FWIW, jag älskade den första serien och jag tycker att animationen är mycket bättre i den. Jag njöt av broderskap, men det var det trots av konststil.

Som du sa var två anime gjorda:

  • Full Metal Alchemist
  • Full Metal Alchemist: Brotherhood.

Medan de båda börjar på samma sätt börjar den första utvecklas på en helt annan väg än mangan. Detta beror på att när mangan sändes var mangan inte klar ännu, så handlingen såväl som slutet på anime uppfanns.

Den andra gjordes efter att Manga slutade, så den respekterar den ursprungliga Manga mycket mer. Jag tittade på båda eftersom jag inte visste om denna skillnad. Men jag kan säga dig ganska objektivt att även om den första inte är så trogen, så var den av mycket god kvalitet och talade om plotvridningar, oväntade förändringar i historien och andra liknande enheter.

0

Den nya serien Fullmetal Alchemist är helt värt det eftersom den anpassar den ursprungliga mangan från början till slut. Den föregående serien, även om den är riktigt bra (enligt min mening), skiljer sig från mangan under hela andra halvlek och slutar på ett sätt som inte skulle vara. Den nya serien följer allt, berättar i några kapitel vad vi tidigare sett och berättar sedan en helt ny historia med ett helt nytt slut.

1
  • 1 FMA: B utelämnar vissa detaljer som fanns i mangan, ibland utan alltför mycket problem (t.ex. Youswell-kapitlet) och ibland på ett sätt som kan påverka karaktäriseringen (med Ishval-bågen kraftigt nedskuren).

Det finns faktiskt en hel del skillnader. Det "ursprungliga", eller "det första" är en helt annan historia än mangan. Mangan var den ursprungliga saken, så de flesta hatar den första FMA-serien.

Några skillnader mellan de två anime-serierna är:

  • Storyline

    I den första FMA slutar det med Ed i London runt tiden för andra världskriget. Al får tillbaka sin kropp och stannar kvar i "deras värld", medan Ed fastnar i "vår värld" med sin falska högra arm och vänstra ben. Al är 10 (den ålder han var när detta kaos hände) igen och har inga minnen från de senaste fyra åren. Men i Conqueror of Shamballa får han sina minnen när han går tillbaka till "vår värld" med Ed, efter att Ed brutalt övergivit honom. Även om det i Brotherhood håller fast vid mangas historia.

  • Idén bakom Homunculi

    I den första FMA skapades Homunculi från misslyckade mänskliga transmutationer (förklarar Sloths utseende), medan Homunculi i Brotherhood var Faders humana "brister" som han extraherade ur sin personlighet och lade i de "artificiella varelserna". Ironiskt nog var hans vilja att bli gud väldigt girig, även efter att han hade avskaffat den "bristen"

  • Homunculi utseende

Lust har en svart klänning i den första serien, men i Brotherhood har hon en rödbrun klänning.

Frosseri, avund och kung Bradley ser likadana ut. Sloth ser ut som Ed och Als mamma, medan i Brotherhood är Sloth en stor (mycket större än Armstrong xD) buff man med långt svart hår.

I den första serien är King Bradley Pride, istället för Wrath (i Brotherhood, he is Wrath). I FMA är Wrath en liten pojke (Izumis son) med långt svart hår och han har Eds riktiga högra arm och vänstra ben. I Brotherhood är Wrath King Bradley. In Brotherhood, Pride är King Bradleys son, Selim Bradley. I den första serien är Pride King Bradley.

I den första serien ser girighet ut normal, men

eftersom girighet tar över Ling Yaos (Xing: s tolfte kronprins) kropp ser girighet ut som Ling

FMA:

Broderskap:

(Den blonda killen i mitten är far)

  • Vem Homunculi är (... meh. Det förklaras ganska mycket i ovannämnda punkt, så jag tror inte att jag måste förklara på nytt).

  • Hohenheims utseende

I den första serien har Hohenheim ett mer runt, smidigt ansikte. Hans glasögon är större och mer runda. Hans hår och skägg är en smutsig blond färg och hans hästsvans är lägre. I Brotherhood har Hohenheim ett rektangelformat huvud. Hans ansikte har mer ... umm ... säg "mejslade" funktioner. Hans glasögon är mindre och inte lika runda. Hans hår och skägg är ljusblont och hans hästsvans är högre)

FMA:

Broderskap:

  • Konsten

  • Als röst

  • Roses utseende

I den första serien är Roses hud brun. Hennes hår är mörkbrunt med rosa lugg. I Brotherhood är Roses hud väldigt vit. Hon har svart hår med rödbrun-färgade lugg

FMA:

Broderskap:

  • Rose senare

    I den första serien har hon en bebis (en ful, där. XD), medan hon inte gör det i Brotherhood.

  • Det finns några nya karaktärer i Brotherhood

Jag hade mer i åtanke, men mitt i att skriva glömde jag vad resten var. Jag ber om ursäkt.

Även med avsaknaden av andra skillnader som jag planerat att ge, hoppas jag att det hjälpte.

2
  • I viss utsträckning kan det vara möjligt att se Hohenheims olika skildring som en del av konstskillnaden, men jag har inte sett någon anime på ett tag, så det är svårt att uttryckligen uttrycka vad detta är, och jag vill verkligen inte att gräva upp några fans "det är därför anime från 2003 är bättre" för detta ändamål. Roses skulle antagligen kopplas till rollen som Liore i 2003-serien (där de sägs ha en annan etnicitet än resten av Amestris - inte fallet i mangan).
  • @Maroon Jag tror faktiskt att skillnaden i Hohenheims utseende också speglar deras egenskaper, FMA03s Hohenheim är mycket "roligare" och har fler känslor medan FMA09s Hohenheim är mycket tuffare och allvarligare.