Anonim

Adele - kommer du inte ihåg

Vanligtvis med flersäsongsanime tenderar på varandra följande säsonger att följa en liknande episodräkning som tidigare säsonger. Även om det exakta antalet avsnitt är avstängt av ett par, eller om vissa ersätts av sammanfattande avsnitt, men i nästan varje säsong 2 eller 3 jag har sett, matchar antalet kurser alltid samma antal kurser som den första säsong.

För det första, finns det en särskild anledning till detta, eller är det "bara tradition"?

För det andra, hur ofta bryter andra eller tredje säsonger från tidigare säsonger? Händer det minst en gång om året, eller är det ovanligt att det senast gick för länge sedan? Händer det ens alls?

För det tredje, finns det några exempel på anime som har asymmetriska årstider som denna? Senaste och annars exempel skulle vara trevligt.

2
  • Cour räkna? Standard engelska tack.
  • @AyaseEri "cour" som i "block med ungefär 13 avsnitt" (vi har en fråga om detta).

Låt mig svara på din fråga anekdotiskt. (Ett datadrivet svar skulle vara bättre, men jag vill inte tillbringa mycket lång trålning AniDB / MAL / etc. Om någon gör det, kommer jag att ge ett belöning.)

Nedifrån och upp:

För det tredje, finns det några exempel på anime som har asymmetriska årstider som denna? Senaste och annars exempel skulle vara trevligt.

  • Shokugeki no Soma (2 kurser 1 kurs)
  • K-ON! (1 kurs 2 kurser)
  • Monogatari (15 avsnitt 1 kurs 2 kurser 1 kurs 2 kurser, räknas inte 2-timmars specialerbjudanden eller filmer eller Koyomimonogatari)
  • Full Metal Panic! (2 kurser 1 kurs 1 kurs)
  • Kimi ni Todoke (2 kurser 1 kurs)
  • Haikyuu !! (2 kurser 2 kurser 1 kurs)
  • Nisekoi (20 avsnitt 1 kurs)
  • Psycho-Pass (2 kurser 1 kurs)
  • Yama no Susume (1 kurs 2 kurser; det här är en kort)
  • Little Busters! (2 kurser 1 kurs)
  • Shingeki no Bahamut (1 kurs 2 kurser)
  • Yowamushi Pedal (3 kurser 2 kurser 2 kurser)

(Detta är mestadels senaste saker. Jag har inte sett tillräckligt med äldre saker för att ha en bra känsla för hur saker fungerade tillbaka på dagen.)

För det andra, hur ofta bryter andra eller tredje säsonger från tidigare säsonger? Händer det minst en gång om året, eller är det ovanligt att det senast gick för länge sedan? Händer det ens alls?

Listan ovan är bara de jag kom ihåg att jag hade "asymmetriska" årstider medan jag rullade igenom listan över anime jag har sett. Och tyvärr har jag ännu inte uppnått min livslånga dröm om att se bokstavligen all anime, så det kommer naturligtvis att finnas andra som jag inte märkte.

Jag skulle säga att det här är den typ av saker som händer kanske några gånger om året - det verkar vara sällsynt i förhållande till "symmetriska" årstider, men inte så sällsynt som det verkar för dig. Visst inte något som inte har hänt i åldrar - Shokugeki no Somaandra säsongen var hösten 2016 och Shingeki no Bahamutandra säsong börjar snart, våren 2017.

För det första, finns det en särskild anledning till detta, eller är det "bara tradition"?

Här är en tydlig anledning till att detta skulle hända:

  • Långvariga kontantkor åt sidan, antalet kurser under en viss säsong av en viss anime är ett litet heltal - nästan alltid 1, 2, 3 eller 4; och oftast bara 1 eller 2. Även om anime-säsongslängderna slumpmässigt var antingen 1 eller 2 kurser, skulle vi förvänta oss att 50% av två-säsongens anime skulle vara "symmetrisk". I verkligheten finns det en måttlig förspänning mot 1-cour anime (åtminstone idag), så att även frånvarande andra faktorer skulle vi förvänta oss mer än 50% för att vara "symmetrisk".

Dessutom kan jag erbjuda följande spekulativa tankar:

  • Vissa varianter av anime lämpar sig själva till särskilda kurlängder.
    • Många sportanime är till exempel strukturerade som en serie turneringar, som alla har ett antal tävlingar, där varje tävling tar upp flera avsnitt; det här är vanligtvis den typ av sak som passar sig för att ha en turnering per säsong, med varje säsong som består av två eller fler banor.
    • Å andra sidan komedier som inte är det Gintama verkar klara sig bäst när de inte drar för länge och förspänner dem starkare mot 1-säsonger.
  • Om du har en anime som baseras på en pågående manga / roman-källa verkar det vara ett effektivt sätt att strukturera den som en massa 1-säsongsperioder för båda 1.) undvika att ta slut på källmaterialet; och 2.) undvik att ha långa luckor utan anime. Natsume Yuujinchou ser mig som ett typiskt exempel på detta.
  • Om du har en anime anpassad från källmaterial som har en regelbunden / förutsägbar berättelsestruktur och du framgångsrikt anpassat den till en n- naturligtvis anime säsong, det är självklart att dess nästa anime säsong förmodligen också skulle vara väl betjänad av en n-kör springa.

Jag tror att vi ser ett antal systemfaktorer som förspänner flersäsong till att vara "symmetriska" och inga systemfaktorer som förspänner dem till att vara "asymmetriska".

Naturligtvis kommer det från fall till fall ofta att finnas faktorer som gör det vettigt att ha "asymmetriska" årstider. Till exempel med K-ON!, den första säsongen var så oerhört framgångsrik att produktionskommittén skulle ha varit dårar för att inte rida den där kontoko i solnedgången. Och vad gäller Haikyuu !! - medan den följer formatet "2-cours sports anime" under de första två säsongerna, är saken att den andra turneringen är tillräckligt lång för att de bara delar ut den mest spännande delen av den till en separat säsong, vilket verkar rimligt.