Anonim

Kibou ni Tsuite - AKB0048 OP [Piano]

Jag har sett många anime men inför ett ord som jag inte kunde hitta innebörden av - anime "franchise" som Ödet / stanna natten.

Vad betyder "franchises" i detta sammanhang?

0

Definition # 11 av "franchise" på sv.wiktionary är vad du vill ha:

Den lösa samlingen av fiktiva verk som hör till ett visst universum, inklusive litteratur-, film- eller tv-serier från olika källor.

Jag skulle bestrida tanken att denna känsla av "franchise" nödvändigtvis innebär "ett tillstånd som beviljats ​​av en regering eller ett företag". Detta är verkligen sant för franchiseföretag i juridisk mening (McDonalds mening), men i vanligt språk idag hänvisar vi till Öde som en franchise även om alla dess komponentverk producerades av samma företagsenhet (Type-Moon, säg).

Jag skulle säga att ett definierande inslag i en "franchise" i denna mening är att det finns ett stort antal medier som utgör franchisen. Till exempel skulle det vara konstigt att beskriva en fristående roman som en franchise, men om det också fanns en associerad manga eller anime eller något, skulle det vara mer "franchise-esque".

Franchise

auktorisation beviljad av en regering eller ett företag till en individ eller grupp som gör det möjligt för dem att utföra specificerad kommersiell verksamhet, t.ex. tillhandahålla en sändningstjänst eller agera som agent för ett företags produkter.

Vad detta betyder i anime-sammanhanget är att någon har en originalidé, vanligtvis en manga, och har gett rätten att göra anime, merchandise, utöka idén / berättelsen efter eget gottfinnande etc. till en andra person / enhet.

Detta blogginlägg talar mycket om vad en franchise betyder för en anime-fan:

De är en anime men också en manga, lättroman, videospel, handelskortspel, leksamling eller valfritt antal medier. Jag undrar hur många anime-fans kommer in i alla franchisegrenar i en viss serie, eller om de nöjer sig med att bara titta på anime och inget mer ...

Den mer allmänna termen för detta är "mediefranchise" som också är känt som "mediamix" i Japan.

Citera Wikipedia,

A mediefranchise är en samling relaterade medier där flera derivatverk har producerats från ett originellt kreativt verk, såsom en film, ett litteraturverk, ett tv-program eller ett videospel.


I japansk kultur och underhållning, mediamix (wasei-eigo: メ デ ィ ア ミ ッ ス, mediamikkusu) är en strategi för att sprida innehåll över flera representationer: olika sändningsmedier, speltekniker, mobiltelefoner, leksaker, nöjesparker och andra metoder. Termen fick sin cirkulation i slutet av 1980-talet, men strategins ursprung kan spåras tillbaka till 1960-talet med spridningen av anime med dess sammankoppling av media och råvaror. Det är den japanska motsvarigheten till en mediefranchise.

För att avsluta och upprepa är det när ett originalverk (t.ex. anime) har derivatverk på andra media (t.ex. manga, spel). Nya media inkluderar manga, anime, ljusroman, spel, musik-CD, TV-drama, film, webbradio, figurer, talang (Love Live!), handelskort (Yu-Gi-Oh!), plastmodell (Gundam) och andra.

Exempel:

  • Tenchi Muyo !: en OVA som leker tv-anime, spel, radiodrama, ljusroman, manga etc. (betraktas som banbrytaren för mediamix i Japan)
  • Code Geass: en TV-anime som leker manga, spel, ljusroman, drama-CD, radio, live-scen och musikalisk prestanda
  • Skyldig krona: en TV-anime som leker en roman, manga, spel, webbradio

Vissa referenser togs från japanska Wikipedia-motsvarigheten