Anonim

Varför är bilden av Totoro (från "Min granne Totoro") så vanlig? Även utanför anime kan bakgrundsteckningar innehålla Totoro dockor eller affischer.

Är det bara en fråga om marknadsföring eller är det något speciellt med figuren eller karaktären? Jag undrar om Totoro (som en leksak eller bild) är ännu bättre känd än filmen.

2
  • Bara för att klargöra din fråga frågar du inte om bilden är bättre känd än filmen, eller hur? Du frågar bara varför det är så känt?
  • Jag började bara med idén om allestädes men började faktiskt också undra över jämförelsen. Antar att det verkligen är separata frågor.

För det första är bilden av Totoro en del av Studio Ghiblis (en av de mest kända och kritikerrosade animationsstudiorna):

Den andra saken är att filmen tilltalar både barn och vuxna. I ett papper av Rieko Okuhara med titeln "Walking Together With Nature: A Psychological Interpretation of My Neighbor Totoro" börjar hon med:

Varför fångade min granne Totoro hjärtat hos det japanska folket, inklusive min mamma, så starkt? My Neighbor Totoro är så populärt i Japan att folk säger att varje japansk familj äger en kopia och att alla japanska barn känner till Totoro. På ytan är berättelsen ganska enkel och lätt att följa. De söta gosiga karaktärerna verkar allmänt tilltalande. Vuxna kan återuppleva omhuldade barndomsminnen, för filmen äger rum i en by i Japan och skildrar landsbygden efter andra världskriget i detalj. Men är vuxnas överklagande bara nostalgi för de glömda dagarna för länge sedan?

...

Karaktärernas älskvärda drag är en viktig anledning till filmens popularitet. Totoro och hans vänner är håriga och ser ut som fyllda djur. Totoro, eller Big Totoro (Oh Totoro), är den främsta reklamikonen för Studio Ghibli, och produkter med Totoro är populära bland både barn och vuxna. Medium Totoro (Chu Totoro), Little Totoro (Chibi Totoro), Catbus (Neko Basu) och Mei är också favoritkaraktärer från My Neighbor Totoro fans. Catbus är inte riktigt "söt" i sig; han påminner starkt om Cheshire Cat från Alice in Wonderland med sitt stora flin. Tanaka jämför Catbus med ett japanskt kattmonster (baka neko) på grund av hans stora ögon som ser genom mörkret och hans stora mun som släpper ut ett skrämmande ljud. Ändå tycker fans att Catbus är bedårande och njuter av humor när han kör på smala elektriska kablar och hoppar över träd. Fantasivärlden där Totoro och hans vänner hör hemma verkar nästan drömlik och Mei och Satsuki undrar flera gånger om Totoro och hans vänner lever i sin drömvärld. Varelsernas älskvärda ulldetaljer får barnen att undra ännu mer om alla andar är karaktärer från sina drömmar. I en scen beskriver systrarna natten de tillbringar med andarna som "en dröm, men inte en dröm", vilket är exakt hur de upplever sin tid med naturens andar. Det är lätt att förstå hur de djurliga andarnas bedårande funktioner och komiska handlingar gör dem till allas favoriter, men detta förklarar inte varför Mei anses vara en favoritkaraktär. Mei verkar ha något speciellt som tilltalar vuxna och barn, vilket inte är klart vid första anblicken.

Förra året rapporterade Biglobe att "Totoro" var det mest använda ordet på japanska Twitter

Wikipedia nämner några skäl till Totoros allestädes närvarande:

Min granne Totoro hjälpte till att få japansk animering i den globala strålkastaren och satte sin författarregissör Hayao Miyazaki på vägen till framgång. Filmens centrala karaktär, Totoro, är lika känd bland japanska barn som Winnie-the-Pooh är bland brittiska. The Independent erkände Totoro som en av de största tecknade karaktärerna och beskrev varelsen, "På en gång oskyldig och vördnadsväckande, fångar kung Totoro barndomens oskuld och magi mer än någon av Miyazakis andra magiska skapelser." Financial Times kände igen karaktärens överklagande, "[Totoro] är mer genuint älskad än Mickey Mouse kunde hoppas vara i hans vildaste när inte så vackert illustrerad fantasier."

Miljötidningen Ambio beskrev påverkan från Min granne Totoro, "[Det] har fungerat som en kraftfull kraft för att fokusera de positiva känslor som det japanska folket har för satoyama och traditionellt byliv." Filmens centrala karaktär Totoro användes som en maskot av den japanska "Totoro Hometown Fund Campaign" för att bevara områden med satoyama i Saitama Prefecture. Fonden, som startade 1990 efter filmens släpp, höll en auktion i augusti 2008 på Pixar Animation Studios för att sälja över 210 originalmålningar, illustrationer och skulpturer inspirerade av My Neighbor Totoro.

En asteroid med huvudbälte fick namnet 10160 Totoro efter filmens centrala karaktär Totoro.

Den allestädes närvarande Totoro verkar mindre om marknadsföring och mer om hur bra filmen och dess karaktärer uppfattas, särskilt i Japan, och av både barn och vuxna. I Roger Eberts recension av filmen sa att filmen var "baserad på erfarenhet, situation och utforskning inte på konflikt och hot". Så bilderna från Totoro är både ikoniska och positiva.

Jag vet inte var Okuhara-papperet får källan att "varje japansk familj äger en kopia [av filmen] och att alla japanska barn känner till Totoro", men det verkar som att filmen i sig är mer känd än helt enkelt Totoro-leksaker.

2
  • +1 Bra svar. Jag tror också att kawaii-mani verkligen tog fart först på 80-talet.
  • 1 Precis som ett tillägg, här är en intervju med Okada om möjlig urban legend som involverar Totoro