Anonim

Det finns en hel del anime, manga och JRPG som har en karaktär som vid ett tillfälle erbjuder (eller i vissa fall måste) laga mat för de andra karaktärerna och är ofta övertygade om att de är åtminstone anständiga. De slutar förgifta de andra av misstag. Det spelas ofta för skratt att den här personen är chockerande dålig, men (ofta) helt omedveten. Vanligtvis är denna person en kvinna eller flicka. Det är lätt underhållande,(citat behövs) men det händer i så många berättelser, det verkar som om någon show som går tillräckligt länge måste ha detta skämt i sig.

TV Tropes-sida med exempel här.

Vad är det med detta skämt som det så ofta upprepas i manga och anime (och spel antar jag)? Finns det något kulturellt som jag saknar gör det roligare? (Som en underfråga, varför är det nästan alltid kvinnor?)

2
  • oftast arbetar kvinnor främst med kök och hushållsarbete från antiken, så åtminstone borde de veta hur man lagar en anständig måltid.
  • man lagar mycket god måltid där kvinnor är dåliga på det i det mesta av anime

Vanligtvis är maten en gåva från en tjej till en pojke - till exempel att dela bentos i skolan eller göra pojken choklad till alla hjärtans dag. Dessa är ganska vanliga händelser i både spel och anime - vanligtvis i ledningen till en bekännelse av kärlek. När killar ger gåvor till tjejer i anime är det oftare smycken eller något att komma ihåg dem med.

Gåvautdelning som går fel är en annan trop och humor i det är att karaktären som får presenten känner sig skyldig att låtsas att de verkligen gillar presenten. Till exempel att få en present som du redan äger. Denna trope har pågått i olika medier i åldrar och härrör från verkliga upplevelser. Jag vet att jag har fått presenter som jag inte har varit alltför glad över men var tvungen att uttrycka min tacksamhet för att vara artig.

Så när gåvor som går fel tillämpas på mat - karaktären måste försöka äta en äcklig måltid medan den säger att den är utsökt - eller åtminstone inte säga att den är hemsk.Humorn kommer från de motstridiga känslorna och ansträngningen karaktären måste lägga på för att se till att det inte kommer över hans ansikte att det är äckligt.

Jag tror att det faktum att presentmat förekommer så ofta i anime betyder att denna alternativa gåva har blivit en biprodukt som det var - och har blivit en trop i sig själv.

Jag är inte säker på om detta svarar på din fråga eller inte - lägg till en kommentar om den inte gör det :)