Anonim

Immortal Combat The Code - One Scene Promo Trailer | Indie Film Trailer

På Wikipedia finns det två listor om kassabomber och filmer som ger mest intäkter. På nästan alla filmsidor på Wikipedia finns det två värden: budget och biljettkontor, visar hur mycket en film kostar och hur mycket den ger.

Finns det något sådant för anime, med tanke på hemvideor, globala licenser och / eller merchandising?

2
  • Jag förväntar mig faktiskt att den här informationen är tillgänglig för analogen av de amerikanska filmerna (anime-filmer), men inte för tv-serier. För det första är det så mycket lättare att beräkna för filmer, eftersom du har en enkel singelutgåva och lätt beräknbara kassakvitton. (Jag noterar dock att Summer Wars har biljettkontor, men inte en "budgetpost" på wikipedia-sidan)
  • Höger, här veckovisa resultat för Japan på Box Office Mojo (Imdb), här årsresultat. Från och med 2012 listas One Piece Film Z, Evangelion 3.0 och en Smile Precure-film varje vecka som # 1-filmer. Budgetdelen är fortfarande oklar för de flesta titlar ändå.

Jag tvivlar på att budgetarna är tillgängliga för varje serie. Studios har sällan något incitament att släppa dessa siffror, och det kan göra fansna arg om de tror att studion inte ger sin favoritserie en tillräckligt stor budget.

Jag kunde hitta lite information. En enda episod av anime kostar vanligtvis cirka 10 miljoner yen (se här eller här, ungefär 115 000 USD), men det exakta antalet varierar beroende på produktionskvalitet, röstaktörer, licensavgifter och andra faktorer. Det bästa jag har kunnat hitta är detta, som egentligen bara har några anime-serier från 2005 och tidigare, och som också innehåller en hel del västerländsk animation.

Som en anteckning rapporteras försäljningssiffror, till skillnad från produktionssiffror, i stor utsträckning. Denna forumtråd har mycket data relaterat till det. Detta ger ett slags övre gräns för produktionskostnaderna, men det är vanligtvis inte så exakt. Till exempel sålde den första säsongen av Fate / Zero 52133 bluray-lådor till 39.900 yen vardera (ungefär $ 496 USD), så de totala intäkterna är cirka 2 miljarder yen, vilket för en 13-avsnittsshow motsvarar 160 miljoner yen per avsnitt. Det är verkligen mycket mer än de faktiskt spenderade.

3
  • Sammanfattningsvis: den ungefärliga motsvarigheten till kassadata för amerikanska filmer är Oricon-rankningar som dessa, och listar hur mycket DVD / BD som säljs varje vecka? Detta skulle täcka den inhemska hemmavideomarknaden nästan helt. Är dessa uppgifter om försäljningar offentliga eller konfidentiella? Det verkar som om Oricon har en avtalsenlig tjänst på biz.oricon.co.jp så jag är orolig för offentligt en del av min fråga. Tack för ditt svar.
  • 1 @chirale Tekniskt innebär att reproducering av rankingen bryter mot upphovsrätten (se ansvarsfriskrivning på oricon.co.jp/rank/index2.html), men de brukar vara mycket citerade och lätta att hitta oavsett. Jag är inte säker på om de är fritt tillgängliga, men jag har inte lyckats komma åt något annat än TV-dramarankingen på webbplatsen (biz-m.oricon.co.jp/feature/2012autumn_drama/…) ...
  • ... Men jag vet att de flesta tjänster de tillhandahåller är ganska annorlunda. Specifikt är de avsedda för marknadsförare i innehållsbranschen som vill använda Oricons data för att analysera sina försäljningssiffror, t.ex. för att se vilka demografiska grupper de når. Eftersom informationen de tar är ganska grovare än vad de publicerar på rankningen är det fortfarande användbart för marknadsförare.

Logan M: s svar täcker de flesta punkterna. Men det är osannolikt att du hittar siffror som detta lätt tillgängliga för studior verkligen gillar att hålla dessa saker under omslaget och internt. En färsk artikel om ANN om licensieringsanime nämner hur även i dessa kontrakt täcks kostnaderna helt under avslöjande, så inte ens amerikanska licensgivare får prata om hur mycket de spenderade på en viss titel.

Det finns fall där brutto- eller vinstmarginaler publiceras eller till och med produktionskostnader. Men det verkar mestadels med titlar som visas i biografer (t.ex. filmer) där kassastatistik spåras av flera källor, och mindre troligt med en TV-serie eller OVA.