Anonim

Femfinger dödsstans - blödningen (akustisk)

Så, jag har läst webbkomikan One Punch Man efter att Garou besegrade Tank Top Master. Jag har inte läst mangan utan bara små segment som visas i Youtube-recensioner och sådant. Vilken version av One Punch Man är mer utökad, webcomic eller manga? Saknar jag något genom att bara läsa webcomic, eller saknar mangaläsare något genom att bara läsa manga?

1
  • En relevant, men inte helt samma, Q & A: anime.stackexchange.com/questions/46479/…

Webkomikern är originalet. Manga är anpassningen av webcomic, och anime baseras på manga. Webkomikern är märkbart längre. Anime, inklusive det senast sända avsnittet från säsong 2, placerar oss inte ens på kapitel 50 i webcomic. Garou-bågen slutar i webcomic runt kapitel 97 och sträcker sig för närvarande till kapitel 112.

Mangan börjar dock lägga till mycket mer innehåll som inte finns i webcomic runt kapitel 50. Grundidén är fortfarande densamma, men många ytterligare slagsmål och underhistorier läggs till.

Det kommer en turneringshistoria som du kan se flera karaktärer och scener från under säsong 2-öppningen.Inget sådant finns i webcomic, och det finns inte heller många av karaktärerna som visas i turneringen, inklusive karaktärerna som är viktigast för historien.

Så, ja, mangan är den mer "utarbetade" versionen. ONE samarbetar med att skapa (eller åtminstone godkänna) de nya berättelserna och utökade backstories som visas i mangan, men Murata lägger till sin egen lilla ta och snurra på saker i slutändan. Min förståelse är att allt i mangan kan betraktas som kanon vid denna tidpunkt.

Vissa människor föredrar den ena över den andra, som sagt. Det finns två stora kontrastpunkter.

  • Webkomikern har en grov enkelhet i sin konststil. Det finns några scener här och där du kan se att mangaka faktiskt har större konstnärliga färdigheter än vad du annars skulle ha trott. Detta var resultatet av att ONE ursprungligen inte förväntade sig att det skulle ta fart på det sätt som det gjorde, och så närmade sig det i en mycket avslappnad stil. Vissa tycker att det ökar charmen, och ibland accentuerar komedi och vissa karaktärsattityder på sätt som en mer förfinad konstnärlig stil kanske inte kunde. Å andra sidan är mangan ritad av Murata, en mycket skicklig professionell mangakonstnär, som kan producera utsökt detaljerad konst. Han närmar sig uppgiften med mycket roligt, ofta live-streaming när han ritar nya kapitel. Han var ett fan av webbkomikern som föreslog idén om att han skulle göra konsten på en manga-anpassning till ONE. Tidigt i mangan finns scener där han helt enkelt bara njuter av historien och världen och inte oroar sig för att tvinga historien framåt.
  • Pacing kommer att vara annorlunda. Manga-versionen utökar ofta drastiskt befintliga slagsmål och backstories, eller lägger till alla nya, samtidigt som det introducerar en hel mängd ytterligare monster och hjältar. Boros-striden i webcomic är mycket kortare än i mangan, och Saitama blir till exempel aldrig lanserad till månen i webcomic. Vissa tycker om att få alla dessa extra detaljer, medan andra kanske önskar att det bara skulle gå vidare till nästa plotpunkt. Du kan förvänta dig att mangan kommer att förbli i denna mer detaljerade men lite mer slingrande stil, eftersom det delvis görs för att försöka stoppa mangan från att komma ikapp till webcomic för snabbt (webcomic har haft flera långa pauser i sin historia, inklusive en som bara slutade denna månad).