Anonim

Fotbollsträning - Passing Drills 2

Som alla som har sett Evangelion vet, segmentet för alternativ verklighet i det sista avsnittet (av TV-serien 1995) har en framträdande plats där Rei, mun förälskad i munnen, stöter på Shinji på väg till skolan.

För oss som lever 2016 är detta en uppenbar kliché; otaliga många anime har porträtterat samma sak under de två decennierna sedan (avsnitt 1 av Nichibros har min favoritåtergivning). Men skulle tittarna 1995 ha sett detta som en kliché?

Det verkar troligt att Evangelion kunde ha använt toast-kollision tropen som en prövsten för att verkligen driva hem den prototypiska livsskivan i den alternativa verkligheten. Men igen verkar det också troligt att toast-kollisionen bara var ett tillfälligt inslag i segmentet, och att tropens nuvarande status som en cliche är en Följd av andra föreställningar som imiterar Evangelion. Jag har inte riktigt nog av en för-Evangelion kunskapsbas att urskilja vilket som är sant.

4
  • förmodligen inte men här är ett reddit-inlägg med länkar till några källor om denna anime-trop. reddit.com/r/anime/comments/3nhm6t/…
  • relevant q: anime.stackexchange.com/questions/4381/…
  • Detta var redan gammalt och kliché decennier innan Evangelion sändes.
  • Jag vet inte om "årtionden förut", men kapitel 1 i Miyuki-chan i underlandet manga, som startade 1993 enligt Wikipedia, har Miyuki sprang till skolan i panik med rostat bröd i munnen. Du kan se det i ett klipp från animeversionen. Och eftersom Miyuki-chan i Underlandet är en parodi, verkar det osannolikt att det kom på detta på egen hand.

Ja. Det har funnits länge ... långt innan Evangelion.

Det är svårt att spåra någon riktig information, men jag sprang över en reddit-sida som pekade mig i rätt riktning.

Som det ser ut ser det ut som de tidigaste fallen av att "springa sent till skolan med en skiva skål i munnen" växte från "sent till skolan med en rull i munnen" att jag kunde hitta en första bekräftad instans så långt tillbaka som 1968 i mangan "Patty's First Love." Vissa misstänker att det ursprungligen drogs från några Soap Opera från 1950-talet.

I vilket fall som helst fortsatte den sidan att prata om hur boken "Även en apa kan rita manga" som publicerades 1990 till 1991 eller så (4 till 5 år före Evangelion) ansåg att "komma sent till skolan med en bit skålar i munnen och kraschar in i någon "en sådan kliché att det parodierades på den här sidan

Så jag skulle säga att det är ganska darn avgörande ... det är definitivt betydligt äldre än Evangelion, och var redan ett löpande skämt till parodinivån vid den tiden.