Anonim

Den viktigaste skillnaden mellan Dragon Ball Z och Dragon Ball Super som INGEN pratar om!

Jag har ofta undrat, vad är skillnaderna mellan anime och manga? Vad är dessutom skillnaderna mellan dessa två och vad skulle vi kalla resten av oss "karikatyrerna"?

Är det här helt ner till var i världen det har gjorts eller andra kulturella skillnader, eller är det mer till det?

2
  • Vad gör du till och med på denna Stack-webbplats?

Följande kopieras mestadels från mitt svar på Scifi till en mycket liknande fråga.

Anime och Manga är två olika berättande medier. De har båda sitt ursprung i Japan och är nära besläktade men är i slutändan två olika saker. Förvirringen mellan de två uppstår främst för att det ofta är så att samma berättelse kommer att ha både en anime- och en mangaversion. Terminologin varierar lite beroende på om personen du pratar med är en japansk person eller en västerländsk person; Jag ska försöka påpeka var detta händer.


Anime ( , en förkortad form av , som är bokstavligen "animation" när den skrivs som ett lånord på japanska ) är japanska animerade tecknade videor. Dessa sänds på TV eller släpps till hemvideo. Att producera en anime är ett stort företag och kräver arbete i en animationsstudio med ett stort antal personer.

Det finns en viss debatt om icke-japanska tecknade serier kvalificerar sig som anime. En japansk person skulle säga att alla tecknade filmer alls kan inkluderas som anime, inklusive västerländska serier som Avatar: The Last Airbender eller Spongebob Squarepants. Ordet "anime"på japanska motsvarar nästan exakt" tecknad film "på engelska. De flesta utanför Japan använder termen enbart för att hänvisa till serier av japanskt ursprung, eller åtminstone de som är väsentligt inspirerade av japansk anime (så Avatar kan räknas, men Spongebob verkligen skulle inte).

En bild från Saint Seiya anime


Manga ( , som bokstavligen kan läsas som "nyckfulla teckningar") är japanska serier. Till skillnad från anime är de vanligtvis svartvita. Manga används ofta som grund för anime, men inte varje anime är från en manga och de flesta manga görs aldrig till anime. Manga kräver vanligtvis bara ett litet antal människor att producera, åtminstone en mangaka (som är författare, illustratör och alla andra viktiga roller) och en redaktör. Till skillnad från västerländska serietidningar läses de flesta manga från höger till vänster.

Som med anime skulle japanska fans inte ha så mycket problem att märka serier från andra länder som manga. I den engelsktalande världen är det mer komplicerat. OEL Manga (Original English Language Manga) är nu en standard term för serier som Megatokyo som är inspirerade av manga men produceras i engelsktalande länder. Det finns också manhwa (koreanska originalserier) och manhua (serier från kinesiska ursprung), som båda lånar kraftigt från manga. Japanska människor brukar märka alla dessa som manga, men engelsktalande gör vanligtvis skillnaden.

Ett par paneler från Saint Seiya manga


När det gäller vad som skiljer anime från tecknade serier föreslår jag att du tittar på Vad skiljer anime från vanliga tecknade serier ?. Det finns inget universellt svar, och olika människor har olika sätt att definiera anime. Här är en sammanfattning av svaren där:

Vissa människor (tror jag mest) väljer att definiera anime som bara "karikatyrer med ursprung i Japan", i vilket fall det inte finns någon grundläggande skillnad mellan anime och karikatyrer. De enda skillnaderna är i termer av vad som är vanligare troper, plotpunkter etc. Anime tenderar ofta att vara något mognare än västerländska tecknade filmer, om bara för att det finns en betydande del som produceras för konsumtion av vuxna (medan den stora majoriteten av västerländsk animering marknadsförs inte främst för vuxna).

Det finns dock också stilistiska skillnader mellan de flesta västerländska karikatyrerna och de flesta japanska anime, och vissa gillar att inkludera icke-japanska verk som är starkt inspirerade av japanska konststilar och berättande, t.ex. de Avatar serier. Detta är ett knepigare företag eftersom det blir väldigt subjektivt vad som exakt kvalificerar som anime, så de flesta professionella animeorganisationer (t.ex. Anime News Network) håller sig till den första definitionen och föredrar att kalla dessa verk "animeinspirerade" eller andra liknande termer .

Anime, är det japanska ordet för "Animation"

Manga, är det japanska ordet för "komisk" även om folk plötsligt kallar dem "grafiska romaner"

Men de flesta, som jag själv, hänvisar till "anime" och "manga" som "japansk animation" och "japansk komisk", vilket, det är inte vad det betyder om du inte lagt till det japanska ordet för "japanska" framför det ... vilket skulle vara mycket förvirrande .... så anime och manga; D

och också är orden "anime" och "manga" både singular och plural. bara för din framtida referens ^^

Du kan se en manga bortsett från en komisk för, början är när vi överväger slutet. De läste just så, "höger till vänster"