Anonim

10 djur som kan förstöra?

I De tolv kungariken föds spädbarn från Ranka, eller jätteägg som växer på träd. Är detta baserat på en myt eller legend? Eller är det bara ett sätt som författaren uppfann för att utforska vad som händer med ett samhälle där kvinnorna inte behöver föda? Idén om spädbarn som växer i ägg på träd verkar som något jag har hört talas om tidigare någon annanstans, men jag kan inte minnas var.

3
  • Inte det jag känner till, men det väcker några intressanta frågor om varför människor i det universum fortfarande har sex (Youko, huvudpersonen, blir nästan såld till ett bordell).
  • Jag antar att sex bara är för nöje och inte för konkreta resultat i detta universum. Jag undrar om könssjukdomar växer på träd också ...
  • : p - Vad jag menade var, varför var det ens ett alternativ ...

Jag berör detta i mitt svar på din andra fråga. Östra och buddhistiska myter använder ofta det kosmiska ägget för att förklara skapelsen. I kinesisk mytologi är det Pangu som kläcker från ägget. I hinduisk mytologi är det Brahma. I buddhismen avbildas Buddha själv som kläckning från ägget enligt nedan.

Myten om världsträdet är en annan som genomsyrar religionen.

Som med coleopterists redan accepterade svar vet jag inte författarens inspiration med säkerhet, vilket skulle vara omöjligt, såvida det inte finns en skrift eller intervju där Ono uttryckligen beskriver någon inspiration för idén. Men följande är suggestiva, och jag tycker det är värt att nämna utöver coleopterists information om buddhismen. Några av dessa kan kanske vara vad du påminns om i termer av spädbarn som växer i ägg (om än inte från träd; å andra sidan sägs prinsessan Kaguya av den japanska legenden ha fötts av en bambustjälk, men inte ett ägg) :

... överväga följande extremt suggestiva legend av T’arhae, den fjärde kungen av Silla. Legenden som den återges i Samguk sagi (Historiska register över de tre riken), den äldsta historiska kröniken från de koreanska riken, är som följer:

T'arhae föddes i landet Tap'ana. Det landet ligger tusen ri nordost om Yamato. Förr gifte sig kungen i landet med drottningen av ett kvinnland. Hon blev gravid i sju år och födde ett stort ägg, då sade kungen:

”En människa som är född från ett ägg är ett obehagligt tecken. Kasta iväg det." Men drottningen orkade inte helt enkelt kasta bort det, och så slog hon in ägget i en sidenduk och lade det tillsammans med några skatter i en låda och lade det flytande på havet, där hon tappade ur sikte. ... Det flöt därefter till Ajinp'os kust ... där en gammal kvinna plockade upp den. När hon öppnade lådan var det en liten pojke inuti.61

Mishina Shōei och andra har visat att den här legenden illustrerar ett vanligt motiv för de grundläggande legenderna från de koreanska riken där ett solbarn som "kläcks" från ett ägg skickas flytande på havet tills det når ett rike som har har utlovats honom. I legendariska cykeln Ame no Hiboko / Akaru Hime hittar vi åtminstone en del av detta motiv upprepat när Akaru Hime, tydligen solgudens dotter, går över till Yamato från Silla efter att ha "kläckt" från en sten som Ame no Hiboko har metaforiskt inkuberas en kväll.62

--Como, Michael I. (2008) Shotoku: Etnicitet, ritual och våld i den japanska buddhistiska traditionen, Oxford University Press.

På samma sätt i den kinesiska romanen från 1500-talet Fengshen Bang/Fengshen Yanyi/ Gudarnas investering / Gudarnas skapande,

Nezhas mor, Lady Yin, födde en köttkula efter att ha varit gravid med honom i tre år och sex månader. Li Jing trodde att hans fru hade fött en demon och attackerade bollen med sitt svärd.

- https://en.wikipedia.org/wiki/Nezha

Ovanstående beskrivningar av kung eller herre som tänker att ett barn som är fött från ett ägg är olyckligt eller demoniskt är en intressant kontrast till King of Kous upprepade påstående att som en kaikyaku född av en kvinna och inte av ranka, skulle Y ko ge ruin och till och med demoner till landet. Kou-kungens vändning av detta misstro för den äggfödda, dock ...(följande är en spoiler för Shadow of the Moon, the Sea of ​​Shadow: Ch.12)

visar sig inte vara vad han verkligen tror - snarare tvärtom: Det framgår så småningom att han fruktade att Kei, som En, skulle bli mer välmående än Kou, på grund av någon föreställd koppling mellan taika-härskare och välstånd.

Slutligen, i kinesiska Daoistiska legender om skapelsen, "Pan Gu, den första mannen, sägs ha kommit fram ur kaos (ett ägg) med två horn, två betar och en hårig kropp."
(Som ett förtydligande, han - inte ägget som han föddes från - hade horn, betar och kroppshår.)

1
  • Som en sidoanteckning undrar jag om Pan Gus ansedda utseende eller Pang Gu-masker överhuvudtaget fungerade som konstnärlig inspiration för den påstådda atavistiska omvandlingen av Marvel Comics-karaktären Ravage 2099. Troligen bara en tillfällighet, dock.