Anonim

5 Problem med gemensam egendom

Med allt detta tryck för HD-video skulle jag tro att HQ-ljud (5.1 surroundljud) skulle vara uppenbart. Men jag har problem med att hitta någon TV-anime i 5.1; One Piece från Japan är bara stereo (filmer är ett undantag), Crunchyroll har ingen 5.1 enligt deras stöd, de flesta anime-serier som säljs säger på Amazon (eller till och med Rightstuf) verkar inte ens ha ett fält för ljudtyp (stereo eller surround).

Varför är detta?

Enligt en reddit-användare:

ISDB stöder 5.1 men i praktiken är de flesta sändningar stereo, med 192k AAC-ljud.

[1]

En annan fråga till mig skulle vara varför skulle DVD-utgåvorna inte stödja 5.1?

5
  • Stöder luft-TV tv med surroundljud?
  • I USA gör det det. Allt är digitalt idag, jag antar att det mestadels är detsamma i Japan.
  • 5 Hm, det ser ut som att Japan använder ISDB (skiljer sig från USA men fortfarande digitalt), men jag vet inte riktigt något om den här tekniken och har problem med att ta reda på om den stöder 5.1. Jag antar att tekniska hinder (t.ex. att det är svårt att få surroundljud rätt när du måste montera massor av separata röstinspelningar snarare än att bara sätta mikrofoner runt en live-talad scen) är den främsta anledningen till varför inte, men det är ren spekulation. Hur som helst, intressant fråga, +1.
  • Är det inte främst för att 5.1 surroundsystem är mindre vanliga i det genomsnittliga japanska hushållet? Om under en viss% av dina tittare inte har det, varför bry sig om att lägga till det. (även om 5.1 surround långsamt blir lite vanligare i anime du)
  • @Dimitrimx Förmodligen, eftersom jag antar att japanska tittare vanligtvis inte har stora rum för att rymma surroundljudsystem, är 5.1-mixar för japanska ljudspår inte så vanliga, åtminstone inte för TV-anime.

Förmodligen den enda anime som jag såg med 5.1-ljud är Evangelion. Men som du har påpekat är de flesta (om inte alla) TV-anime i Japan i stereo såvida det inte släpptes till speciell BD / DVD.

Den här frågan är också under budgetbegränsningar etc. Det är inte budgetmässigt att tillämpa en, precis samma som vad @Dmitri sa om det genomsnittliga japanska hushållet.