Anonim

Vad är kritik? | Diskussionsvideo

Flera analyser av Shinji Ikaris karaktär jämför honom med Yesod.

Nu har Wikipedia detta på Yesod:

Yesod (hebreiska: יסוד "foundation") är en sephirah i det kabbalistiska livets träd. Yesod är sefiran nedanför Hod och Netzach och ovanför Malkuth (kungariket).Det kan ses som fordonet, från en sak eller ett tillstånd till ett annat (anslutningskraften).

Jag läste mer om det, och jag förstod verkligen inte det.

Vad är denna koppling / vilka egenskaper har Shinji gemensamt med denna sephirah? Vilken symbolik har Eva för MC i detta sammanhang? Är det avsett av kanonen, eller är det bara en tolkning av materialet?

3
  • Kan du lägga till några exempel på analyser (eller länkar till sådana analyser) som jämför Shinji med Yesod?
  • Jag slår vad om att det är för att skaparna inte tänkte ha några specifika band med kristna figurer men tittarna / läsarna försöker tolka saker genom att hitta de närmaste likheter de kan hitta, bara för att det är mänsklig natur att allt ska ha en förklaring och en menande.
  • @senshin: Jag hittade några exempel, inklusive denna uppsats, som andra fans citerar. Men jag kan inte bedöma om dessa uppsatser förstår Shinji eller Livets träd korrekt (jag vet ingenting om Kabbalah och tänker inte studera det inom överskådlig framtid), och för allt jag bryr mig, de religiösa bilder i EVA är antagligen bara där för atmosfär, så jag lämnar det.

Jag är en hebreisk talare och "Yesod" (יסוד) betyder bokstavligen fundament eller ett element (som elementtabellen). Jag är ingen expert när det gäller judendomen (FYI beror på att inte alla judar är religiösa, judendomen är också en nationalitet), men i kabbalan är Yesod en av de tio "Sfirot" (plural, ספירות). "Sfira" (singular, ספירה) betyder bokstavligen en räkning eller att räkna, och i kabbala är Sephirot de tio olika sätt eller nivåer på vilka Gud "avslöjar" sig i vår värld.

Wikipedia-sidan om ämnet är mycket tydligare på hebreiska än på engelska, så känn dig inte dålig för att du inte förstår det. Det använder massor av religiösa termer som även jag inte känner igen ...

Om du undrar hur allt detta relaterar till Shinji, slår mig idk, kanske är det en hänvisning till något annat i Bibeln som jag inte har tid att förklara, men kort sagt kan det betyda att Shinji påverkas av gud och har några av hans krafter.

Jag tycker det är svårt att tro att en japansk författare / regissör skulle veta allt detta, och om de gör det då wow. Seriens författare och regissör verkar dock vara mycket kunniga.

Jag hoppas att det svarade på din fråga!