Anonim

Comedy Champion - Avsnitt 22

Det finns en hel del olika typer av teknik (och datorer) som hänvisas till i Serial Experiment Lain-världen, medan vissa av dem är lätta att matcha, andra inte. Dessutom var vissa tekniker inte tillgängliga vid produktionstidpunkten (till exempel: taligenkänning).

Bekanta tekniker:


The Wired

The Wired liknar Internet och körs på IPv4.

Tachibana Industries

Baserat på deras namngivningsscheman och design är de troligen en hänvisning till Apple Inc.

Alice's Navi:

Alice's Navi ser ut som bubbla iMac G3:

Lains original Navi

Lains ursprungliga Navi är baserad på Macintosh för 20-årsjubileet:

C Språk

Navi-systemen kör C:

Vanligt Lisp-språk:

Navi-systemen kör också Common Lisp (En dialekt av Lisp):

MIPS-ASM

Under en av scenerna där Lain är på sin Navi blinkar monteringskoden som identifierats vara MIPS-ASM över skärmen.

Copland OS:

Operativsystemet som Navis kör, Copland OS bygger på ett misslyckat Apple-projekt från två år tidigare.

FANTOMa

PHANTOMa liknar dungeon-spel som Kraft och magi och Dungeon Master.

HandiNAVI

HandiNAVI liknar Apple Newton-linjen.

Protokoll sju

Protocol Seven är Internet Protocol version 7 (utarbetad 1993) en RFC som aldrig implementerades till förmån för Internet Protocol version 6, vars RFC utarbetades i december 1998, efter att serien hade avslutats.


Obekant:

Psychechip

I Layer 02 får Lain ett chip som låter henne interagera med Wired utan standardinmatningsenheter. Detta liknar konceptet Virtual Reality, men är bortom dagens teknik.


Ej tillgänglig vid tidpunkten för produktionen:

CU Mail

I lager 11 är Alice i ett videosamtal med Juri. Det här liknar dagens videosamtalstjänster som Skype och Google Hangouts.

Navis taligenkänning:

Lain ses styra sin Navi via taligenkänning. Detta liknar dagens Cortana och Siri.

2
  • 1 CU Mail låter som om den kunde ha inspirerats av CU-SeeMe, en av de mest populära tidiga videochattapplikationerna från 90-talet.
  • Några andra referenser (som Lains fars användargränssnitt som liknar NeXTSTEP) påpekas här: cjas.org/~leng/apple-lain.htm

Kanske för sent men jag skulle vara beredd att ringa in och notera att Mac OS hade taligenkänning med tilldelningsbara åtgärder (Speakable Items) tillbaka i Mac OS 9 om inte ens tidigare, och även om det var lite begränsat kunde det inte bara vänta på en tangenttryckning, men lyssna ständigt efter ett nyckelord som anger ett kommando kommer att sägas efter det.

Så i själva verket var detta inte lika idealistiskt, utan en verklighet av den tiden.

Och för videochatt fanns det ett program som heter iVisit också i tiderna med Mac OS 9 som var lite begränsat men ändå kunde ge lite underhållning :-)

2
  • 1 Medan de är nära föregår Lain före Mac OS9. Lain sändes i mitten av 1998, medan Mac OS 9 släpptes i slutet av 1999. Det fanns dock andra kommersiellt tillgängliga taligenkänningsprogram före 1998, till exempel Dragon NaturallySpeaking.
  • Enligt Wikipedia var Mac: er första gången som Mac kunde känna igen tal 1993. Så ja, även om Lains skapare bara inspirerades av Apple-produkter, var det fortfarande en sak då.