Anonim

Tadzjikistan - The Not Knowing

Efter att ha läst några manga / tittat på en anime har jag sett att många karaktärer kan använda attacker där de samlar sina "ki" eller, enligt wikipedia, "Livskraft", och släpper det på en eldklotliknande sätt. De mest kända exemplen på dessa är "Hadouken" och "Kamehameha". Var kommer idén till denna typ av attack ifrån? Tänkte en person på det och alla kopierade dem, eller finns det som en gammal lära eller berättelse om detta?

Tack på förhand :)

1
  • Inte relaterat till dragonball z, men fortfarande relaterat: scifi.stackexchange.com/questions/54223/…

Jag ska prata om Kamehameha här om jag pratar om någon av dem specifikt, för jag vet mer om Dragon Ball än vad jag gör om Street Fighter.

Kamehameha är tänkt att vara den ultimata attacken, där användaren samlar alla sina Ki till en punkt och släpper den på en gång.

Ki, även stavat Chi eller Qi, är "livskraft" som du nämnde. Idén med ki är en som är genomgripande i hela den asiatiska mytologin. Den härstammar från tai-chi. Tai-chi är inte bara en kampsport i den meningen att någon som växt upp i väst som jag själv kan tänka på det - det vill säga det finns inte bara så att du kan lära dig att försvara dig från en angripare. Det är en praxis som föddes från taoismen, även stavad som Daoism, vilket är en mycket andlig uppsättning tro.

Taoism, som du kanske vet, har som en av sina kärnprinciper balansen mellan intern och extern kraft - yin mot yang. Yin representerar den inre kraften och yang den yttre.

I tai-chi lär man sig självförsvarande tekniker och vapenövningar, det är sant. Men man lär sig också att odla yin i ens kropp. Detta kan vara en förenkling men jag tror att defensiv och vapenutbildning anses vara odling av yang.

För att odla yin lär man sig helt passiva tekniker, som andning och meditation. Dessa är utformade för att främja hälsa och välbefinnande i din egen kropp. För någon som inte känner till tai-chi kan övningarna se ut som aerobics eller till och med bara stretchövningar. I mytologin tros det att mästare i sådant konstnärskap kan leva i över hundra år, eller till och med för alltid. (tips antyder, mästare Roshi, även om det förklaras i showen när han dricker från "The Fountain of Youth" - den delen är en parodi på den "eviga kampsportartisten" tropen i asiatiska berättelser). Andning och rörelse tekniker sägs hålla en ki i balans och odla outnyttjad potentiell ki som ännu inte har börjat flyta i kroppen.

Med andra ord, även om en show som Dragon Ball är fantasi, för att förklara den i verklig mytologi: Mästare Roshi blev en sådan mästare i tai-chi att han kan manipulera sin ki till en extern kraft direkt.

Samma princip gäller Ryu. Han ska vara en mästerskapsartist. För någon som är bekant med östasiatisk mytologi och troper betyder det att han vet hur man manipulerar sin livsenergi för att göra eldkulor, för att uttrycka det enkelt.

1
  • De flesta forskare tror att begreppet chi / qi föregår taichi / taiji. Få forskare väljer att tro att Taichi fanns före 1100-talet, och de flesta är överens om att taichi, som vi känner det idag, uppstod på 1800-talet. Chi har spelat in rötter ända tillbaka till 500-talet f.Kr. (2500 år sedan) och antas ha rötter från tidigare historia innan det. Observera också att "Chi" i "Taichi" faktiskt är en annan karaktär än Chi / qi - det är ett annat ord. Modern pinyin stavar det nu "taiji", vilket undviker förvirring.

I karate finns en andningsövning som använder den handformen och du kan satsa att den också är i Kung Fu eftersom karate kom från Kung fu. Hur som helst är det typiskt en andningsform för kampsport.

1
  • 1 Detta kan använda lite mer detaljer och hänvisning till några fina källor. Du kanske också vill utarbeta varför detta är relaterat till att skjuta strålar / lasrar ur dina handflator.

Original Kamehameha-vågen användes av Master Roshi i Manga Volume 2 original som släpptes i japan 1986, Street Fighter kom först ett år senare 1987. Eftersom Capcom är japanskt företag är det en säker satsning att SF: s Hadouken var en kopia av Kamehameha i Japan. ändå introducerades amerikaner först för Hadouken eftersom mangan inte var stor i slutet av 80-talet.

1
  • 1 Välkommen till Anime.SE! Jag känner att detta saknar punkten i frågan något. Hadouken kom från Kamehameha, men var kom Kamehameha ifrån? Var det en helt originell idé, eller inspirerades Akira Torayama av något annat?