Anonim

Within Temptation - Memories

Istället för att behöva arbeta med både anime och manga samtidigt, varför fokuserar inte författarna bara på en?

3
  • av nyfikenhet, varför tror du att arbetet med mer än en sak?
  • mer pengar att tjäna

För detta svar kommer jag att anta att endast verk som började som en anime och senare anpassades till manga övervägs. Det är svårt att studera nuförtiden eftersom det finns så få anime-originalverk, men i de flesta fall jag känner till är mangan bara bindande merchandise för anime, på samma sätt som anime-anpassningar av manga är tie-in merchandise för manga, eller anime- och manga-anpassningar av lätta romaner och visuella romaner är bindande varor för den lätta / visuella romanen.

Vanligtvis är författaren till mangan en kontraktsanställd av något slag: studion anställer dem för att skriva och rita en mangaversion av anime, ibland medan produktionen av anime pågår och ibland efter att den är klar. Det ursprungliga laget bakom anime fungerar vanligtvis inte på mangan; deras namn kan finnas på omslaget som en "Story" -kredit, vilket innebär att de bara erkänns som skaparens historia. Det är den omvända versionen av att se "Based on the manga by XX" i inledande krediter för en anime. Så att ha en manga-anpassning tar faktiskt ingen ansträngning från anime; de två produktioner går självständigt, ibland extremt så. Till exempel baserades den första manga-anpassningen av The Vision of Escaflowne på en tidig version av berättelsen från när Yasuhiro Imagawa anslöt sig till regissör. Imagawa lämnade för att regissera G Gundam och produktionen sattes i väntan, men mangan fortsatte med sin shounenversion av berättelsen, bara för att bli felaktig senare när Kazuki Akane kom in och omarbetade showen som en shoujo-serie.

Vissa anime har också spinoff manga, som inte är direkt baserade på den ursprungliga anime. Evangelion har till exempel Angelic Days, Shinji Ikari Raising Project och Campus Apocalypse. Madoka har Kazumi Magica, Oriko Magica, Wraith Arc, The Different Story, Homura Tamura, Homura's Revenge, Tart Magica, Suzune Magica, och förmodligen snart den episka crossoveren Puella Magi Mahoro Magica: The Resurrection. Liksom den direkta anpassnings mangan överförs dessa till anställd hjälp, men de har ofta giltiga kreativa skäl för att existera. Angelic Days och Shinji Ikari Raising Project utforskade den banala världen som Shinji skapar i hans sinne i avsnitt 26 av anime. Wraith Arc och The Different Story fyller i delar av anime-storyn som inte visades på skärmen; Suzune Magica och Tart Magica fokuserar på olika karaktärer i samma värld; Homura Tamura är en parodi. Eftersom manga är billigare att producera än anime är spinoff-mangan ett billigt sätt att utforska en animes värld eller skapa alternativa scenarier eller att ge hardcore-fans något de vill ha som inte har tillräckligt bred tilltal för att finansiera en annan. anime. Några av dessa spinoff manga bryr jag mig inte om, men att läsa The Different Story förändrade helt min syn på vissa karaktärer och händelser i anime-serien, så jag är glad att anime-personalen inte bestämde sig för att "bara fokusera på en "och lät spinoff manga göras.

Som @ToshinouKyouko och @JonLin kommenterade finns det mer pengar att tjäna, medan författaren inte ens behöver lyfta ett finger. Så, som arbetande person, varför inte? Du får en chans att tjäna mer med mycket lite, om någon, arbete att göra.

Svärdkonst online

Jag tar SAO som ett exempel. Volym 14 i Sword Art Online (SAO) såldes till 590 JPY per exemplar och 350 693 exemplar såldes under räkenskapsåret 2014 (18 november 2013 - 16 november 2014). Den totala inkomsten för utgivaren skulle vara 206 908 870. Källor här och här uppgav att den genomsnittliga royaltynivån för en författare är mellan 8% och 50%. Jag lyckades inte hitta en referens för de japanska förlagsföretagen. Så, låt oss anta att royalty är 10%, Kawahara Reki (SAO: s författare) skulle tjäna 20 690 887 JPY från enbart volym 14. SAO har tre volymer släppts per år. Om vi ​​antar att varje volym som säljs till samma pris och nummer per år skulle Kawahara-sensei få 62 072 661 JPY från LN ensam.

Sword Art Online har också anime-anpassning. Det såldes på DVD och BluRay (BR) för 5 800 JPY respektive 6 800 JPY för första volymen (avsnitt 1 och 2 under första säsongen). Nästa volymer såldes för 6800 JPY respektive 7800 JPY. 17 677 exemplar av den första volymen av den andra säsongen såldes på en vecka mellan den 10 november 2014 och den 16 november 2014. Volym 1 i den andra säsongen av SAO såldes till 6 800 JPY för DVD och 7 800 JPY för BR. Det släpptes den 22 oktober 2014, det vill säga tre veckor tidigare. Om vi ​​antar att det säljs till samma belopp för varje vecka, så får vi 53 031 exemplar sålda de första tre veckorna. De totala intäkterna från BR-försäljningar skulle vara 413 641 800 JPY.

Kostnad per avsnitt uppskattas till 15 000 000 JPY per avsnitt (DVD och BR-utskriftskostnad ingår). Ovannämnda SAO säsong 2 volym 1 BR har 3 avsnitt i sig, så det kostade cirka 45 000 000 JPY. Skaparen fick 1,7% av nettoomsättningen (inkomst - produktionskostnad), det vill säga 6 266 910,6 JPY (1,7% x 368 641 800). Som jag nämnde tidigare behöver skaparen inte lyfta fingret för att få den extra inkomsten. Anime-produktionshuset skulle ta hand om det. De har en scenarieförfattare och regissör för att göra anime baserad på LN.

Nu släpper en LN endast 3 volymer per år, men BR släpper 1 volym per månad, det vill säga 12 volymer per år. SAO II kan bara ha 9 volymer, men det är fortfarande 9 x 6 266 910,6 JPY (56 402 195,4 JPY).

Extra

  1. KonoSuba LN-försäljningen gick upp efter att TV-anime sändes ungefär 3 gånger.
  2. Jag antar att Kawahara-senseis kontrakt tjänar honom royalty till 10%. Eftersom han är en bästsäljare är det möjligt att hans kontrakt tjänar honom mer än den kursen.

I allmänhet, när en anime produceras finns det en studio som gör produktionen. Det finns många författare / redaktörer som arbetar med det och författaren kan eller inte ha kreativ kontroll över innehållet.

Jag skulle säga att arbetet beror också på källmaterialet i fråga. Det kan finnas både licensiering för en anime och en manga som kan produceras samtidigt från något som en lätt roman.

Det finns också det faktum att anime, som sänds på TV, är föremål för strängare riktlinjer i innehållet. Särskilt när det gäller våld och nakenhet.