Anonim

DBZ - Three Days Grace - Time Of Dying - Vegeta Tribute AMV

Jag försökte förstå vem som i Dragon Ball kan bestämma vad som är kanon eller inte. Du kanske tror att det är Akira Toriyama, men så länge varumärket inte tillhör honom är det inte så. Jag vet att det inte var så med andra skapare av andra animer. När jag tittar på internet har jag hittat det här https://trademarks.justia.com/756/58/dragonball-75658049.html, som nämner Toei (Anime) Shueisha (Manga), men det är inte klart om det varumärke det ägs av Toei eller Shueisha? Kan någon klargöra?

7
  • Från vad jag har läst om ämnet får mangaka teoretiskt sista ord om vad som går in i anime, vilket skulle göra dem till de sista skiljedomarna i kanon. I praktiken är mangaka vanligtvis för upptagen med att rita manga för att hantera anime, så mangaförläggaren utser någon.
  • Jag tror att det var så i tiderna med Dragon Ball Z, när Akira Toriyama direkt ritade och skrev mangan. Men han gör inte det längre. Jag ser ett problem med den teorin. Om mangan bestämmer vad som är kanon, hur tog de då en idé från ett videospel (den sista kamehameha) som aldrig fanns i mangan till anime? Då kunde vi tro att det är anime som avgör vad som är kanon, men hur finns det ett videospel som är baserat på GT (Dragon Ball Heroes) och en manga som är baserat på det Dragon Ball Heroes-videospelet? Jag tror att det är en röra just nu
  • DBZ har, såvitt jag vet, ganska mycket ingen officiell kanon. Varje medium gör bara vad som är bekvämt för det och de andra ignorerar eller erkänner som det passar dem. Filmerna och fyllningssagorna från anime ignoreras i princip förutom när de inte är det. Det var därför Toriyama inte kände någon kompunktion om att radera GT när han gjorde de nyare grejerna.
  • "Varje medium gör bara vad som är bekvämt för det och de andra ignorerar eller erkänner som det passar dem" Jag håller helt med det. Men då finns det ingen riktig kanon. Eftersom kanon betyder "Uppsättning av regler, föreskrifter eller principer som styr mänskligt beteende, en konstnärlig rörelse eller en viss aktivitet". Det finns inte en uppsättning idéer eller principer som styr denna berättelse eller "konstnärliga rörelse eller aktivitet" här
  • Du har rätt, det finns inte riktigt en uppsättning idéer eller principer som styr Dragon Ball-serien. Stark kanon är mer en funktion av verk som Sagan om ringen eller Dyn där författaren ville skapa en trovärdig, internt konsekvent värld. Att döma efter vad vi fick var det längst från Toriyamas sinne; ganska mycket allt i DB var antingen för ett skämt eller för berättande bekvämlighet. Berättelsen var avsedd att avnjutas för sin knäppa stil och spänning, men du skulle inte tänka för mycket på det.