Anonim

TUTTI FRUTTI ICE CREAM | Inga ägg utan glasstillverkare Hemlagad glassrecept | Av kocken Rizwan

Jag hör hela tiden villkoren Typ A-tittare och Typ B-tittare i diskussioner och chatt.

Vad menar dem? Vad är en typ A-tittare och vad är en typ B?

3
  • Jag kommer också att notera att det finns lite av en konnotation för att märkas som en typ B-fläkt.
  • Aldrig hört talas om en sådan term. Kan du ange var du hörde talas om det? Dvs Jag är ganska säker på att det i Italien inte används vanligt (ännu).
  • @chirale: Jag hörde det mycket i Anime & Manga Chat, liksom engelsktalande anime-relaterade forum.

Dessa termer används lite inkonsekvent, men det jag svarar här borde vara ganska enhetligt över många engelsktalande samhällen. Jag kan inte säga var termerna har sitt ursprung, men det kan vara en analogi med blodtyper, som är viktiga i den japanska kulturen. Det kan också vara en hänvisning till typ A och B personlighetsteori.

Typ A

Typ A-fans är mest intresserade av historia. De väljer anime eftersom de tycker att historien är intressant och miljön är uppslukande. Karaktärerna finns för att driva historien, men deras egna egenskaper är mindre viktiga än historien. Många gillar inte trenden mot moe anime under det senaste decenniet (se Vad betyder 'moe'?). De brukar vara fans av genrer som action, mysterium och drama. De tittar ofta på längre eller äldre shower.

Föreställningar som kan tilltala typ A-fans inkluderar Monster, Serial Experiments Lain, Eden of the East och Fullmetal Alchemist.

Typ B

Typ B-fans är mest intresserade av karaktärerna. De ser berättelsen som ett sätt att utforska karaktärernas liv snarare än intressant i sig och det kan bli en distraktion om det är för komplicerat. Moe-anime riktar sig främst till denna grupp tittare. De tenderar att vara fans av genrer som komedi och livsskiva, och tenderar att titta på kortare och nyare shower.

Föreställningar som kan tilltala typ B-fans inkluderar K-On, Highschool of the Dead, Strike Witches och A Certain Magical Index.


Det finns några stora utelämnanden från denna kategorisering, och det är svårt att säga att någon faktiskt är den ena eller den andra typen. Även de flesta som själv identifierar sig som den ena eller den andra typen kommer fortfarande att titta på och njuta av en bra show som inte matchar deras typ.

Det är också värt att notera att vissa människor gillar att lägga till kriteriet för fanservice och säga att typ B-fans gillar shower med mer fanservice. Jag gör inte det här eftersom detta ofta ifrågasätts av typ B-fans själva.

4
  • 1 Tydligen härstammar det från en tråd på 2ch (jag har inte kunnat hitta den ursprungliga tråden), men den populariserades särskilt av Sankaku Complex.
  • I vilken kategori skulle du sätta de tolv kungadömena anime?
  • 2 @StackedCrooked Jag tror inte att varje anime faller i den ena eller den andra, och jag har inte sett Twelve Kingdoms så jag kan inte säga med säkerhet. Baserat på sammanfattningen ser det ut som vilken typ en typ A-fan skulle vilja ha, men jag vet verkligen inte. I slutändan tycker jag inte att det är särskilt användbart att försöka beskriva enskilda serier som den ena eller den andra kategorin, för de flesta anime faller egentligen inte bara in i den ena eller den andra kategorin.
  • Det här är riktigt bra att kategorisera. Typ B låter som karaktärsmoe (kyara-moe). @StackedCrooked Jag älskar Twelve kindoms berättelse (typ A) och Syusyou är min waifu (typ B).