Anonim

Storbritanniens ekonomi är inställd på splittrande K-formad återhämtning! (4k)

Jag känner termen 4koma bara från .hacka serie, där det normalt hänför sig till parodi manga .hack // 4koma, och det är också titeln på bonusvideorna som är upplåsta .hack // G.U. på skrivbordet.

Men jag har sett termen 4koma används på andra ställen, så jag undrar om termen 4koma är en generisk term som används för att beskriva något, och i så fall vad det egentligen betyder.

4koma (uttalad yonkoma) är ett japanskt ord som betyder "4-panel"1och hänvisar till en typ av manga som är formaterad som en serie av fyra vertikalt staplade paneler. Denna term används i kontrast till "vanlig" (icke-4koma) manga, som vanligtvis inte följer en stel panelstruktur.2

Här är ett exempel från en mycket långvarig (och berömd i Japan) 4koma manga, Sazae-san:3

Några av de mest kända 4koma manga bland västerländska publik är Azumanga Daioh, Lyckliga stjärna, Hetaliaoch K-ON. Som listan antyder är 4koma-formatet starkt befolkat av gag komedi manga.


1 från 四 du "fyra" + 齣 koma "scen, ram, panel"; brukar skrivas 四 コ マ idag.

2 Tänk på 4koma som att vara som dina bog-standard veckodagstidningar (åtminstone i USA) i den meningen - 3 eller 4 paneler, och ingen verklig frihet om hur man använder det tillgängliga utrymmet.

3 Observera att de flesta 4koma idag har smalare paneler (vanligtvis kvadratiska), vilket gör att två 4koma kan skrivas ut sida vid sida på papper med ett standardformat A eller B