Anonim

Fate / Stay Night: Unlimited Blade Works säsong 2 OP FULL [Brave Shine] med Romaji-texter

Det här kanske inte är det rätta stället att fråga detta, men eftersom ni är de som är mest bekanta med anime, trodde jag att jag skulle fråga här.

Jag utformar en anime-databas för ett personligt projekt (inte till skillnad från MAL eller AniDB), men till skillnad från dessa två har jag en mycket striktare definition av de två termerna. Jag definierar dem som:

  • fortsättning: ett verk producerat efter den ursprungliga berättelsen och fortsätter eller utökar den ursprungliga berättelsen.
  • föregångare: ett verk producerat efter den ursprungliga berättelsen och sätts kronologiskt före den ursprungliga berättelsen.

Detta betyder att alla prequels är implicit uppföljare, vilket är vad en prequel betyder.

Nu är situationen med F / Z och F / SN: UBW svår. Alla och deras mamma tenderar att se F / Z som en föregångare till UBW, för F / Z visuella roman faktiskt är en prequel till F / SN VN.

Men när det gäller anime producerades först F / Z och sedan UBW efter. I detta fall skulle UBW-anime betraktas som en fortsättning till F / Z-anime? Vissa har hävdat att UBW inte var avsedd att vara en uppföljare till F / Z alls, men vad skulle då deras förhållande vara? Biprodukt?

4
  • Behöver du faktiskt fånga dessa data diskret i din databas (dvs. vilket värde får du av att kategorisera förhållanden mellan anime som prequels eller sequels)? För semi-konstiga situationer som ödet är det förmodligen vettigt att klassificera förhållandet mellan dem som, säg "Annat", och sedan ha ett tillhörande textfält där du kan kommentera det exakta förhållandet mellan dem.
  • @senshin Så småningom vill jag kunna köra frågor som gör det möjligt för mig att få alla prequels / sequels / spinoffs / andra relationer av anime X, samt ge en potentiell "order" eller sorter för titlar inom en serie / franchise.
  • Jag ser två separata problem här: du vill gruppera relaterade serier, men du vill också skapa en beställning. Det är enkelt att gruppera relaterade serier: koppla bara dem alla till en kanonisk post, som hur vi har taggarna "fma-series" och "fma-2003", "fma-brotherhood" och "fma-manga". Att generera en beställning är mycket svårare eftersom så många shower inte faller snyggt in i "prequel" eller "sequel"; t.ex. om allt du har är prequel och uppföljare, hur är UBW och Deen Fate relaterade? Hur är Yuru Yuri och Rewrite relaterade? Hur är Madoka och Madoka: The Different Story relaterade? (forts.)
  • Jag tycker att du borde ta det här projektet till Programmers.SE eller Database Admins och be om råd om att modellera sådana förhållanden, för de blir ganska klibbiga.

Svaret på den här frågan beror på om du pratar om en litterär analys eller en analys för datamodelleringsändamål, vilket är vad inlägget faktiskt ber om.

Wikipedia-sidan som länkas i OP ger den litterära definitionen: en prequel är en uppföljare vars tidslinje är tidigare än originalverket. I denna bemärkelse är Fate / Zero en uppföljare till Unlimited Blade Works eftersom det utvidgar sitt originalverk, VN som hade UBW som en berättelseväg. I denna mening är Fate / Zero också en prequel till UBW eftersom den äger rum tidigare i tidslinjen än UBW.

Men du behöver inte riktigt den litterära definitionen: du vill modellera relationer mellan serier i en databas av något slag. Att använda en litterär definition för detta kommer att vara en mardröm, eftersom litterära definitioner ofta är exakta, ibland vaga, ibland motstridiga och vanligtvis oskarpa runt gränserna. Wikipedia-sidan ger några bra västerländska exempel på detta; Jag listar här några anime-exempel:

  • Deen Fate / Stay Night och Unlimited Blade Works äger rum i samma universum på exakt samma tid, båda är anpassningar av historierutor från Fate / Stay Night visuella roman. Du kan inte riktigt säga att dessa shower är antingen prequeller eller uppföljare till varandra i vanlig mening. I den visuella romanen expanderar Unlimited Blade Works på Fate-bågen (anpassad i Deen Fate / Stay Night), men den inträffar varken före eller efter Fate; det händer istället för Öde.
  • Yuru Yuri och Rewrite händer i samma värld, på samma skola, och involverar flera av samma karaktärer, men det är vagt där de faktiskt sitter relativt varandra i tidslinjen.
  • Owarimonogatari, trots att den är den senaste serien, äger rum efter Nisemonogatari och samtidigt med första säsongens första båge.
  • Om du inkluderar manga, uppträder all Madoka-manga utom den första (som direkt anpassar anime) i alternativa tidslinjer. Du kan sortera dem för att Homura upplever dem i en viss ordning, men det är vanligtvis omöjligt att säga vart de går i förhållande till varandra. Också, The Different Story Volym 1 är en prequel - dess händelser äger rum före anime och hålls för alla alternativa tidslinjer - men Volym 2 och 3 är ännu en annan alternativ tidslinje.

Jag skulle bara slänga prequel / uppföljningsjargongen helt och hållet. Det är något användbart för litterär analys, men det är för grovkornigt för att göra det bra för datamodellering. Det finns två viktiga saker med anime: kronologin i universum och i vilken ordning de olika delarna av en franchise ska tas in. Den andra motsvarar vanligtvis produktionsorder, även om det blir konstigt när du inte har det ursprungliga arbetet att falla tillbaka på (som är fallet med Fate-serien). Kronologin i universum är tydlig: Fate / Zero är före Unlimited Blade Works. När du inkluderar originalverket är det också tydligt att du var tänkt att uppleva den visuella romanen, sedan Fate / Zero-romanen eller anime, sedan Unlimited Blade Works anime. När du tar den visuella romanen ur ekvationen finns det inget tydligt svar, som den här gamla frågan visar. Men du kommer att drastiskt förenkla datamodelleringen genom att behandla dessa två separata saker som separata bitar av data.

4
  • Tack för insikten. När det gäller saker som UBW och Deen-versionen skulle jag faktiskt ha en annan klassificering, "alt. Version" (vilket är, tror jag, hur MAL och AniDB gör det också), så Deens F / SN, Deens UBW, Ufotable's UBW, och Ufotable's Heaven's Feel Jag skulle alla klassificera som "alternativa versioner" av varandra.
  • Jag håller med om att hela beställningen kommer att bli ganska komplicerad, så jag kan sluta skrota den; det verkar visa sig vara för besvärligt för sitt värde, eftersom många serier "beställningar" är mycket olinjära. Det får mig dock att undra hur AniDB gör det.
  • 1 @fateconfused Nåväl, det är saken med AniDB - de har en hel menagerie av olika kanter som ansluter relaterad anime. Några av dem är prequel / uppföljarkanter, men det finns ett halvt dussin andra typer av kanter (av vilka vissa inte rimligt kan tilldelas en riktning, som "annan" eller "karaktär") också. (Om du frågar hur de skapar graferna finns det ett antal grafritningsbibliotek som du förmodligen kan tvinga dig att göra saker som "alltid placera prequels ovanför uppföljare" för att få rimligt bra resultat.)
  • @fateconfused ++ till vad senshin sa, och jag rekommenderar återigen att du ber om råd om SO, programmerare eller DBA: er, eller om du har en komplett och fungerande kod kan du gå till Code Review. Jag deltar i programmerare och kodgranskning och ger dig gärna mer omfattande feedback om du länkar din fråga här.(Naturligtvis finns det också många människor som är mer kunniga än jag på dessa webbplatser.)

Eftersom Fate / SN UBW-anime är en anpassning av en av UBW-rutterna i F / SN VN kan den inte vara en uppföljare till F / Z eftersom det inte är dess eget originalverk. Du kan tänka på det som en remastered version av själva verket.

Ja, F / Z-anime kom före F / SN UBW-anime, men F / SN UBW-rutten existerade redan långt före F / Z. Wikipedia-artikeln som du länkade säger:

En uppföljare är ett berättande-, dokument- eller annat litteraturverk, film, teater, tv, musik eller videospel som fortsätter historien om eller utvidgar något tidigare arbete.

Efter att ha båda spelat VN-rutten och tittat på anime kan jag säga att anime inte uppfyllde definitionen. Själva anime lägger inte till något mer till historien som vi inte redan kände till i VN. Det anpassar bara VN. Även om jag antar att du kan argumentera för att den sista episoden av Fate / SN UBW är en uppföljare eftersom den skildrar Emiya och Rins liv vid klocktornet, som den ursprungliga VN bara hänvisar till. Jag skulle kalla det mer en nytolkning av slutet än en fullfjädrad uppföljare.

3
  • 1 Jag är ganska säker på att anime lägger till något nytt som att visa öden på Leysritt och Sella eftersom jag inte minns att Visual Novel visar vad som hände med dem
  • Saken är att min DB bara kommer att innehålla data om anime, inte VN. Om du inte klassificerar UBW-anime som en uppföljare, vad skulle du klassificera den i förhållande till F / Z-anime?
  • Fate / Zero är en prequel till UBW.