Anonim

Hur man lever ett autentiskt liv Nietzsche

När serien utvecklas verkar det som om Ergo Proxy har ett växande antal filosofiska referenser:

  • Begreppet Anamnesis i avsnitt 11.

  • Rådet / kollektiva siffror.

  • Alla händelser i avsnitt 20.

  • Varje diskussion som Vincent har med Ergo om "jaget" (särskilt avsnitt 11)

  • Och många andra som jag inte minns just nu ...

Vilka filosofiska begrepp / författare refereras eller porträtteras i serien?

7
  • Jag tycker att det är en giltig fråga, men den behöver redigeras för att göra den mer användarvänlig
  • Vad menar du? Spoiler-taggar? Eller är det något annat?
  • Kanske omformulera det till något som "Vilka filosofiska begrepp refereras eller porträtteras i serien?".
  • Re-L Mayers Citizen No., 124C41, är sannolikt en hänvisning till Hugo Gernsbacks Ralph 124C 41+
  • Kupolerna är en viss platonisk allegori.

Det har gått länge sedan jag har tittat på anime, men här är en snabb genomgång av några av de begrepp som jag tror att anime porträtteras:

Absurdism

Den resulterande konflikten, kallad "Absurd", för att hitta mening och inte kunna hitta någon, åtminstone inte på ett mänskligt möjligt sätt. Med andra ord kan mening logiskt hittas, men inte uppnås. Detta koncept visas i Rauls mentala sammanbrott eftersom han långsamt tappar alla möjliga källor till mening i sitt liv. Hans adopterade barn, till exempel, kunde ha varit en källa till mening, men när han förlorar det och Pino började han skapa det absurda och hur han löser detta är genom självmord. Det är andra exempel på det absurda, mer märkbart när de pratar om deras Raison d'Etre. Andra kan hantera det absurda på ett annat sätt, särskilt proxyerna eftersom de inte är (normala) människor, även om de som Re-L kunde hantera det också i slutändan. Det sätt som Ergo Proxy skildrade Vincents resa kan också klassificera detta arbete som en absurdistisk fiktion.

För mer information: http://en.wikipedia.org/wiki/Absurdism

Mind-Body Problem

Detta är bredare och kan delas in i två underkategorier: dualism och monism eller fysikalism (även kallad identitetsteori). Dualism är där sinnet är skilt från kroppen och det senare är när sinnet är kroppen. Det här problemet hanteras när robotarna börjar få känsla på egen hand. Cogito-viruset, som verkar vara oväsentligt, är det som ger robotarna i serien sin fria vilja, deras "sinne", liknar hur dualism säger att sinnet är immateriellt och åtskilt från kroppen. Ändå är de erfarenheter som varje robot har gjort det som får dem att agera annorlunda, vilket också beror på kroppen. Sinnetillståndet för en hotfull militärrobot kommer att bli annorlunda än Pino, där människor är mer benägna att behandla henne som ett barn. Denna fråga är också mer anmärkningsvärd mellan Ergo och Vincent.

För mer: http://en.wikipedia.org/wiki/Mind%E2%80%93body_problem

Socialt kontrakt

Anime berörde kort detta, men det är där. Legitimiteten för Romedaus regering ifrågasätts. Städer kan skapas och förstöras lätt av proxyerna, så det verkar som att rådet är mycket maktlöst. Mer än så kommer ingen frivilligt in i dessa städer. Snarare tvingas människor att existera inuti dem, antingen genom artificiell födelse eller genom utvandring (de skulle antingen dö i den hårda omgivningen eller leva inuti). Däremot fungerar kommunen utanför Romedeau tvärtom, på ett sätt. Således problemet: skulle du vara villig att ge upp en del av din frihet för tröst eller skulle du hellre ha fullständig frihet?

För mer: http://en.wikipedia.org/wiki/Social_contract

Existentialism

Mycket lik absurdism. Detta problem är frågan om var mening kommer ifrån, om det alls finns.Den behandlar också frågan om var existensen kom ifrån, om vi existerade utan våra kroppar och hur relaterar det till vår mening. Existentialism på egen hand är dock för bred, men det verkar för mig att anime berörde detta också.

För mer: http://en.wikipedia.org/wiki/Existentialism

Det finns många referenser å andra sidan, så jag listar bara några:

Utilitarism - Samhället bör vägledas så att alla är lika glada. Således ges alla i Romedau mening.

Transhumanism - Det fanns en scen där en stad drivs helt av robotar. Detta verkar vara mer av en jab på transhumanism snarare än ett stöd för det, eftersom det visar att det inte finns något behov av människor om allt är mekaniserat.

Divine Command Theory - Oavsett vad rådet säger måste det vara bra. Varför? Eftersom de sa det.

bermensch - Nietzsches idé om en perfekt människa och hur mänsklig förökning ger mening. Fullmakterna är inte perfekta, men det antyder något med tanke på hur obscent kraftfullt de verkar vara och att deras uppdrag är att upprätthålla det mänskliga samhället, om jag minns rätt.

Egentligen roligt nog några av robotarna i anime är uppkallade efter filosofer ...

Ergo Proxy Wiki anger i produktionsavsnittet http://en.wikipedia.org/wiki/Ergo_Proxy

Det är inställt i framtiden. En grupp robotar smittas med något som kallas Kojiro [sic] -viruset och blir medvetna om sin egen existens. Så dessa robotar, som hade varit verktyg för människor, bestämmer sig för att gå på äventyr för att söka efter sig själva. De måste avgöra om viruset som infekterade dem skapade sin identitet eller om de fick sin identitet genom sina resor. Denna fråga är tänkt att representera vår egen debatt om vi blir vem vi är på grund av vår miljö eller på grund av saker som är inneboende i oss. Robotarna är alla uppkallade efter filosofer: Derrida och Lacan och Husserl.

Så ganska mycket hela anime handlar om självupptäckt och komma överens med deras existens. En sådan filosofisk / socialogisk debatt som vi tar från ovannämnda citat är den mot Nature vs Nurture. Är vi vem vi är på grund av "vad" vi är, eller bildas vårt "jag" av våra handlingar eller sakerna omkring oss. Det finns en hel del olika filosofiska undertoner, den mest framträdande tror jag är den jag citerade ovan.

stora spoilers. gå bort.

Cogito hänvisar till - Cogito Ergo Sum - Jag tror, ​​därför är jag det. också liknar ordet 'Cognito' eller 'Cognition', som alla härstammar från roten för 'know'. det finns hela daedalus / ikaros-saken ... åh jag kommer inte ihåg mer; p hela serien ser ut som en typ av highlander / den liknande. asura / ashura används ofta i anime, baserat på indiska övertygelser. låt oss inte glömma 'The Rapture' lol; s

Mer? bestämde mig för att flytta saker från andra trådar lol

pino = piano, karosoldaterna (karos = diamanter), de ryska miniatyrerna. hur allt fungerar som "urverk"? - livmodern, Vincents plan - gudar som försöker döda människor, medan människor försöker döda gudarna (åtminstone raul).