Anonim

Aaron Hall - When You Need Me (Officiell video)

Detta var den största frågan jag hade till Gorou Miyazakis debutfilm Berättelser från Earthsea. Var motivationen för Arrens mord på sin far någonsin avslöjad i anime eller i originalet Earthsea serie av Ursula K. Le Guin? Eller var det bara en projektion av de inre känslor regissören hade mot sin far?

Gorou Miyazaki förnekade att Arrens mord på sin far var en återspegling av hans egna känslor; snarare var det ungefär känslan hos den unga japanska generationen:

På Earthsea förnekade Goro att Arren's sneda patricid återspeglade regissörens egna känslor i en intervju vid filmfestivalen i Venedig. Jag har inte så mycket förhållande till min far; på grund av det har jag aldrig känt mig som att döda honom. Jag bestämde mig för att börja med att sonen mördade fadern eftersom jag förstår att det är ungefär den unga japanska generationens känsla. När jag arbetade på Ghibli-museet var de flesta anställda ungdomar med vanliga problem. Jag undrade varför det var och försökte komma med skäl som återspeglas i filmen. Jag förklarade medvetet inte varför Arren knivhuggade sin far för att jag ville att publiken skulle tänka på det och få en bredare uppfattning om varför dessa problem finns.

Källa: "Tales from Earthsea and family feuds", UK Manga Entertainment Webbplats

Eftersom Gorou medvetet inte förklarade varför, visade det sig vara en utmaning för många tittare att räkna ut det själva. Ursula K. Le Guin trodde att mordet begicks utan mycket anledning:

Böckernas moraliska känsla blir förvirrad i filmen. Till exempel: Arrens mord på sin far i filmen är omotiverad, godtycklig: förklaringen av att den begås av en mörk skugga eller alter-ego kommer sent och är inte övertygande. Varför delas pojken i två? Vi har ingen aning. Idén är hämtad från A Wizard of Earthsea, men i den boken vet vi hur Ged kom att få en skugga efter honom, och vi vet varför, och i slutändan vet vi vem den skuggan är. Mörket i oss kan inte avskaffas genom att svänga ett magiskt svärd.

Källa: "Ursula K. Le Guin: Gedo Senki, ett första svar", ursulakleguin.com