Anonim

AWWA \ "Sky Whale \

Jag har märkt en återkommande design i anime, manga och annan japansk konst och jag undrar var den kommer ifrån. Det är i grunden en jetliknande maskin eller varelse med ett spetsigt huvud, tuftade "öron", lång nacke och vassa vingar fästa på en ryggtung kropp. Här är några exempel:

Gekko från Eureka Seven:

Latias / Latios från Pok mon:

Chiara Toscanas vapen / fordon från Shakugan no Shana:

Är dessa helt enkelt tillfälligheter eller är det en designtropp, som liknar något som mecha? Finns det mer historia bakom denna form? Om du känner till några andra exempel skulle jag gärna veta om dem.

9
  • Jag förstår inte riktigt de nära rösterna. Detta verkar inte vara mer åsikterbaserat än varför har vissa karaktärer streckade linjer för munnen ?. @ z s kommentar verkar som om den kunde utvidgas till ett rimligt svar med källor. Kan någon som slutade rösta förklara varför de tycker att detta främst är opinionsbaserat?
  • Jag tror inte att detta har mycket att göra med anime till och med, det är bara hur naturen och sedan människor designade flygande saker. Det är mer en aerodynamikfråga och skulle passa bättre på Physics.SE än här. Exemplen råkar bara vara från anime, men andra tecknade serier och fantasikonstverk har samma varelser. Betydelsen av dessa likheter är lite av en sträcka.
  • @Hakase Jag anser att designen och koncepten bakom anime / manga är giltiga diskussionsämnen (samma skulle gälla för tv och film). Många verkliga koncept återspeglas i anime. Det här är en fråga om designestetik, inte tekniska specifikationer.
  • Jag håller med om att dessa är tydligt baserade på fåglar; den anime-relaterade aspekten skulle vara varför konstruktörer anser att detta är hur fåglar ser ut (fjäderknuffar på sidorna av huvudet, lång hals). Om du bad ett klassrum av amerikanska dagis att rita en fågel åt dig, tror jag inte att det är den vanliga designen du skulle få från dem. Detta verkar i linje med varför japanska drakar har ålliknande kroppar och långa morrhår medan västerländska drakar ser mer ut som dinosaurier i byggnad

Som @ z och @seijitsu nämns i kommentarerna verkar dessa mönster vara baserade på fåglar. Specifikt ser den långa halsen och fotbollsformade kroppen ut som en kran eller gås.

Den rödkronade kranen har en betydande plats i japansk och kinesisk kultur. Det figurerar i sagan Tsuru no Ongaeshi. Som txtclipse nämnts i kommentarerna använder Japan Airlines till och med den rödkronade kranen som logotyp; Wikipedia-artikeln säger att denna symbol valdes av en amerikansk varumärkesexpert på grund av den positiva bilden av kranen i japansk kultur och mytologi. Med tanke på det är det vettigt att japanska konstnärer skulle tänka sig att använda kranen som bas för imaginära varelser eller flygande fordon.

Den kranliknande designen är också ovanlig i verkliga flygplan. Som du kan se från den första bilden av gåsen vinklar gåsens och kranens vingar framåt; detta replikeras i OP: s första bild av Gekko från Eureka 7. Verkliga flygplan tenderar att ha en mer rak, cylindrisk kropp och vingar som vinklar bakåt:

Dessa skillnader ger flygplan baserat på kranutformningen ett unikt, fantastiskt utseende.

Jag kunde inte spåra några arter av kran eller gås som har tuftade "öron" som Gekko eller Latios. Vissa gäss har tuftade fjädrar, men de verkar alltid vara på baksidan av huvudet. Vissa fågelarter, som den stora hornuglan och husfinkens unga, har dock sådana tuftade "öron" -fjädrar:

När det gäller att designa en fiktiv varelse eller flygplan är en design baserad på kranhuvudet lite tråkig att titta på. De tuftade huvudfjädrarna kommer också från verkliga fåglar, men de ger visuellt intresse för huvudområdet, utan att verka för löjliga eller överdrivna som huvudprydnader för vissa fågelarter.