Anonim

Doujinshi, som definierat på Wikipedia, är självpublicerade verk. Även om inte alla doujinshi härrör från annan manga, är de mest, som de många Touhou- och Naruto-doujinerna. Verken som de härstammar från är huvudsakligen de som har upphovsrätt, vilket innebär att karaktärerna som visas i dessa originalverk också är skyddade och därför inte kan användas utan upphovsrättsinnehavarens samtycke. Men som vi kan se från Yuru Yuri, Oreimo och Comiket i verkliga livet säljs doujinshi i Comiket. När de kommer från andra verk och säljs betyder det att deras användning är för kommersiellt ändamål, vilket sannolikt skulle vara förbjudet av upphovsrättsinnehavarna. Ändå fortsätter de att sälja doujinshi i varje Comiket och polisen gör ingenting åt det.

Således min fråga: vad är lagen bakom doujinshi? Har varje doujinshi som säljs i Comiket ett skriftligt medgivande från upphovsrättsinnehavarna? Eller är det så att de är undantagna från upphovsrättslagen genom att märka deras verk som doujinshi? Vad sägs om R-18 + doujinshi?

3
  • Mycket i stort skulle svaret vara att verken bryter mot lagar om immateriella rättigheter, men kulturen i Japan är sådan att doujinshi-artisterna inte hamras med copyrightpolisen på samma sätt som någon som säljer inofficiella Deadpool-serier i USA kan vara . Det hjälper förmodligen att flera populära vanliga mangakonstnärer också har ritat doujinshi, vilket betyder att det inte finns en så stor klyfta mellan skaparna och fansen.
  • Från vad jag kan samla, när doujinshi bryter mot IP-lagar, ser upphovsrättsinnehavarna bara på det som fri publicitet. Det finns också en stor historia av mangaka som kommer igång med att producera doujinshi innan man blir professionell mangaka, så att ha mycket doujinshi tillgängligt gör det troligen lättare för företag att prova för kommande artister som de kanske vill anställa. Jag har inga officiella källor, men det finns faktiskt en bra undersökning av det på TV Tropes.
  • Den här artikeln om Tofugu förklarar verkligen doujinshi och dess omständigheter mycket bra ...

För att förstå den japanska lagen måste du lära dig idén om "Antragsdelikt" ( , shinkokuzai). Detta innebär att om upphovsrättsinnehavaren inte klagar på doujinshi, är det inte olagligt.

De flesta förläggare i Japan förbjuder inte doujinshi (åtminstone uttryckligen), så det är inte olagligt. Det beror på att många kommersiella mangaförfattare också skapar doujinshi, och förlag anställer mangaförfattare från Comiket, så att båda är i samma ekosystem. Om utgivare förbjuder doujinshi "dödar" det också mangaförfattare.

Några mangor gillar UQ-hållare! eller Sidonia riddare"markerades uttryckligen för att tillåta doujinshi.

Symbol för Doujin Mark License, med tillstånd av Wikipedia

Många 18+ speltillverkare gillar Nyckel, Alice eller Nitroplus har uttryckligt tillstånd att skapa doujinshi baserat på deras spel. I det här fallet är doujinshi helt lagligt.

Men när ett förlag börjar klaga på det blir doujinshi olagligt. Till exempel finns det en doujinshi som heter "Det sista avsnittet av Doraemon". Den ursprungliga författaren till Doraemon dog innan han skrev det sista avsnittet och ingen vet historien om det officiella sista avsnittet. Doujinshi innehåller en falsk sista episod. I det här fallet klagade utgivaren av Doraemon och författaren till doujinshi slutade distribuera den.

Framtiden för doujinshi är inte klar. Om Japan ansluter sig till TPP kommer det att tillämpa upphovsrättssystem i amerikansk stil till Japan. Många författare av doujinshi är rädda för att det betyder slutet för doujinshi-världen.