Anonim

Komeda - Disko

När jag såg The Melancholy of Haruhi Suzumiya på DVD visades episoderna ur funktion. Det var lite roligt, eftersom i förhandsvisningarna argumenterar Haruhi och Kyon om vilket avsnitt som kommer nästa, men förutom det såg jag inte poängen med det. Det hade inte sammanvävda plottrådar eller någon anledning i universum att visas i ordning. Det ser ut som i andra utgåvor, avsnitten ordnades i kronologisk ordning, så det måste inte ha varit väsentligt för seriet.

Enkelt uttryckt: Varför hade The Melancholy of Haruhi Suzumiya en version som inte var i kronologisk ordning?

Såvitt jag kan säga (och visserligen är det lite spekulativt) var anledningen att sprida handlingen för att undvika att andra halvan var helt episodisk. Skaparna visste att huvudplottet (avsnitt 1-6 i kronologisk ordning) inte skulle ta en hel säsong (14 avsnitt), men nästa stora historia var inte på ett tag, så de var tvungna att infoga lite episodiskt innehåll. Dessa sex avsnitt lämnar dock inte mycket utrymme för pauser, och lika viktigt är det att de hellre använder kanoninnehåll från ljusromanerna än att göra upp sitt eget.

Så skaparna använde innehåll från framtida ljusromaner. Detta låter dem sprida handlingen med det episodiska materialet. De sex plotrelaterade episoderna är i ordning varandra och de andra placeras i vilken ordning regissören tyckte var bäst (t.ex. när det gäller karaktärsutveckling).

Jag letar efter något officiellt för att bekräfta detta, men jag har inte haft tur hittills. Uteslutande verkar detta åtminstone vara den rådande uppfattningen för de flesta på internet.

3
  • Detta är vettigt men vad är den verkliga ordningen på avsnitten då ?????
  • @person chirales svar har den informationen, liksom wikipedia
  • +1, men också, berättelserna i ljusromanerna var ofta inte i kronologisk ordning. Ibland var det en publikationsartefakt (The Boredom föregående Suckan), men The Rampage och The Wavering hoppa överallt. Jag tror att animatörerna ville bevara seriens karaktär.

Enligt asosbrigade.com, ASOS Brigade-webbplats som drivs av Bandai:

Regular Edition DVD-skivor innehåller exakt samma episodordning som släpptes i Japan på R2 DVD-skivor. [...] På grund av redan existerande avtalsmässiga skyldigheter MÅSTE den vanliga upplagan innehålla R2 DVD-ordning av avsnitt. Detta sattes i sten, det fanns inga undantag. [...] Efter djupt intensiva förhandlingar för att försöka behaga den befintliga fansen, kan vi släppa en Special Bonus DVD i TV-sändningsordningen som en extra.

Enligt en DVD 1-recension av ANN (31 maj 2007):

En annan konstighet kom i det fjärde avsnittet, som ursprungligen hoppade fram till avsnitt 7. Denna DVD-release gör inte detta, men väljer istället att släppa avsnitt i kronologisk snarare än den krypterade sändningsordningen.

Enligt episodlistan på ANN är sändningsordningen mot kronologisk ordning:

Broadcast 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Chronological 11 1 2 7 3 9 8 10 14 4 13 12 5 6 

Denna ordning rapporteras också i avsnittslistan på Wikipedia, med DVD-utgåva som följer den kronologiska ordningen, med det enda undantaget som det första avsnittet.

asosbrigade.com rapporterar den kronologiska ordningen (C) som Haruhis ordning, och sändningen "krypterade" ordning som Kyons ordning (B). Regular Edition DVD-ordern är Haruhis order, med undantag för det första avsnittet.

Regular edition var och någonsin var i rätt ordning på grund av "avtalsenlig skyldighet": Region 2 DVD (Japan) måste tydligen ha samma innehåll som Region 1 DVD (USA). Bandai pressades av fansen att släppa den "krypterade" versionen.

Varför måste de, 2006-2007? Härifrån spekulationer: eftersom fanbase tittade på fansubbed-versionen från sändningen (2006-04-02 ~ 2006-07-02) och ber om den beställningen. Jag kan inte hitta bevis på fansens begäran att göra det, så vi måste lita på Bandais ord under tiden.

Bra fråga!

Så vitt jag kan säga släpptes sändningen för att förbättra flödet av säsongens avsnitt, bäst etablera förhållandet mellan Haruhi och Kyon och för att bäst vädja till Haruhis befintliga fanbase. Detta hänger samman med Logan M: s helt korrekta punkt om att sprida tomten.

Sändningen börjar med Äventyren av Mikuru Asahina, som jag tror var en fan-favorithistoria, för att både tillfredsställa fans och etablera konstigheten i Haruhi-universum. Sändningen hoppar sedan bakåt i tiden för att börja historien ordentligt.

Resten av episoderna bygger förhållandet mellan Haruhi och Kyon, som kulminerar i Kyons insikt om Haruhis första handling av osjälviskhet, strax efter skolfestivalen.

Ur en författares synvinkel var det nästan säkert att visa episoderna i den ordning de ursprungligen sändes för att förbättra historiens flöde. Om du läser böckerna, även om tanken bakom Vol. 1 är fascinerande, det är mestadels huvudpersonen som pratar med olika karaktärer som förklarar situationen för honom, och det finns bara en riktig actionscen (eller möjligen två). Vol. 2 har massor av action, eftersom det består av noveller, men ingen verklig övergripande plot. Genom att bryta upp båda volymerna och förvränga dem, gjorde de den övergripande handlingen Vol. 1 täcker hela säsongen medan du använder novellerna i Vol. 2 för att tillhandahålla "action" -episoderna som Vol. 1 saknades, och avvikelserna mellan volymerna (Varför bär den ena karaktären glasögon i Vol. 1 men inte i Vol. 2? Var gick den andra karaktären? Etc.) hjälpte till att hålla publiken intresserad och gissa.

Enligt min åsikt var det ett genialt drag att sätta filmen först: Det berättar faktiskt mycket om huvudberättelsen och huvudpersonerna, men det finns inget sätt att veta det eller förstå hur djupt ironiskt det är tills Yuki börjar förklara den verkliga världen några avsnitt senare. Om författarna hade sagt det mot slutet av anime, skulle det lysande öre-släpp-ögonblicket när du inser att alla galna grejer som du fnysade i filmen faktiskt händer i verkligheten (ja, typ av) inte skulle ha existerade.