Anonim

I en värld av självpublicerad manga / anime / andra relaterade saker finns doujin, doujinshi, doujinshika och doujinka. Vad är skillnaden mellan dessa fyra?

Används dessa termer exklusivt för anime och manga relaterade?

0

TLDR;

  • Doujin: Fandom skapade verk
  • Doujinshi: en (bredare) kategori av Doujin
  • Doujinshika: En mycket, mycket begränsad form av Doujinka
  • Doujinka: En Doujin-skapare

Nu Mer detaljerad

En Doujin

En Doujin, står faktiskt för en grupp människor som står för att uppnå något, eller delar samma intressen / hobbyer.

Men det visar också det arbete de gör. Vilket i västerländska kulturer ofta uppfattas vara derivat av befintligt arbete eller analogt med fanfiktion. Vilket ofta är sant, eftersom verk baseras på populära spel / manga / anime, men inte är begränsade till. Eftersom det också finns originalverk inom Doujin.

En Doujinshi

Termen Doujinshi står för självpublicerat arbete. Det anses ofta vara en bredare kategori av Doujin, eftersom det täcker Anime, hentai, spel men också konstsamlingar. Där som andra underkategorier av Doujin, som Doujin musik / soft / game / H täcker mycket mer specifika områden.

Doujinshika / Doujinka

Båda dessa termer står för skapare av Doujin. Dessa termer används ofta omväxlande på både engelska och japanska liknande.

Användningen av Doujinshika sägs vara så begränsad att den ofta till och med anses vara felaktig. Så den allmänt föredragna termen är Doujinka

Doujinka hänvisar ofta till sig själva som s kuru eller i fallet med enskild konstnär kojin s kuru. Som på plats hänvisar till den ursprungliga betydelsen av Doujin,

en grupp människor som står för att uppnå något, eller delar samma intressen / hobbyer.

Så är dessa villkor begränsade till Anime och Manga?

Tja, nej. Dessa termer slår till en större kategori än bara A&M och dess relaterade innehåll och kan användas ur sitt sammanhang.

De används dock så ofta i samband med A&M och dess relaterade verk, att särskilt i västerländska kulturer kommer de att betraktas som A&M-relaterade.

1
  • 3 誌 i 同人 誌 avser periodisk publicering.

Ka i Dojinshi-ka har två motsvarande japanska. Jag är inte säker på vilken du pratar. Jag vill beskriva bokstavlig betydelse.

  • Doujin (同人): 同 = samma 人 = person, så 同人 betyder människor / grupp som har samma intresse. användes ursprungligen för grupp av författare, måleri. men nu används nästan bara för subkulturområdet A&M.
  • Doujin-shi (同人 誌): 誌 = tidskrift. så dojin-shi betyder bok eller tidskrift från / för människor som har samma intresse.
  • Doujin-ka (同人 化) eller doyjinshi-ka (同人 誌 化): suffix 化 betyder -nize. så doujinshi-ka betyder doujinshi-nize. skapa doujinshi baserat på något.
  • Doujin-ka (同 人家) eller doujin-sakka (同人 作家): 作家 = skapare, dojin-sakka betyder skapare som skapar doujin-shi.