Anonim

Horimiya avsnitt 1 「AMV」 ★ Destiny ★

Anta att om jag vill beskriva en anime för en webbplats, måste jag skriva om den med mina egna ord eller kan jag bara kopiera och klistra in den med den angivna källan med antagandet om rättvis användning?

(Som i sammanfattningen / sammanfattningen av anime)

Och hur är det med omslagsbilderna, är det samma eller behöver jag också licens för det?

1
  • För bilder: anime.stackexchange.com/questions/44540/…

För juridiska frågor som dessa är det alltid bra att kontakta en upphovsrättsadvokat i ditt land. Lagar om rättvis användning, upphovsrätt och liknande skiljer sig åt per land, och en upphovsrättsadvokat bör vara mer än kapabel att svara på dina frågor. Och detta svar bör inte ses som juridisk rådgivning.

Som Turamarth påpekar i kommentarerna täcks omslagsbilddelen i mitt svar Behöver webbplatser betala för att använda anime-affischer på deras webbplats ?.

I allmänhet är du fri att sammanfatta och skapa synopsis. Om du gör det utan att citera originalet, bör du i de flesta fall vara ok. Eftersom det inte är handlingen i en berättelse som upphovsrätten gäller, utan sammansättningen / ordningen av ord.

Men om dessa sammanfattningar använder originalkällmaterial kan de testas för rättvis användning och i slutändan betraktas som ett derivatverk. Som kan betraktas som en dotterrätt under den ursprungliga upphovsrätten. Vilket kräver att du skaffar en licens.

När det gäller "kopiera-klistra in" från "en" källa med korrekt omnämnande av dess ursprung, måste du titta på licensiering av det specifika ursprung du kopierar klistra in det från. Vanligtvis hittar du denna information i sidfoten på en sida eller på deras juridiska sidor. Som ett exempel anger wikipedia följande licens på wiki-sidan för svärdkonst online

Text är tillgänglig under Creative Commons Erkännande-Dela Lika-licens; ytterligare villkor kan gälla. Genom att använda denna webbplats godkänner du användarvillkoren och sekretesspolicyn. Wikipedia är ett registrerat varumärke som tillhör Wikimedia Foundation, Inc., en ideell organisation.

Där Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License tydligt säger att du är fri att göra saker med informationen under en uppsättning villkor