Anonim

Imagine Dragons - Bad Liar (Lyrics)

Troligtvis är de faktiska årstiderna inte en orsak till TV-sändningsschemat i Japan. Dessutom är säsongerna i sig inte mycket anpassade till faktiska årstider, med "Våren 2015" som slutar i slutet av juni.

Det verkar konstigt för mig att serier sänds i så regelbundna intervall och med så jämna längder (bara avviker med kanske två avsnitt från vad jag har sett).

Dessutom är jag ingen expert på västerländsk tv, men det verkar för mig att västerländska program inte följer ett så styvt schema.

Det verkar särskilt som att säsongslängder har förändrats i anime under åren. Till exempel hade Narutos ursprungliga säsong 35 avsnitt, vilket jag tror inte skulle hända idag. Finns det en specifik anledning till detta schema? (kulturellt eller annat)

Det är av ekonomiska skäl.

Tidigare hade många serier längre säsonger: 24, 26 eller 28 avsnitt för en säsong var vanligt på 90-talet (Meitantei Conanförsta säsongen var 28 avsnitt). Serier som var ganska garanterade att vara populära nog för att fortsätta sälja många leksaker till barn hade längre säsonger (Sailor Moonförsta säsongen hade 46 avsnitt). Gag-serien från 4-koma serier är mer benägna att ha en lång serielängd (Nintama Rantarouförsta säsongen hade 47 avsnitt och Chibi Maruko-chanFörsta säsongen ensam var hela 142 avsnitt). Tidigare var fler människor lojala mot sina favoritserier och samlade varorna noggrant, medan japanska barn nu snabbt byter modefluga (från Pokémon till Youkai Watch, till exempel), så att investera mycket i en serie som kommer att kasseras nästa år är inte ekonomiskt sund.

12- eller 13-avsnittsserier började dyka upp i slutet av 90-talet som ett sätt att animera och sända något (anpassa en manga eller ett videospel eller en originalserie) som inte hade en tillräckligt stor fansbas för att upprätthålla finansieringen av en full- längdserier (naturligtvis var det i den tid då allt fortfarande ritades för hand). Tidigare fick den här typen av anime bara en one-shot OAV eller en kort OAV-serie (till exempel Koko ha Greenwood eller Tokimeki Memorial).

Även om anime oftast animeras utanför Japan och via dator, vilket sänker produktionskostnaderna, kan industrin ytterligare utöka genrerna och antalet producerade titlar genom att byta till många kortare serier än ett mindre antal långvariga. För att ha en lång sikt måste en serie hålla tittarna tillbaka (den typ av plot som kan fortsätta och fortsätta, som Inu Yasha) och sälja varor väl. Många genrer av manga lämpar sig inte för dessa episka serier, så studior skapar kortare serier som:

  • Kan få något animerat som i tidigare generationer av anime-produktion aldrig skulle ha haft en chans att bli animerat alls eftersom det är mer nischat.
  • De kan tjäna en liten summa pengar på det om det gör det bra (och ge det ytterligare en säsong), eller de kan krita upp det för att inte för drastiskt förlora om det inte går bra och snabbt gå vidare till nästa ett.
  • Ge en trevlig, tät berättelsebåge som stängs i slutet (men när de inte är säkra upp till nästan sista minuten om de kommer att få grönt ljus för ytterligare en säsong, kan slutet ändå bränna).

Även om den främsta anledningen är ekonomisk kan en serie där det mycket begränsade totala antalet episoder som är tillgängliga att arbeta inom är känt för personalen från början tillåta författarna att utforma historien för att passa längden med lite eller inget fyllmedel, vilket erbjuder en annan typ av projekt än Rurouni Kenshin eller Jägare X jägare där du inte helt vet vart det går och hur många avsnitt det kommer att behöva komma dit.

Jag är inte säker på vad du menar med "själva årstiderna stämmer inte mycket överens med faktiska årstider, med" Våren 2015 "som slutar i slutet av juni. Japansk kultur är väldigt specifik när säsonger äger rum, vad är associerat med den säsongen, vad man ska göra under varje säsong, vilken dag på året man ska byta från vår / sommarskoluniform till höst / vinterskoluniform och vice versa (kallas koromogae: se 2.07 här), vad man ska äta under vilken säsong etc. Säsongerna sammanfaller med det japanska läsåret, så att sakura (körsbärsblomsträd) blommar i större delen av landet under examensceremonin i slutet av mars och under skolans första dag (den 1 april). Detta är en primär anledning till att, även om Tokyo-universitetet har bytt till det västra läsåret, vill de flesta skolor i Japan starkt inte. Anime är vanligtvis angelägen om att låta tittaren tydligt veta vilken säsong det är i berättelsen, och försöka sammanfalla detta med luftdatumet för avsnittet (nyårsdagen, St. Alla hjärtans dag, sakura blommande, ljudet av cikader på sommaren, myggmedel, sommarfestivaler, ishi yaki imo (stenbakade sötpotatis) på hösten, höstlöv, snö, etc.).

7
  • 1 Fantastisk förklaring! Min anteckning om årstiderna var bara att det verkar som att slutet av juni faktiskt är ganska långt in på sommaren ur mitt perspektiv (men det kan bara vara lite subjektivt)
  • 1 @moegamisama, den första terminen i det japanska skolåret löper fram till mitten av juli och sedan har universiteten ungefär 2 1/2 månaders sommarlov (den andra terminen börjar den 1 oktober), jämfört med ungefär en månad sommarlov för grundläggande till och med gymnasieelever (datumen skiljer sig något från skolan, vissa är i session i slutet av juli). Juni är något i mitten av första terminen, och större delen av Japan har sin tsuyu (regnperioden) under juni, så folk associerar juni med paraplyer & hortensior (ses i många anime).
  • Inu-Yasha fortsatte inte bara och fortsatte - det fortsatte och fortsatte och på och på och på och på och på ... Jag började titta på det i gymnasiet och jag var på universitetet när jag hörde att de ' dödade äntligen Naraku (jag hade länge avslutat serien vid denna tidpunkt).
  • 1 @moegamisama Tro det eller ej, sommaren faktiskt börjar i slutet av juni! Sommaren börjar officiellt den längsta dagen på året, "sommarsolståndet", som är den 21 juni (ge eller ta en dag) på norra halvklotet. På samma sätt börjar vintern på egen solstånd, i slutet av december. Så även om du växte upp och tänkte på att säga mars som vår, är det mesta faktiskt på vintern. Likaså för de andra årstiderna. (Vår och höst har förresten "equinoxes" snarare än solstånd.)
  • 2 @ShayGuy Tänk på att ett annat namn för sommarsolstånd är midsommar, det är lite av ett svagt argument. För att citera wiki "Ur astronomisk synvinkel skulle equinoxes och solstices vara mitten av respektive årstider, men en varierande säsongsfördröjning innebär att den meteorologiska början av säsongen, som baseras på genomsnittliga temperaturmönster, inträffar flera veckor senare än början av den astronomiska säsongen. " Så oavsett hur du vänder det, vare sig det är astronomiskt eller kulturellt: sommaren börjar någonstans runt början av juni. Och även meteorologiskt håller inte ditt påstående: (forts.)

Ur konsumenternas synvinkel som inte tittar på saker medan de sänds, utan istället köper låduppsättningar eller tittar på dem på Crunchyroll eller liknande, är min erfarenhet att 12ish-avsnitt är ungefär idealiska.

t.ex. lika mycket som jag gillade de första säsongerna av (original) Sailor Moon-anime, de släpade ut mycket. Och eftersom jag är så stor känns tanken på att titta på dem igen (speciellt om det innebär att köpa låduppsättningar) väldigt skrämmande, och jag kommer sannolikt inte att göra det.

Medan till exempel de 12 episoderna Puella Magi Madoka Magica var tillräckligt långa för att kunna berätta en historia på ett tillfredsställande djup, men tillräckligt kort för att det känns som att historien fortsätter att röra sig.

Naturligtvis spekulerar jag bara i att detta är något som producenter bryr sig mycket om, men jag skulle bli förvånad om de inte brydde sig alls.

1
  • 2 Branschen är inriktad på japanska tittare, som faller i två kategorier: 1) otaku, som köper låduppsättningar och figurer men är en minoritet av befolkningen, 2) familjer som är avslappnade TV-tittare (de väljer inte favorit karaktärer) som köper leksakerna. (De flesta japaner ser inte anime alls.) Antalet som tittar på anime på NicoNico Douga (Japans motsvarighet till hulu eller CrunchyRoll) är en mycket liten procent eftersom japanerna till stor del är webbläsare analfabeter (de använder internet på smartphones) . Om du kan sälja merch till tillfälliga tittare tjänar du mer pengar; korta serier är mer för icke-mainstream demografi.