Anonim

Låt inte GREED vinna! Hjälp William George.

Jag såg avsnitt 7 av Space Patrol Luluco idag, och, ja, det var säkert en sak. Framträdande framhöll det

en bit från Döda la Kill soundtrack: "Gekiban Tokka-gata Hitotsu-boshi Gokuseifuku" (OST 2 spår 1), som i grund och botten är den ljudspårade versionen av "Before my body is dry", aka "DON'T LOSE YOUR WAY".

(Jag förstör det här, uppriktigt sagt, det här är den bästa anime-relaterade överraskningen jag har fått i åldrar.)


Detta fick mig att tänka - vem äger vanligtvis soundtracket till en anime? Är det kompositören, eller är det någon annan part, som animationsstudion eller produktionskommittén?

(Med soundtrack menar jag soundtracket; inte OPs / EDs, som jag starkt misstänker tenderar att ha olika ägarprogram.)


Situationen i Hollywood är intressant som en jämförelsepunkt - olika ägarordningar verkar vara möjliga (även om jag inte vet vilka som är vanligare). I vissa fall kommer soundtracket att behandlas som ett arbete för uthyrning som ägs av filmens producenter; i andra fall äger kompositören soundtracket och licensierar användningsrättigheterna till producenterna; och det finns säkert andra möjligheter. (Tänk naturligtvis på att Japan och USA har ganska olika konventioner när det gäller hanteringen av immateriell egendom, så situationen i Hollywood är förmodligen inte densamma som situationen i ... Akihabara?)

0

Här är vad jag hittade:

Enligt vad jag förstod är musikindustrin i anime inte riktigt transparent.Det är svårt att hitta pålitliga källor.

För det första hade jag idén att fråga till Thomas Romain och här är hans svar (översättning under skärmen):

Översättningen: "Vem äger vanligtvis rättigheterna på anime OST i Japan? (Utom OP & ED) studion? Kompositören?" "Visst inte studion. Jag kunde inte säga. Förmodligen produktionskommittén + kompositören."

Thomas Romain är en fransk animatör som arbetar i Japan sedan flera år. Han arbetar för studion Satelight. Så även om han inte är säker på vem som äger rättigheterna, tror jag att du kan lita på honom när han säger att studior inte äger rättigheterna.

Jag gjorde också lite resarch på Wikipedia:

Japanska upphovsrättslagar ( Chosakukenh ?) Består av två delar: "Författarens rättigheter" och "Grannrätter." Som sådan är "upphovsrätt" ett bekvämt samlingsbegrepp snarare än ett enda koncept i Japan. Japan var part i den ursprungliga Bernkonventionen 1899, så dess upphovsrättslag är synkroniserad med de flesta internationella regler.

De säger att upphovsrättslagen är synkroniserade med de flesta internationella regler. Det finns tre skådespelare: kompositören, producenterna och sändarna (tråddiffusorer). I anime-produktion som påpekats tidigare verkar producenter och programföretag vara desamma.

Om rättigheterna för var och en av dem:

Kompositören har alla moraliska rättigheter på sin musik. Han har också ekonomiska rättigheter, det vill säga: Reproduktion: Författaren kan kontrollera reproduktionen av ett verk, inklusive fotografering, inspelning och nedladdning. Kommunikation: Författaren kan styra hur ett verk ska sändas, kommuniceras, sändas, framföras, utställas etc., inklusive hur kopior av verket ska distribueras. Anpassning: Författaren kan styra anpassningen av ett verk genom översättning, dramatisering, filmbildning och skapande av derivatverk i allmänhet.

Och för programföretagen (här producenterna):

Sändare och tråddiffusorer har de överförbara ekonomiska rättigheterna till fixering, reproduktion, tillgängliggörande och vidaresändning. TV-sändare har också rätt att kontrollera fotografering av sina sändningar.

Om du vill ha mer information, här är min källa: https://en.wikipedia.org/wiki/Copyright_law_of_Japan

Jag har sett massor av animeöppningsvideor på youtube, vars ljudspår dämpas av respektive sångproducenter (inte animationsföretaget). Därför måste ljudspåret ägas av företaget som producerar det och används av animationsföretaget i vissa avtal.

-----------------------------------------Redigera-------- ------------------------

Baserat på flera butiker jag besökte online säljs / distribueras alla OST: erna av de företag som producerar dem .. se länken för Kara no Kyoukai OST den distribueras av Sony inte ufotable.

http://www.cdjapan.co.jp/product/SVWC-7749

Därför måste det ägas av företaget som producerade det.

2
  • 1 står frågan "(Med soundtrack menar jag soundtracket; inte OP / ED, vilket jag starkt misstänker tenderar att ha olika ägarprogram.)"
  • okej, jag uppdaterar svaret ...

Detta är den typiska situationen i Japan: Kompositören och textförfattaren överför upphovsrätten till musikförlaget och den litar på upphovsrätten till ett upphovsrättssamling, troligen JASRAC (ASCAP / BMI i USA). Artisterna äger uppträdande rättigheter, som vanligtvis överförs till skivbolaget enligt kontrakt. Skivbolaget äger också inspelningsrättigheterna.

Således måste animationsstudion ha licensierats av JASRAC och skivbolaget (Sony / Aniplex) för att kunna använda låten.