Anonim

Renhetsring - Obedear

Jag refererar till den första säsongen av Berserk i denna fråga, inte den nya fortsättningen 2016 (jag har inte avslutat det ännu, så snälla förstöra det inte för mig).

När jag har tittat på Berserk har jag märkt att jag tycker om två aspekter av showen. Jag älskar hur blodig och actiondriven showen är (kampscenerna är fantastiska), men jag tycker också om de djupare betydelserna som showen visar med sin karaktärsutveckling och plot. Till exempel gillar jag den allmänna stilen i Guts berättelse och har lagt märke till andra religiösa motiv under hela showen.

Men jag har inte lyckats uttryckligen "spika ner" de stora teman. Jag undrade om någon kunde extrahera de vanligaste teman från showen och hjälpa till att förklara dem för mig (liknar kritisk analys i en läskunnighetskurs på college-nivå). Vad är de djupare betydelserna i Berserk? Har det att göra med religion? Vänskap? Förlust? Livets syfte och riktning? Kommenterar den historia och krig?

Det här är en mycket bred fråga och kommer att få mycket opionerade svar. Men det är intressant att notera att Berserk inte bara är din uppsättning kvarn manga. Jag ska försöka hålla mitt svar begränsat till Golden Age Arc (Spoilers för Golden Age är alltså oundvikliga) och försök referera till en intervju som jag hade läst från Miura - Berserk-konstnären Kentaro Miura-intervju. Observera också att länkarna som tillhandahålls kanske inte är spoilerfria, men är här som källa och ytterligare läsning RELATERAD till svaret men inte ett svar på frågan.

Inspirationer: Berserk i sig har många medvetna och undermedvetna inspirationer,

Jag var en mangaläsare. Det finns saker som jag medvetet lånat från, men det finns också saker som har sjunkit till botten av mitt medvetande och dyker upp från ingenstans senare. De har blivit en del av mig. Våld Jack och Guin Saga är saker som jag uppenbarligen verkligen gillade, och jag tror att Guin Saga var den största källan för detta fantasyuniversum. Den atmosfären har den precis fastnat med mig och nu tänker jag på det som standarden att mäta saker mot, så jag antar att du har rätt.

I den intervjun nämner Miura sitt gymnasieliv och teman för vänskap och mål i livet.

Jag vet inte hur relationerna mellan pojkar idag är, men redan på åttiotalet var pojkar verkligen besatta av saker som hur bra deras vänner var på saker, hur högt de rankade jämfört med deras vänner etc. För pojkar, vänskap handlar inte om att trösta varandra. Ibland försöker du till och med ta den andra killen ner en pinne eller två. Men att bryta sig loss från dessa vänner känns som att erkänna nederlag, och det gör du hjälp varandra när du hittar något slags mål. Det är här Band of the Hawk kommer ifrån.

Därifrån handlar det stora temat i Berserk om dina drömmar. Den kompletta guldåldersbågen handlar om syftet med livet, att uppfylla din dröm och priset att uppnå dem.

Tarmar och Griffith är polära motsatser till varandra, men närmar sig tillräckligt för att Griffith ska göra honom förtrogen med detaljer som han aldrig hade berättat för någon, hans drömmar. Dessa drömmar satte en brist i Guts egna idealogiska ramverk som fick honom att lämna bandet. Denna rollvändning från seriens början leder till Griffiths undergång. Efter sin räddning bestämmer han "priset för att uppnå sina drömmar" och aktiverar kungens behelit.
Vad vi ser är

  • Livskvalitet: Om du inte förföljer dina drömmar, lever du det medelmåttiga livet, eftersom du är mer mottaglig för att bli påverkad av de som är ambitiösa, men det är säkrare och mindre riskabelt. (Bönder, bybor, småpersoner)
  • Syfte i livet: Tarmens insikt om att Grifiths dröm inte ger sitt liv det syfte han vill driva den första bågen. Han lämnar bandet för att hitta sin dröm
  • Men det pekar också på vad som verkligen är viktigt i livet. För att slutföra din dröm bör du inte tappa ur sikte vad som är verkligen viktigt. Mindre spoilers.

    Guts dröm är att döda Griffith, men i sin ilska lämnar han Casca ensam som är en person framför allt han värdesätter. Detta behandlas i framtida bågar och 2016 Anime. Han får också nya kamrater (kinda).

  • Griffith tappade suck av detta och till slut förlorade han sig själv. Han offrade senare alla för att uppnå sin dröm. Slutet visar att drömmarna / önskningarna kan korrumpera även de bästa av män.

Det finns andra mindre teman som spelar in är

  • Berserk och Friedrich Nietzsche: Detta är något som är väldokumenterat. Miuras Berserk liknar mycket Nietzsches filosofi.
  • Kämpar Skull Knights namn på Guts är mycket passande. Det är en kommentar till Nietzsche-filosofin ovan. Hur tarmar kämpar och överlever.
  • Religion. Vi ser många religiösa symbolik och analogier i Berserk. https://www.reddit.com/r/Berserk/comments/1wvqit/thoughts_on_religious_analogies_in_berserk/
  • Krig och historia: Berserk är en fantasmanga med historiska övertoner (som ligger i en medeltida period) Men det ger en inblick i hur krig utkämpades. Lite av taktik, diplomati, motiv från olika individer och själva människans natur.
  • Öde / fri vilja: Är vi bundna av ödet eller har vi vårt eget öde i våra händer. Finns det krafter som dikterar livets flöde?
  • Idea of ​​Evil: Evil kommer inifrån eller utifrån? Godhand, Behelits etc.