Anonim

Gohan Eye of the Tiger

(Jag kunde inte hitta en fråga som den här, om den har ställts tidigare, vänligen ta bort den.)

Det finns flera kända tomthål i DBZ historia, men en som intresserade mig är att i Buu saga (i DBK det står i ep127) det sägs att när en människa / främling som dödade för många oskyldiga människor är död, raderar de i helvetet hans kropp och minnen och återskapar honom. Piccolo sa att som svar på Vegetas fråga om han kunde träffa Goku igen, men det är mycket tydligt att han fortfarande kommer inte att återupplivas av DragonBalls på grund av det.

Innehållet i konversationen Vegeta och Piccolo i DBK ep127 (översatt från japanska):

Vegeta: Berätta bara för mig en sak först, i nästa värld eller vad det än är, kommer jag att kunna se Kakarrot igen efter att jag dött?

Piccolo: I en tid som den här kommer det inte att göra något bra att erbjuda tröst, så jag kommer inte att skära ord. Det går inte att göra.

Vegeta: (blinkar chockat)

Piccolo: Du har dödats för många oskyldiga människor. När du väl har dött kommer din kropp att bli obetydlig och din själ kommer att skickas till en annan värld än Goku. Där kommer din själ att rengöras och din minnen raderas, och du kommer att förvandlas till en ny livsform.

Nu i originalet DBZ de skapade ett plothål genom att inkludera en scen av Frieza, Cell och andra skurkar som tittade på striden mot Buu på jorden när de var i helvetet, men jag pratar inte om det.

Under Frieza båge, Vegeta var uppenbarligen ond. Även om han gick ihop med Gohan, Krillin et al, han dödade fortfarande en hel by, han är uppenbarligen ond, och ändå, när Kaio bad Shenron att återuppliva alla människor som dödades av Frieza, Vegeta kom tillbaka till livet (i DBK det är ep51). Om vi ​​går utifrån antagandet att onda människor återskapas i helvetet, hur återupplivades han då?

Men för ett faktum att Vegeta frågade i slutet av Buu saga från Prolunga att få tillbaka alla de som dog utom för alla onda människor att upphäva att ta tillbaka Babidi och Dabra, det strider inte mot ovanstående, eftersom Piccolo specifikt specificerade att Vegeta dödade för många människor så han kommer inte att ha en kropp, till skillnad från Babidi som var ond men inte bara var ond och inte dödade någon (inte av honom själv åtminstone) och Dabra som Daio skickade till himlen. det är uppenbart att det skiljer sig helt klart mellan att döda många människor för att vara bara onda - att döda många människor som förorenar själen så att den måste återskapas (som Uub) samtidigt som den bara är ond.

Nu vet jag att det är ett faktum att Toriyama inte ville göra Buu Saga, och där kan vara plot hål och allt, men finns det fortfarande någon förklaring till det?


Anmärkning 1: Denna fråga kom till mig efter att ha tittat Dragon Ball Kai. Om i originalet DBZ det är ingen fråga, jag skulle gärna bli upplyst.

Anmärkning 2: Jag hänvisar bara till DBZ mangakanonmaterial, så bevisar det från DBS är inte relaterade.

2
  • Din skillnad att Babidi på något sätt var "mindre ond" eller "mindre rengörbar" eller vad som helst helt enkelt för att han inte personligen vrid kniven, ser mig som godtycklig och konstig och helt oförenlig med ondskans uppfattning i varje större filosofi jag kan tänka mig . Din anmärkning 2 är också bisarr eftersom hela inlägget betraktar en av två anime-anpassningar, men ändå insisterar på att du på något sätt vill ha Manga-saker (där helvetet i princip aldrig nämns eller visas).
  • Jag tror att skillnaden i ondska / brott som jag nämnde borde tillfredsställa dig, att döda är mer rippande själ än att bara vara super ond i varje kultur. och jag får inte din anteckning om DBS, det är inte toriyama-db original, och referenser därifrån är inte relevanta frågan; någon hade försökt att hänvisa från DBS för att svara och när han insåg att hela helvete för massdödare är fylligare tog han bort sitt svar.

Jag är inte säker på om jag förstår din fråga, men frågar du varför han återupplivades för att han skulle raderas? De nämner uttryckligen i serien att Enma Daio Sama bestämde sig för att inte radera Vegetas själ bara om han behövde honom för en strid. Så vad Vegeta sa i skärmupptagningen som du publicerade gällde inte honom på grund av ett Enma Daio Sama-beslut

Enma Daio Sama bestämmer sig för att hålla Vegeta-själen intakt om han behövdes för en strid

(Tyvärr kunde jag inte hitta en engelsk version för den här videon, bara en spansk version, men du kan använda den engelska undertextsfunktionen på Youtube för att lägga till dem)

5
  • och återigen ett svar från en som inte har förstått eller läst frågan väl, hans rekreation av honom i buu båge är väl förklarad, men hur återupplivade han sig i frieza båge, jag kommer också att djärva det så att inga fler människor kommer att få fel ...
  • Åh, nu förstår jag det. Kan det bero på att de inte hade tid att radera honom? Det finns en annan scen där många människor som dog väntade i rad för att komma in i himlen. Även om det inte förklarar varför vissa själar raderas och andra onda själar som Freezer i Dragon Ball Super går till helvetet, och den scenen i Dragon Ball Super är inte fyllmedel, det är en viktig del av historien, om Freezer inte var i helvetet, kunde han inte återupplivas för turneringen. Kan onda själar behöva lida först i helvetet och sedan raderas?
  • Jag tänkte faktiskt på ingen tidsteori, men den behöver lite bevis. och jag såg inte dbs utan om frys, titta på dem: anime.stackexchange.com/questions/27947/… anime.stackexchange.com/questions/2942/…, jag tror att det fortfarande är manga-material motstridigt och min fråga är fortfarande på
  • 1 Från den länken får jag den Freezer wasnt canon att vara i helvetet i DBZ, men det var canon att han var i helvetet i Dragon Ball Super, eftersom han dök upp i Dragon Ball Super i helvetet i både anime och manga. Så jag antar att det var en inkonsekvens i original DBZ som var retcon och införlivades i Dragon Ball Super (människor som Freezer går till helvetet)
  • det är anledningen till att jag i frågan pekade på helvetet i DBZ, det är plothole som toei skapade

Jag kommer inte ihåg att detta var en sak i DBZ, och jag minns inte heller att hemmet för oändliga förlorare (eller "helvetet") utarbetades under Namek-bågen.

Kort sagt: Vegeta återupplivades eftersom önskan till Shenron var för alla människor som dödades av Frieza att återföras. Eftersom Vegeta verkligen dödades av Frieza, återupplivades han av denna önskan.

Kan inte säga mycket om Buu-bågen här; emellan dessa serier kan det ha lagts mer än några plotthål eftersom denna begränsning aldrig kom upp under Friezas tid.

5
  • du kanske inte svarar eller förstår frågan. i buu arc vegeta frågar piccolo om han kunde återupplivas med hjälp av drakbollarna och piccolo svarar det kan inte göras för att onda människor har återskapats i helvetet. Det kan dock vara logiskt att behålla detta som ett tomthål.
  • @USerNAme var i bågen händer det? Jag kommer inte ihåg att det någonsin har sagts.
  • @Joe W i DBK det är ep127
  • 1 @USerNAme Det borde ställas i frågan så att det är lättare för människor att hitta det för att få en bättre förståelse.
  • 1 @Joe W redigerade frågan av din rekommendation och nämnde också avsnittet där Vegeta återupplivades.

Eftersom din anteckning 1 säger att du också är intresserad av vad som händer i den ursprungliga DBZ-serien, och om det är ett problem där eller inte, är följande baserat på den engelska (Funimation) dubben i originalscenen. Det verkar som om i den japanska Kai-versionen har Piccolo mycket mer specifika saker att säga, som är mer problematiska, som du antyder. Jag kommer inte att försöka ta reda på varför denna uppenbara förändring, jag kommer till stor del bara fortsätta att fungera på grundval av den ursprungliga Funimation-dubben, som indikerat.

I Buu-sagascenen frågar Vegeta Piccolo om han får träffa Goku i efterlivet (eller i andra världen, om du föredrar). Piccolo informerar honom sedan om att Goku fick en kropp och rörelsefrihet i efterlivet på grund av ett långt liv av osjälviskhet och hjältemod, och att Vegeta inte borde förvänta sig att få samma belöning, efter att ha spenderat för mycket av sitt liv på att vara självisk och tillföra smärta och elände. Det anges inte att något händer som raderar minnen eller helt förhindrar uppståndelse via Dragon Balls i denna version. Allt han får höra är att han inte kommer att kunna springa runt som rivaler med Goku i efterlivet.

Det vi vet är att det antyds någon annanstans i serien att en ande som renas från dess ondska sedan kan återfödas. Så här kommer Uub till som reinkarnationen av den renade Buu. Och i filmen Fusion Reborn, med skurken Janemba, finns det till och med en maskin för sådan rening. Men många skurkar och andra varelser visas i helvetet på olika punkter och i olika medier. * Detta tyder på att rening inte är särskilt snabb eller till och med obligatorisk och kanske inte nödvändigtvis tillämpas på de mest kraftfulla enheterna. Detta förstärks av hur Fusion Reborn baseras på att den (enstaka) demonen som driver maskinen är lat och inte gör sitt jobb ordentligt. Så även om onda andar är det förment för att renas snabbt verkar det i praktiken att sakerna går för ineffektivt för att uppnå detta. Det finns också det faktum att Shenron ursprungligen hade en tidsgräns på ett år på att återställa någon till livet. Om vad som än händer med onda varelser vid döden förhindrade uppståndelse via Shenron (det är som återupplivar Vegeta på Namek), måste det vara minst ett års försening mellan döden och vad denna process är (rening och återfödelse eller på annat sätt) för att för att denna tidsgräns ska vara kännbar och meningsfull.

Dessutom får vi i slutändan veta att helvetet är planetspecifikt, och att ovanstående reningssaker är endast för jorden. Så det finns ingen anledning alls att tro att de regler som anges för dem som har dött på jorden också kommer att gälla detsamma för dem som dör på Namek eller någon annanstans. Så även om du har rätt och Vegeta borde ha renats efter döden, av jordens regler för helvetet, var han inte av det enkla faktum att han dog på Namek och inte på jorden.

Och i alla fall förhindras inte hans uppståndelse även av jordens regler. Vi vet, från Chiatzus mottagande av en kropp och Tien en ny arm efter att ha tappat dem i deras slagsmål mot Nappa, att det är möjligt för kroppar att repareras eller rekonstrueras helt i efterlivet. Efter att ha önskats tillbaka till livet behöll Chiatzu sin kropp och Tien behöll sin ersättningsarm. Så även om Vegeta, vid sin död på jorden, nekades kvarhållande av sin kropp (han var inte, men med ett speciellt undantag snarare än att ha förtjänat det), kan hans kropp fortfarande rekonstrueras när något som en önskan om Dragonballs är gjord.**

Slutligen, i Buu-sagan, har vi två önskningar som går ut ur deras sätt att utesluta onda människors uppståndelse. För det första, när de använder jordens drakbollar för att återställa de dödade i Majin Vegetas härjning, utesluter de specifikt onda människors uppståndelse. För det andra, när slutet av Buu-sagan, när Dende önskar jorden och sedan dess folk tillbaka med Nya Nameks drakbollar, utesluter han också onda människor från att återställas till liv. Och även om vi i det första fallet kan säga att Z-teamet kanske inte vet exakt vad som drakbollarna kan göra när det gäller att återuppliva onda människor, var Dende en expert. Sådan specifik utslagning av onda varelser skulle vara helt onödig om de redan var omöjliga att återuppliva.


* Du verkar inte vara lika bekymrad över varför så många bestämt-inte-värda varelser har kroppar, så jag kommer inte lägga mycket ansträngningar för att försöka förklara det. Bästa gissningen är att alla som har tillräcklig (viljestyrka) kan tvinga behålla / manifestera en kropp, men de nekas i allmänhet fri rörlighet och begränsas till helvetet (eller HFIL i den ursprungliga dubben). Men varför Piccolo uppenbarligen inte skulle veta detta och inte skulle förutsäga att Vegeta förmodligen kunde behålla en kropp, är mindre tydligt. Kanske var han inte så ärlig som han hävdade. Men att vara begränsad till helvetet ensam skulle vara tillräckligt för att hålla Goku åtskild från honom under normala omständigheter.

** Det finns uppenbarligen en tidsgräns för det, dock, som binder till ett undantag i 1 års gräns för Shenron. I DragonBall Super önskas Freiza tillbaka till livet med jordens dragonballs. När önskan begärs säger Shenron att eftersom det har gått mer än ett år sedan Freizas död att han bara kunde återställas till sin kropp i det tillstånd den var i vid hans död. Vilket i det här fallet bestod av att skivas i dussintals bitar, tack vare Trunks. Så om vi accepterar den här biten av Super handlar tidsgränsen på 1 år mer specifikt om att konstruera en kropp för att varelsen ska uppstå och inte nödvändigtvis om att själen blir oåterkallelig av någon anledning.

8
  • Jag lade också in samtalet mellan vegeta och piccolo i frågan, eng dub är inte alls långt från det japanska innehållet. det är fortfarande mycket tydligt att shenron eller porlunga inte kunde återuppliva vegeta. och det faktum att friza återupplivades i DBS är verkligen inte dbz-manga-canon.
  • jag hörde just dubben för DBK (kan vara annorlunda för DBZ?) och piccolo säger: "du dödade för många oskyldiga människor, när du dör kommer din kropp att upphöra att existera, din själ kommer att skickas till en helt annan värld än en goku-själ hamnar, en gång där kommer du att bli knuten och dina minnen raderas, kommer du att förvandlas till en ny livsform". säger att jordens regler är överdrivna och behöver hårda bevis, vegeta dödade efter hela byn på namek.
  • @USerNAme Vilket är definitivt inte i dubben, men det spelar ingen roll ändå, eftersom Shenron från början har haft 1 års tidsgräns för uppståndelse. Så antingen kan rensningen inte stoppa en önskad uppståndelse eller så sker inte rensningen och raderingen på minst ett år, som jag sa.
  • 1. jag vet inte vilken typ av dub du har, min (funimation) säger det, och hur som helst att förneka källan hjälper inte ditt svar 2. i DBk ep151 där vegeta var speciellt fall för att inte återskapas säger emma daio (översatt från japan): "lyckligtvis jag tänkte framåt och för alla fall Jag bestämde mig för att lämna hans själ intakt, jag har också gav honom en kropp ", det har inte gått så lång tid sedan han dog, kanske till och med inte en dag, men daio säger fortfarande att bara för att han trodde ahed att han inte lät sin själ återskapas.
  • @USerNAme Funimation dub är inte Kai dub. Funimation-dubben var av den ursprungliga DBZ-serien. Funimations-dubben för den scenen finns här: youtube.com/watch?v=3yvx4R56Mx0 Bokstavligen säger Piccolo bokstavligen att Vegeta inte kommer att få samma belöning som Goku. Han säger inte vad som annars kommer att hända honom.