Anonim

Maskulina kvinnor: Underdogen

Vad är meningen med titeln Perfect Blue?

Det mesta av Satoshi Kons (regissör) arbete har en djupare innebörd bakom sig, så jag undrade om det finns en mening bakom namnet.

2
  • Kan du perharps utarbeta lite om varför du tror att det finns en mening bakom titeln?
  • Kan vara relevant: reddit.com/r/anime/comments/17vs3a/…

När det gäller filmen finns det ingen mening.

De flesta svar som ges på olika forum (dvs. reddit, MAL) är i bästa fall bara spekulativa och teorier. Från en intervju med Kon Satoshi själv:

Andrew Osmond: Vilken betydelse har titeln Perfect Blue?

Satoshi Kon: Det är en vanlig fråga och samtidigt en som jag har mycket svårt att svara på. För att vara ärlig använde jag den eftersom den var titeln på den ursprungliga romanen [Perfect Blue: Total Pervert av Yoshikazu Takeuchi, publicerad 1991]. Jag antar att orden hade någon betydelse, men när jag ändrade berättelsen och förmodligen också ämnet antar jag att meningen förlorades. Jag kan bara gissa för att jag inte läste romanen. Jag läste helt enkelt igenom den grova plot, som beskrevs som nära originalberättelsen i projektplanen som levererades till mig. Vi diskuterade att ändra titeln, men jag gillar det, det låter betydelsefullt och mystiskt.

Det verkar som om betydelsen förlorades för källmaterialet. Med tanke på att originalet finns i japansk bok och min japanska saknas lämnar jag det åt någon annan som är väl insatt i Comp. Belyst. att tolka titeln som den används i boken.

IIRC Blue är en färg som är förknippad med lycka i Japan, på samma sätt som White associeras med ondska.

Så filmnamnet skulle kunna betecknas som perfekt lycka. Är inte huvudpersonerna sista raden "En perfekt blå dag." eller något sådant?

Enligt en annan webbplats är blå en färg som representerar renhet och renhet i traditionell japansk kultur, till stor del på grund av de stora sträckorna med blått vatten som omger de japanska öarna. Som sådan representerar blå också lugn och stabilitet. Dessutom anses blå vara en feminin färg, och i kombination med föreningen med renhet och renhet är blå ofta den färg unga kvinnor bär för att visa sin renhet. Som en traditionell japansk färg används blå nyanser på kimonor för att representera årstiderna och modeuttrycken.