Anonim

Chief Keef- äntligen rik ALBUMÖVERSIKT

Modern tv-anime produceras i bildformatet 16: 9 - widescreen / HD. Men tidigare producerades tv-anime oftare i bildförhållandet 4: 3 - standarddefinition.

När hände övergången från 4: 3 till 16: 9 för tv-anime?

Nu är det inte så svårt att hitta isolerade exempel för att få en känsla för när övergången pågår. Till exempel, Ouran High School värdklubb, från våren 2006, producerades vid 4: 3, medan Full Metal Panic! Andra raiden, från sommaren 2005, producerades klockan 16: 9. Det är uppenbart att övergången påbörjades 2005, men inte slutförd 2006. Och jag är ganska säker på att all tv-anime före 2011 var i 16: 9 (Ninja Slayer oaktat).

Men det jag letar efter är en mer helhetssyn på hur denna övergång hände. Vem var de största aktörerna? Kan vi identifiera ett tydligt startdatum för övergången? Och så vidare.

Enligt användaren Zalis på MyAnimeList-forumen var en av de första fallen av widescreen-anime Betterman (1999). Men eftersom det inte är en av de mer kända showerna blir det ofta förbises och Vandread (2000) är ofta ackrediterat med det första.

Biografen är ofta den första platsen för widescreen-övergången av visuella medier, och tidiga animerade (och icke-animerade) filmer visades ibland i widescreen på biografen och senare omformades för sändning / dvd. Det tidigaste exemplet jag kunde hitta för detta var Magic Boy (1960~Detta var dock 2,40: 1 snarare än 16: 9. Du kan se skillnaden mellan bildförhållandena nedan:

Jag tror inte att det finns några specifika tidpunkter att vi kan peka på var det fanns en bestämd växling - precis som övergången till digitalt hände, men hela övergången verkar nästan vara klar 2006-2008, då 4: 3-anime blev minimal och till och med den större serien som One Piece, Naruto, etc bytte över.

Referenser:

  • Anime & Manga - Wikipedia.
  • AnimeNation - Fråga John