Anonim

Det är ganska uppenbart att Nadia och slott i skyn delade mycket av sin grundläggande förutsättning: båda har en tjej som äger ett mystiskt glödande blått hänge, träffar en pojke som är intresserad av flygmaskiner och jagas både av ett litet piratband och en stor militärmakt. Andra likheter är ganska uppenbara när man har sett båda.

Var den nivån av likhet i Nadia på grund av ett medvetet eller omedvetet inflytande från slott i skyn? Kom det från ett gemensamt ursprung?

1
  • Hideaki Anno (direktör för Nadia) och Miyazaki hade arbetat med varandra ganska mycket före Nadia, så det är verkligen tänkbart.Detta verkar som den typ av sak Anno kanske har kommenterat i en intervju någon gång; Jag hoppas att någon kan hitta något liknande.

+50

Enligt Toshio Okadas (grundare av GAINAX) 1996-intervju med Animerica:

ANIMERIKA: Var inte ... NADIA s berättelse ursprungligen av Hayao Miyazaki? Är det den verkliga anledningen till att det verkar visa så mycket av hans inflytande?

Okada: Ja. Den ursprungliga berättelsen skulle kallas Around the World in 80 Days by Sea . Det var Mr. Miyazakis plan för femton år sedan. Och Toho-folket höll fast vid det och visade det för Yoshiyuki Sadamoto och sa till honom, Du gör det. [...] NADIA var en mycket svår upplevelse. Först skulle Sadamoto vara regissör. Men efter två avsnitt sa han Okej, det är tillräckligt för mig! och gick tillbaka till karaktärsdesign och animeringsriktning, och Anno tog över.

NadiaDen ursprungliga berättelsen var av Miyazaki, och det verkar mycket troligt att den ursprungliga idén var en del av slott i skyn. Det påstås åtminstone av nausicaa.net, men det påståendet kommer inte (och alla google-resultat för "Around the World in 80 Days by Sea" kommer i slutändan från en av dessa två sidor). Men timing gör det verkligen troligt - Runt om i världen på 80 dagar till sjöss skulle ha skrivits först ca 1981, medan slott i skyn släpptes ursprungligen 1986.