Anonim

A N D R O I D

Jag har märkt hänvisningar till kabbala i ett par anime jag har sett. En av dem är Fullmetal Alchemist.

Fullmetal Alchemist har livets träd vid porten:

Så min fråga är, Finns det någon djupare mening med användningen av livets kabbalistiska träd, eller används det bara för att det ser coolt ut?

1
  • Det faktum att denna gravyr med Livets träd bara verkar för Ed kan också vara anmärkningsvärd. Som kan läsas här skiljer sig portens utseende från karaktär till karaktär, och endast Ed ser livets sefirotiska träd.

Livets träd är en av de viktigaste symbolerna i västerländsk alkemi.

Den andliga naturen framhävdes särskilt bland tidiga utövare av alkemi, men jag skulle säga att det var mer hermetisk ockultism än religiös judendom / kristendom. (Därför kan vissa människor stava det Qabalah snarare än Kabbalah.)

De tio emanationerna / attributen och banorna i trädet var associerade med de alkemiska metallerna, elementen och planeterna som styr den alkemiska processen. Bilden nedan visar trädet med astrologiska planetsymboler associerade. I alkemi var dessa planeter associerade med olika metaller och element. Därför kan en utstråling motsvara solen och därmed guld och så vidare.

Därför är det bara naturligt att det skulle framträda i en anime om alkemister.

Som referens kan du hitta en jätte uppsats här, även om jag inte har gått igenom det hela: "Secret Fire: The Relationship Between Kundalini, Kabbalah, and Alchemy"

(Ursprungligen delat från det här svaret)

Den faktiska mytologin i showen som involverar alkemi har en närmare koppling till religiös symbolik än något liknande Evangelion (som främst skulle se cool ut). Inom Full Metal Alchemist-showen är historiska händelser i universum knutna till verklig världssymbolik, som Livets träd, The Flamel (uppkallad efter den franska alkemisten i verkligheten), Homunculi och de sju dödssynderna etc.

Det har gjorts flera analyser av den religiösa symboliken i FMA:

  • http://chrisqu.hubpages.com/hub/Fullmetal-Alchemist-Brotherhood-Religious-Symbolism-and-Discourse
  • https://gargarstegosaurus.wordpress.com/2008/10/25/the-curious-case-of-religion-in-fullmetal-alchemist/

Till skillnad från Evangelion känner jag inte till några uttalanden från personalen för att ta itu med användningen av religiös symbolik i showen, men jag tycker att det är ganska tydligt att det är mer internt konsekvent än att bara se cool ut.

I Fullmetal Alchemist: Brotherhood, två grindar visades istället för bara en som i originalet. Båda portarna har bilder av ett träd på sig. Som du redan har sagt är en av dem livets träd.

För att avslöja identiteten hos den andra porten måste vi lyfta fram Genesisboken, det är där jag personligen tror att de två portarna härstammar från.

Om du är bekant med skapelsens historia vet du att Adam och Eva levde lyckligt i en trädgård där endast en lag fanns. Denna lag var helt enkelt inte att äta frukten som växte upp från kunskapens träd om gott och ont. Adam och Eva fick höra att olydnad skulle leda till döden.

Vi inser senare att du faktiskt inte skulle sluta andas och blev ett kallt livlöst skal, utan istället hänvisar denna död till att dö till köttet. Att dö till köttet innebär att du överlämnar ditt liv till dina dödligaste önskningar och väljer att aldrig få uppfyllelse. Ganska dyster, eller hur? Hur som helst, Adam och Eva bestämde sig för att göra uppror och äta frukten efter att ha lovats av djävulen att sådan konsumtion skulle utveckla sanningen och göra det möjligt för dem att förstå Guds vägar.

Tillbaka till universumet av Fullmetal Alchemist var alkemi en kraftfull vetenskap som gav lycka till både de som använde sina krafter för gott och de som fick hjälp från alkemister. En regel gavs med denna stora gåva: utför inte mänsklig transmutation. Ed och Al hade upprepade gånger hört att döden följde efter en mänsklig transmutation.

Mot bättre bedömning gav de två bröderna sin dödligaste önskan att återigen ha sin avlidna mamma. Omedelbart efter den mänskliga transmutationen passerade Ed och Al genom en port med bild av ett träd där de avslöjade sanningen, både god och ond kunskap som styrde alkemi och till och med världen själv. På grund av pojkens olydnad förlorade Al hela sin kropp och kunde inte vara helt lycklig eller uppfylld utan den. Han dog till köttet ... LITERALT!

Av dessa skäl får jag tro att trädet vid porten liknar Adam och Evas träd av kunskap om gott och ont som finns i Bibeln.

2
  • Jag är osäker på den här förklaringen. Var hör Ed och Al att "döden följde efter en mänsklig transmutation"? Jag minns bara att det påstås flera gånger att det var förbjudet; kostnaden för transmutationen verkar inte ha blivit uppenbar förrän senare i mangan.
  • Observera också att det bara är Alphonse som tappar kroppen; Ed och Izumi gör det inte. Finns det också ett prejudikat för denna tolkning av Genesis? Jag skulle associera "att ge ditt liv till dina dödligaste önskningar och välja att aldrig få uppfyllelse" med att dö andligt, inte "till köttet". Det är sant att Eva och Adam inte dör direkt efter att de äter frukten, men jag antog alltid att (Gud kanske var barmhärtig mot dem) att det skulle betyda att de skulle dö senare. (Jag vet inte heller om dessa begrepp "översätts" till japanska eller från klassisk hebreiska, men det är kanske ett mindre problem.)