Anonim

Positivism - Forskningsparadigmer

Jag har läst överallt om detta ämne och har inte riktigt kommit till en ordentlig förståelse. Enligt vad jag har läst slår Ed sanningen genom att offra sin grind och från detta får han ta Al hem hem.

Nu är det inte vettigt. Betyder detta att han i huvudsak offrade allt, hans förmåga att göra alkemi, och i gengäld får han "ta vad du vill" vilket är vad Sanningen säger tillbaka till honom i den japanska dubben?

Vad är den djupare filosofiska betydelsen av detta? Varför skulle du ge upp / offra / förstöra sanningen? Är det inte viktigt att veta sanningen?

Förstör det att offra sanningen, det vill säga sanningen är att du inte kan göra detta, så jag offrar sanningen, och sanningen existerar inte förutom vad jag tror det är? Så jag blir sanning och i princip kan jag göra vad som helst för att jag är sanning?

Några förklaringar?

Följande är min tolkning av slutet på serien. Det återspeglar inte nödvändigtvis den ursprungliga författarens åsikt.

Omärkta spoilers nedan

Poängen med Eds offer i slutet av serien är att han äntligen förstod sanningen om alkemi, och mer specifikt lagen om ekvivalent utbyte.

I introduktionen säger Alphonse:

För att erhålla måste något av samma värde gå förlorat. Det är alkemins första lag om ekvivalent utbyte. På den tiden trodde vi verkligen att det var världens enda och enda sanning.

I början av serien tror Ed och Al helhjärtat att nästan allt kan lösas med alkemi. Det är därför de försökte mänsklig transmutation till att börja med - de ser allt som en alkemisk ekvation. De kände att det måste finnas något sätt att få tillbaka sin mor med alkemi och att det måste finnas något sätt att återställa sina ursprungliga kroppar också.

Men när serien fortskrider börjar bröderna upptäcka hål i denna till synes ironklädda (fullmetall?) Alkymilagen. De upptäcker att Izumi Curtis också hade försökt mänsklig transmutation, försökt och misslyckats med att återuppliva sitt spädbarn. Efter detta, när Edward tillbringar lite tid i Resembool efter att ha besökt ruinerna av Xerxes, föreslår Hohenheim att varelsen de omvandlade tillbaka i början av serien inte ens var deras mamma. Efter att ha granskat resterna bekräftar han och Pinako att detta verkligen är fallet. Med tanke på detta kommer Edward till slutsatsen att det är omöjligt att föra någon tillbaka från de döda, som han berättar för Izumi i avsnitt 20.

Denna revalering är betydelsefull. Om det finns några saker som är omöjliga med alkemi, som att föra tillbaka någon från döden, innebär det att det kan finnas några saker som inte har ett fastställt alkemiskt värde. Detta kastar en skiftnyckel i lagen om Equivalent Exchange, eftersom om inte allt kan kvantifieras genom alkemi, kan inte Equivalent Exchange vara den enda sanningen i världen.

Vad denna andra sanning är, undviker dock alla fram till seriens höjdpunkt, när Edward utför sin sista transmutation. Han inser hur han kan få tillbaka sin bror och behålla hans kropp. När han gör detta verkar Hohenheim också räkna ut det.

Vid denna tidpunkt står Edward inför sanningen och erbjuder honom sin egen personliga sanningsport i utbyte mot Alphonses kropp. De utbyter följande dialog (engelska sub av japanska dub):

Sanning: Du skulle sänka dig själv för att bara bli en normal person, som inte kan använda alkemi?

Edward: "Sänk mig själv," ingenting. Jag har bara varit en person från början. En obetydlig människa som inte kunde rädda en liten flicka som hade gjorts till en chimera.

Sanning: Du är säker på att du kommer att vara okej utan den?

Edward (tänker på sina vänner och familj): Även utan alkemi har jag dem fortfarande.

Sanning: Det är rätt svar, alkemist. Du har slagit mig. Ta det med dig. Allt av det! Bakdörren är där borta, Edward Elric.

Edward har insett något kritiskt, något som kringgår även Equivalent Exchange. Vad som ger honom värde är inte hans förmåga att göra alkemi, utan hans nära och kära. I Eds ögon, han byter inte ut någonting av värde men vinner ändå "allt" (sin bror, hans vänner och hans familj). Han har inte sänkts eller minskats alls genom att förlora sin grind ("Jag har precis varit en person från början"), utan har istället ökat.

Alphonse utökar denna princip när han träffar familjen Hughes i epilogen:

Alphonse: Vi fick mycket lycka, mycket lycka på många ställen av många människor ... inklusive Mr. Hughes. Och så, nu känner vi att det är på väg att återvända.

Gracia: Är det motsvarande utbyte, som alkemisterna säger?

Alphonse: Nej, genom att ta tio, och ge tio, hamnar allt på samma sätt. Så vi tar tio, lägger något av oss själva ovanpå det och återvänder 11. Det är inte mycket, men det är en ny princip vi har träffat på. Nu måste vi bevisa det.

Denna "nya princip" som Alphonse uttrycker det är den dolda sanningen bortom Equivalent Exchange. Det var vad Edward gjorde för att få tillbaka Al's kropp - han tog det som fanns där (sin egen kropp), lade till lite av sig själv (hans gate) och kunde komma ut med mer än vad han kom in med (hans kropp och hans bror) .

Winry förstärker denna idé igen i slutet av det sista avsnittet:

Edward: Motsvarande utbyte! Jag ger dig hälften av mitt liv, om du ger mig hälften av ditt!

Winry: Varför måste alkemister vara så här? Principen om motsvarande utbyte är allt nonsens, eller hur?

Edward: Vad sa du?

Winry: Det är verkligen nonsens. Tänk på hälften, jag ger dig allt.

Edward (efter lite skämt): Du är verkligen fantastisk! Du vänder motsvarande växel på örat så enkelt!

Winry, genom att ge Ed "hela sitt liv" (eller åtminstone 85 procent av det) återigen inte minskar eller förlorar någonting, utan istället vinner något, precis som Ed vinner något genom att ge henne hela sitt liv.

Ed driver denna punkt hem med sin slutlinje:

Edward: Det finns ingen mening med lektioner som inte medför smärta. Människor kan trots allt inte vinna någonting utan att offra något. Men när du väl har genomgått smärtan får du ett hjärta som är tillräckligt starkt för att inte övervinnas av någonting. Ja, ett hjärta gjorde fullmetall.

När du går igenom en smärtsam lektion betalar du priset av smärta och får i sin tur en lärdom, men du får också något extra - ett hjärta gjort fullmetall, som klarar allt.

Så, för att svara på din fråga, slår han Sanningen genom att inse att det finns saker som alkemi inte kan kvantifiera, saker med oändligt värde, och genom att välja dem framför alkemi har han effektivt vunnit allt och förlorat någonting.

3
  • 1 Tack Chrygore för din underbara åsikt, det lägger till idéer som jag aldrig skulle ha tänkt på, briljant tack :)!
  • Jag är glad att du tyckte att det var till hjälp!
  • Om du gillade det här svaret kan du ge det en röst, eller till och med acceptera det om du tycker att det svarade på din fråga!