Anonim

Dolda symboler i berömda logotyper. বিখ্যাত লোগোগুলিতে লুকানো ইলুমিনাটি এবং শয়তানী বার্তা। i bangla

Den första anime jag sett och kanske en av de mest minnesvärda för mig under min barndom är Spirited Away, producerad av Studio Ghibli 2001.

När jag granskar mina kunskaper och tolkningar av filmen en gång till märkte jag under stunder i filmen där underliggande sociala kommentarer tycktes göras om japanska sociala frågor; i synnerhet bad längs barnprostitution.

Jag får också undra över hur författaren Miyazaki hade tänkt och kunnat spegla det "gamla" japanska samhället medan han animerade berättelsen genom det "nya".

REDIGERA: Frågan ändrades från "Allegorisk fördömande av sociala frågor i Spirited Away" till "Teman, symboler eller dolda betydelser i Spirited Away".

4
  • Va? Var var det i filmen?
  • De tydligaste ögonblicken uppfattas generellt som (1) tecknet ovanför badhuset (2) Yubaba som tvingar Sen att byta namn (3) Inget ansikte som stjäl badkortet (ref)
  • Vad är frågan?
  • Frågan är om berättelsen om Spirited Away hänvisar till några sociala frågor. Vilken mening kan till exempel tillskrivas föräldrarna som grisar?

Det finns nog fler, men den enda symbolen jag känner till är att föräldrarna blir grisar.

En sak att förstå om Spirited Away är att i japanska medier, avbildas världen av kami, sprit etc. ofta som en traditionell japansk stad, ungefär som utseendet på byggnaderna Chihiro och hennes föräldrar snubblar på i början av filmen. . (Andra exempel jag kan komma på är Kamisama Kiss och The Morose Mononokean) Därför är det som om de snubblat på den japanska motsvarigheten till pepparkakshuset. Det liknar Hans och Gretel, om de istället för att hotas att kokas förvandlades till svin för att äta huset.

Men vidare, som jag minns, kan det ha funnits någon dialog om att det var "en övergiven nöjespark." Detta är en hänvisning till den japanska bubbloekonomin på 1980-talet. Det var en tid med explosiv tillväxt i den japanska ekonomin. Människor hänge sig åt sin rikedom, och en av de saker de byggde var massor av nöjesparker. Så småningom sprängde bubblan, och dessa nöjesparker övergavs åt vänster och höger, ibland fortfarande på landsbygden och ruttnade iväg. https://www.tofugu.com/japan/japanese-abandoned-amusemnet-parks/

Allt detta hänger samman med Studio Ghiblis avsikt att föräldrarna som äter mat och förvandlas till grisar är en symbol för girighet och konsumtion. https://www.boredpanda.com/spirited-away-chihiro-parents-become-pigs-meaning-studio-ghibli-hayao-miyazaki/?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=organic

Även möjligen relaterat är det faktum att Miyazaki ofta använder bilden av grisen i sin konst. Han drar ofta människor, och till och med sig själv, som en gris. I en annan av hans filmer, Porco Rosso, är den eponyma huvudpersonen faktiskt en gris för större delen av filmen. Det antyds att anledningen till att han är gris är att han föredrar det framför att vara människa. Således kan du också läsa grisen som ett ödmjukt djur som fortfarande på vissa sätt är att föredra framför en människa. Att Miyazaki också är känt för att vara en stark miljöaktivist stöder bara denna tolkning.

Temat för girighet dyker upp också på andra platser i filmen. Till exempel erbjuder No Face Chihiro-guld, som hon avvisar, eftersom hon avvisade maten tidigare, och för det överlever hon, där grodan, som tog guldet, slutade bli ätit.