Anonim

Recension: Cretacolor Aqua Brique (vattenlösliga färgblock)

Jag har nyligen tänkt på att skapa emaljstift så att jag kan tjäna lite pengar och spara, men eftersom jag vill designa nålen med anime som toalettbunden Hanako kun och Cardcaptor Sakura är jag rädd att jag kommer att bli stämd för att skapa fläktprodukter.

Behöver vi verkligen upphovsrättsinnehavaren att godkänna om det bara är en fanprodukt?

För juridiska frågor som dessa är det alltid bra att kontakta en upphovsrättsadvokat i ditt land. Lagar om rättvis användning, upphovsrätt och liknande skiljer sig åt per land, och en upphovsrättsadvokat bör vara mer än kapabel att svara på dina frågor. Och detta svar bör inte ses som juridisk rådgivning.

Utöver det, ja, du skulle troligen behöva en licens. Och bör du kontakta den ursprungliga IP-innehavaren (eller deras juridiska avdelningar) för att få det, se även Vem kontaktar jag angående rättighetslicenser för specifika manga / anime-tecken?

För att citera sharurs svar på Law.SE som handlar om skapandet av fan-made merchandise av spelet Overwatch.

... Detta är exakt situationen som IP-lagstiftning (t.ex. copyright och varumärke) skapades för att ta itu med. Blizzard skapade spelet och så har de rättigheter att kontrollera och dra nytta av derivat där av. Det finns några undantag, men utskrifter, knappar och nyckelringar uppfyller sannolikt inte kraven för dessa.

Dessutom kan du också titta på Utskrift av upphovsrättsskyddade logotyper på t-shirts / jackor / kläder utan tillstånd: i vilka situationer är det lagligt? som täcker en annan vinkel på en liknande idé.

Lagligt sett behöver du nästan definitivt en licens. I själva verket är i stort sett all fan-merch (inklusive fanart) tekniskt olagligt eller åtminstone i ett lagligt grått område - det finns lite som hindrar företag med upphovsrättsinnehav från att slå ner på sådana saker, förutom dålig publicitet.

Som sagt, det finns en allmän outtalad överenskommelse, särskilt för japansk anime och manga, att företag kommer att blunda för småskalig verksamhet * (som doujinshi, eller någon medsäljare som säljer några dussin vykort av fanart), som de kommer främst att hjälpa till att sprida mun till mun och kan i allmänhet inte tjäna att meningsfullt ersätta officiell tat.

Problem uppstår med:

  1. Storskalig verksamhet
  2. Inofficiell merch med officiell konst
  3. När någon uttryckligen söker tillstånd från upphovsrättsinnehavaren.

1 bör vara uppenbart - storskaliga operationer, särskilt merch (mindre så med doujinshi eller fanfiction, i den mån de kan vara "storskaliga"), kan avsevärt hota upphovsrättsinnehavarens vinster genom att ersätta sin egen merch av samma typ .

2, förutom mer uppenbar överträdelse, har möjligheten att lura människor att tro att de är officiella.

3 är lite komplicerat - om upphovsrättsinnehavaren ger uttryckligt tillstånd utan licens, även till en ren avsedd fan, kan det tydligen försvaga deras rättsliga ställning när ett faktiskt problematiskt upphovsrättsintrångsproblem uppstår. Således, vid sådana förfrågningar, tvingas företag ofta att offentliggöra att försäljning av fläktskaper inte är tillåtet - vilket har orsakat avbokning av flera konventioner för enstaka arbeten.

Kort sagt, tekniskt behöver du en licens (och jag förväntar mig inte att Kodansha eller sådant ger ut licenser till enskilda fans), men praktiskt taget kommer företag inte att bry sig om fans som säljer fan art-pins eller liknande i liten skala - även om som med alla outtalade regler, YMMV.

Men om du planerar att använda officiell konst eller sälja på industriell nivå, kan du komma i vissa problem.

* Bortsett från detta är denna juridiska limbo en del av varför du ofta hittar samvetslösa handlare som stjäl fanart och slår dem på deras merch för att fräckt sälja online eller mot nackdelar - deras tvivelaktiga rättsliga ställning gör att artister tvekar att söka hjälp.