Anonim

Låt oss spela Oxygen Not Included # 19: Power System Rebuild!

Ofta vill jag köpa lite anime eller manga, men efter en lång tid av sökning får jag reda på att manga / anime inte är översatt ännu. Finns det en webbplats där jag kan hitta information om huruvida en anime / manga är licensierad och / eller översatt? Åtminstone på engelska, men om det också finns en källa för tyska översättningar skulle jag vara väldigt glad!

Jag letar vanligtvis upp den här informationen i Anime News Network: s uppslagsverk. De tenderar att ha licensinformation ganska väl täckt. De uppmärksammar tillkännagivandena från de stora licensorganisationerna och skriver vanligtvis korta nyheter för varje utgåva, och mer information om licensieringen läggs till i uppslagsverket när det blir tillgängligt. Jag kan inte kommentera deras tillförlitlighet på något annat språk än engelska, men på engelska är de vanligtvis ganska bra. Jag kan inte kommentera hur pålitliga de är för manga.

Andra anime-indexeringstjänster tenderar också att ha information, men det är ofta mer gles. MyAnimeList och AniDB har båda ibland licensdata. I MAL är det listat med ett L i avsnittet "Producenter". I AniDB har de vanligtvis en länk till licensföretagets webbplats. I båda fallen kunde jag hitta någon licensierad anime som inte listades som sådan, så enligt min mening är de mindre tillförlitliga än ANN. Dessa källor listar vanligtvis endast engelska licenser.

Vanligtvis innehåller Wikipedia-artiklar även denna information när den blir tillgänglig, åtminstone för engelska utgåvor. Dessa underhålls dock av fans, och brukar länka tillbaka till olika nyhetsartiklar ändå från ANN, MAL, etc. så att de kanske inte är lika tillförlitliga.

Slutligen, om det finns något tvivel om huruvida ett visst företag har licensierat en viss anime, kan du vanligtvis kolla deras webbplats. Alla licensföretag som jag känner till har åtminstone en lista som innehåller alla anime som de har släppt, och de flesta listar också framtida utgåvor.

Wikipedia har en lista över engelska licensierad manga. Jag känner inte till någon standardlista med manga tillgänglig, utan en google-sökning för att köpa / ladda ner manga i google.com (Engelsk), google.co.uk eller google.ca kommer att ge engelska mangasidor och google.de, Tyska mangasidor. Om du kan komma till en mangabutik eller en serietidningsbutik (mindre troligt, men vissa serietidningsbutiker gör översatta manga), be dem om information om nya utgåvor på engelska (eller tyska om du är i Tyskland) eftersom de kommer att ha detaljer om ny manga och kommer naturligtvis att lagras på modersmålet.