Anonim

Cosmic Briefing # 3 SPIRALEN AV EVOLUTIONÄR UTVECKLING

Jag har lagt märke till - och otvivelaktigt har andra också, som nämnts på denna TV Tropes-sida, att de ofta, när en "nördig" karaktär bär glasögon i anime, har de en spiralform på sig. Exempel är lätta att hitta, med populära exempel inklusive Saori från Oreimo:

I synnerhet blev jag nyfiken på att märka dem i Berserk, på Pucks "business" -glasögon:

Jag undrade bara, eftersom denna trope verkar så allestädes närvarande i japanska kulturer och sällsynt i andra - vad är ursprunget till denna design? Vad sägs om spiralformen som är avsedd att framkalla en aura av "geekiness", och vilka stora ursprung eller influenser ledde till dess utbredda användning idag?

Det var förmodligen en tid innan innovation introducerade plastlinser, när glas tillverkades med botten på komjölksflaskor.

Botten av en mjölkflaska tillverkad i Hiroshima, Showa 35 (1960)


Som du kan se, har flaskans botten koncentriska cirklar, och spiralerna som ses i manga kommer i princip därifrån och utvecklades till spiraler senare.

I grund och botten är spiralens idé att betona det faktum att glasögonen som bärs av en karaktär är alltför tjocka, så de liknar de gamla glasögonen. Effektivt var en av stereotyperna / medlen för att känna igen otakus i slutet av 90-talet i Japan deras tjocka glasögon.

Det finns också idén att spiraler är associerade med en annan trop av att vara yr, i grunden en negativ känsla som kan kopplas till de negativa stereotyperna kring otaku.

Denna trope är så stark att den bokstavligen kallas "flaskans bottenglas" på japanska ( ), och om du googlar "botten av komjölksflaska" ( ), du kommer att se otaliga glasögonresultat, eftersom många optiker använder tropen som sitt företags namn.

2
  • Hittade den här relevanta länken online: ell.stackexchange.com/questions/180973/…
  • Det verkar som om trenden med att använda flaskor för linser var över hela världen, men olika länder använde olika flaskor för att lagra olika vätskor.

Nördar avbildas vanligtvis i media till svaga mycket tjocka glasögon. Detta är förmodligen sant i alla länder eller kulturer. Spiralen är precis som manga- och anime-artister illustrerar de mycket tjocka glasögonen. Istället för att rita koncentriska cirklar eller någon annan stil, ritar de bara spiraler eftersom det är lättare på det sättet.

2
  • Det här låter rättvist, men om det var så enkelt skulle jag förvänta mig att det här enkla sättet att skildra tjocka glasögon också skulle ritas universellt - inte bara i Japan. Kulturer som Amerika brukar skildra tjocka glasögon med prickade elever istället ... Jag är intresserad av att veta orsaken till skillnaden, men jag vet åtminstone ursprunget nu.
  • 2 Din fråga ställdes för ursprung, så det var det som gav i mitt svar. Om du vill veta orsaken till skillnaden mellan amerikanska serier / tecknade serier och japansk manga / anime, kan du snälla omformulera din fråga?