Anonim

Ibland i serien blir Togames vänstra öga lila med ett kors inuti. Finns det en anledning till det?

Togames namn ( = = togame, eller , "ögon är tio / korsformade") betyder "korsformad (lit. tioformat) öga. "

Även om det inte förklaras noggrant nämner Katanagatari-wiki att det är ett resultat (tillsammans med att håret blir vitt) av att ha bevittnat sin fars död.

Det har nämnts (av olika japanska BBS-källor) att de korsformade ögonen var tanken på den ursprungliga illustratören (av ljusromanerna) och inte av författaren.

Ögat som bevittnade handlingen får ett ormliknande utseende när hon planerar. En av Maniwani noterar att den "lyser av ambition".

Man kan säga att roten till ambitionen som Togame lyser med är hämnd, eftersom hennes ögon återgår till det normala när hon planerar sin ultimata hämndplott.

Togames vänstra öga förändras när hon planerar eller är i ett ambitiöst sinnestillstånd. Detta började först när hon bevittnade sin far dödad, samtidigt som håret blev vitt. Jag tror inte att det förklaras varför denna förändring äger rum utöver det att bevittna hennes fars död förändrade hennes syn på världen, men det skulle kunna utarbetas i romanerna.


Det är också värt att nämna att Togames namn (と が め) på japanska förmodligen är en hänvisning till detta öga, även om det kan läsas på många sätt. Den särskilda läsningen här skulle vara 十 が 眼, som skulle kunna tolkas som "ögonglob formad som 十 (till; karaktären för siffran 10) ". Detta är ganska oortodoxa japanska, men det är tydligt att detta var en av de avläsningar som författaren avsåg.

Naturligtvis är Togame det falska namnet som hon kompenserade för sig själv efter att hennes far dog, så hon kallades inte det förrän hon fick sitt korsformade öga. Innan dess fick hon namnet Yousha (容 赦). Det här är sannolikt en kontrapunkt mot en annan tolkning av hennes namn, eftersom 容 赦 betyder förlåtelse, medan 咎 め (と が め) betyder skylla eller tillrättavisning, vilket är passande med tanke på hur den händelsen förändrade hennes liv mot hämnd.

1
  • Intressant. Kanske är det bäst kontrasterat som ( ) och ( ).