Anonim

Lil Wayne - Kobe Bryant (officiell video)

Jag har hört talas om dessa saker som kallas "karaktärssångar", men jag vet inte vad de är. Är en "karaktärssång" precis som en temasång för en karaktär? Kan du ge mig några exempel på karaktärssånger?

(Den här frågan är inspirerad av denna reddit-tråd, där en bra hälft av deltagarna verkar inte få vad en karaktärssång är, trots att OP ger en förklaring.)

1
  • Några frågor som har att göra med karaktärssånger: anime.stackexchange.com/q/8549, anime.stackexchange.com/q/12837

Är en "karaktärssång" precis som en temasång för en karaktär?

Nej!

En "karaktärssång" är med eftertryck inte samma sak som en "temalåt". Även om det förmodligen inte finns någon tydlig definition av vad som utgör en "temalåt", har termen "karaktärssång" en rak definition. Det vill säga: en "karaktärssång" är en låt vars sång krediteras karaktär eller karaktärer sjunger låten.

Vanligtvis betyder det att sången sjungs "in-character" - genom att läsa sångtexten borde vi kunna hämta något om karaktären.

Kan du ge mig några exempel på karaktärssånger?

Visst, den som ställer denna fråga!

"Inside Identity", slutet för den första säsongen av Chu2Koi, är en karaktärssång. Varför? Eftersom det krediteras "Black Raison d'Etre", som är en fiktiv grupp bestående av fyra karaktärer från showen (Rikka, Nibutani, Dekomori och Kumin).

Men inte alla karaktärssångar används som öppningar / slut. Vissa används i showen, som infoga låtar. Till exempel "Fuwa Fuwa Time", utförd av karaktärerna i K-ON!, är en karaktärssång som används som en insättningslåt i några av episoderna.

Ytterligare andra kommer aldrig att dyka upp i sin motsvarande anime alls, utan släppas som bonusgodis till salu. Se till exempel "du", krediterad Kasumigaoka Utaha från Saekano, som aldrig dykt upp i anime.

Karaktärssånger behöver inte vara original till den anime de används i. Till exempel är "Tsubasa wo Kudasai" en karaktärssång i K-ON!, eftersom det krediteras karaktärerna. Ändå är "Tsubasa wo Kudasai" inte original till K-ON! - snarare är det en populär folksång i Japan. Ändå, eftersom det krediteras karaktärerna i K-ON!, det är en karaktärssång i det sammanhanget.

Okej, så vad är det inte en karaktärssång?

Jag är glad att du frågade!

Tänk på "Synchrogazer", som är öppningen för den första säsongen av Symphogear. Det sjungs av Mizuki Nana, som uttrycker karaktären Kazanari Tsubasa i showen. Men det är inte en karaktärssång, eftersom sången krediteras Mizuki Nana (den verkliga människan) snarare än Kazanari Tsubasa (den fiktiva karaktären).

En annan vanlig missuppfattning är att sångtema låtar i allmänhet kan kallas karaktärssånger. Till exempel är en vanlig uppfattning att "Innan min kropp är torr" (även kallad "INTE TAPA DIN VÄG") från Döda La Kill är en karaktärssång för Matoi Ryuuko. Visst, det spelar när Ryuuko gör något fantastiskt - men är det det? verkligen en karaktärssång? Nej! Sången krediteras inte Ryuuko, utan snarare till Kobayashi Mika (som ändå inte röstar Ryuuko).

Nåväl, det är mycket information. Finns det något annan Jag borde veta?

Varför, ja, det finns det.

En potentiell förvirringspunkt är begreppet "bildsång". I vissa fall används "bildsång" och "karaktärssång" omväxlande, som i detta K-ON !! album.

I andra fall har "bildsång" emellertid en tydlig betydelse. Liksom en karaktärsång är en "bildsång" (i den här meningen) en sång som är avsedd att framkalla en "känsla" av en viss karaktär. Till skillnad från en karaktärssång, men en sång sjunger inte förbi karaktären, och är därför inte "in-karaktär". Istället är bildlåten bara uppmuntrande för karaktären. Bildlåtar i denna mening kan antingen sjungas av en annan sångare (som med detta Steins; Gate album, där "Yakusoku no Paradigm" är en bildlåt för Makise Kurisu), eller vara helt icke-vokal (som med detta Accel World album, där "re-Incarnate" är en bildsång för Arita Haruyuki).

De Tokyo Ravens albumet "Reinkarnation" är ett annat exempel som är full av bildlåtar i den senare betydelsen, med sång tillskriven Kurosaki Maon (som inte spelar någon av karaktärerna i showen).

Jag tycker att bildlåtar (i senare mening) är relativt sällsynta som bindningar till anime. De verkar dock ganska ofta som bindningar till visuella romaner. Jag är inte säker på varför.

5
  • 1 Jag tänker inte Tsubasa o Kudasai karaktärssång, till och med sättas in i seriens sammanhang. Även om det verkligen sjungs av karaktärerna, gör det det inte möjligt för oss "att plocka upp något om karaktären."
  • kvalificerar låtar av soul king brook sig som en karaktärssång? även om jag inte vet vem de krediteras.
  • 1 Går på något sätt till nhahtdh ... Jag antar att det är mer som en täcklåt än karaktärssång. Annars är Cha-La Head-Cha-La (möjligt) Konatas karaktärssång. Eller alternativ fråga: när en karaktär utför en cover av en sång, anses den vara karaktärssång?
  • Slayers (särskilt Try) har en massa bildlåtar som mest sjungs av samma sångare som spelar karaktären.
  • @nhahtdh Jag är inte säker på att jag håller med. Även om det lyriska innehållet i sången kanske inte berättar någonting, kan sättet de framför den berätta för oss något, liksom det faktum att de valde att utföra den i första hand. (Beviljas, "Tsubasa wo Kudasai" i K-ON är inte det bästa exemplet på detta, men jag tror att principen fortfarande är korrekt.)