Anonim

En brevbärare smeder ett brev som skickats till en gammal kvinna som en vänlighet. | 1.2 miljoner

Jag gick nyligen med i detta manga- och anime-forum och snubblade över den här termen flera gånger. Människor som granskar olika parametrar för anime och kallar det för en "typisk" bit av liveanime.

Är denna ganska vanliga typ av anime?

Vad betyder det här?

Denna term har faktiskt sitt ursprung utanför anime, men det är ganska vanligt att anime har skivor av livselement, så det är en vanlig term i anime-fandomen. Toshinou-san svar täcker den allmänna känslan av termen mycket bra, så i det här svaret ska jag försöka passa in det mer i en kritisk ram, som kan vara till hjälp för att förstå om ett givet enskilt arbete är en del av livet. Som allt inom litteratur- och filmkritik är allt detta ganska subjektivt, så människor kommer att skilja på om de tycker att en enskild serie kvalificerar sig som livsskiva enligt denna definition eller inte, men begreppen bör vara ganska universella.


Du kan tänka på alla media som faller på ett spektrum mellan teatralisk och naturalistisk. Teaterverk använder dramatiska konflikter, karaktärer som är större än livet, arkitekterade plotlinjer och andra konstgjorda manipulationer av händelser och kausalitet för att berätta en historia som publiken kommer att tycka intressant. Däremot försöker naturalistiska verk att berätta historier som utvecklar hur saker tenderar att utvecklas i verkliga livet. De kan fortfarande ha konflikter, tomter och intressanta karaktärer, men de sakerna kommer alla att vara mer verklighetstrogna och mindre konstgjorda.

Här är några exempel. (Det är svårt att hitta exempel på naturalistisk anime som inte också är en del av livet, för det är anime; det är i sig naturligt onaturligt. Så jag har använt amerikanska filmer som exempel på naturalism, för jag vill vara tydlig den biten av livet är en delmängd av naturalist, inte en motsvarande term.)

  • Rurouni Kenshin är teatralisk. Även om det (för det mesta) håller fast vid möjlighetsområdet, karaktärerna, deras interna strider och deras interpersonella konflikter, dramatiseras och uttrycks genom episka sammanstötningar som påverkar ödet för en hel nation. De flesta andra shounen-actionshower (Naruto, One Piece, Dragon Ball Z, Yu Yu Hakusho) är också teatraliska.
  • Shoujo-mangan Hana Yori Dango är också teatralisk. Konflikterna här är interpersonella och kretsar kring romantik snarare än de fysiska konflikterna hos Rurouni Kenshin, men karaktärerna är ändå större än livet och plotlinjerna är noggrant arkitekterade. De flesta andra shoujo-romanser är också teatraliska.
  • De amerikanska filmerna The Hurt Locker och Det bästa exotiska ringblommahotellet är naturalistiska, trots att den tidigare äger rum i en krigszon. Det finns ingen känsla av dramatisk import eller öde bakom händelserna i The Hurt Locker—Filmen försöker åtminstone inte påtvinga publiken en sådan. Händelserna i filmen betyder vad tittaren tycker att de menar; det finns ingen känsla av en författare bakom det, mer en redaktör eller reporter, som presenterar vissa "faktiska" händelser för vår övervägande. I film, stilen med The Hurt Locker kallas bio verité; det är också vant till intressant effekt på de mycket mindre realistiska Distrikt 9.

Observera att detta inte har något att göra med genre. Vissa fantasy- och science fiction-verk är naturalistiska. Vissa verk som aldrig når utanför det verkliga livets gränser är ändå teatraliska, som vi ser med Hana Yori Dango och Rurouni Kenshin (i viss mån).

Så vad har detta med livsskiva att göra? Wikipedia definierar livsskiva som "användningen av vardaglig realism som visar vardagliga upplevelser inom konst och underhållning." I huvudsak är bitar av livsverk naturistiska verk som handlar om vardagliga, vardagliga upplevelser. De kan vara naturalistiska verk om vardagliga upplevelser någonstans där varje dag skiljer sig mycket från vad publiken känner till. Det är fortfarande en bit av livet; det viktiga är att upplevelsen är vardaglig för karaktärerna, inom inställningen. Av denna anledning, The Hurt Locker är inte en bit av livet. Det är naturalistiskt, och i viss mening handlar det om vardagliga upplevelser i en krigszon, men krigszoninställningen är inte vardaglig för karaktärerna alls. Man kan argumentera för det Det bästa exotiska ringblommahotellet är en bit av livet, även om jag anser det mer som ett drama. (Ren skiva av livet är försvinnande sällsynt; nästan alla skivor av livsföreställningar har drama- eller komedielement, men de är den typ av små drama och skämt som uppstår i det vardagliga livet, inte stora manushändelser.)

De klassiska exemplen för skiva av liv i anime är shower som K-On, Yotsuba & !, och Ichigo Marshmallow. Det här är långsamma shower om vardagen. Vi ser karaktärerna gå i skolan, shoppa, åka på resor, spendera tid tillsammans hemma eller i en klubb efter skolan. Det finns skämt, men det är antingen skämt karaktärerna själva gör, eller så är det skämt som härrör från vardagliga situationer. Slice of life-show använder vanligtvis inte skämt med höga koncept som att ha en Pixxchu som dyker upp och slås ihjäl, eller att den tidigare japanska premiärministern Junichiro Koizumi plötsligt dyker upp ovanför Tokyo på en flygande tefat eller berättar för oss halvvägs genom showen att hjältinnans önskan att vara idol härstammar från hennes tidigare liv i en försvunnen mänsklig civilisation som utrotades av utomjordingar i förhistoriens dimma. Slice of life-show kan också ha drama, men det är tyst, vardagligt slags drama; K-On, till exempel, har lite drama kring Azusas känslor när hennes upperclassmen examen. Aria (diskuteras nedan) har drama kring Alice känsla av separation när hon blir en Prima och inte har tid att spendera med sina vänner. En bit av livshowen skulle vanligtvis inte ha hjältinnans ex-pojkvän plötsligt tillbaka i stan och vill återuppväcka sina känslor precis som hjältinnan håller på att flytta sin relation med sin nya pojkvän till nästa nivå; den händelseföljden är alldeles för bekväm för författarna.

Aria, Yokohama Kaidashi Kikou, Haibane Renmei och Kikis leveranstjänst anses vanligtvis också vara livsskiva, även om de två första är science fiction och de två sista är fantasy. Mycket av det vi ser i dessa föreställningar är vardagligt och vardagligt för karaktärerna. Det finns inga dramatiska konflikter, inga episka sammanstötningar, inget extraordinärt eller ovanligt (ur karaktärernas synvinkel); det är bara människor (och martianska gondoler, androider och gråvingade änglar och häxor) som håller på med sin vardag. Haibane Renmei och Kiki's Delivery Service har faktiskt tomter, och några av händelserna i Haibane Renmei är ovanliga ur karaktärernas perspektiv, men alla händelser i handlingen uppstår under ett naturligt vardagsliv i världens värld serier.


I anime, begreppet iyashikei är också relaterat till livsskiva. Iyashikei är så vitt jag vet helt unikt för anime och ganska karakteristiskt för japansk kultur i allmänhet. Många bitar av livanime har större eller mindre inslag av iyashikei; Aria och Yokohama Kaidashi Kikou är praktiskt taget symbolen för genren. Inte alla delar av livet är iyashikeioch inte alla iyashikei är skiva av livet; emellertid är de två nära bundna, och önskan om iyashikei kan ha drivit förekomsten av livsskiva.

4
  • Woah du hade rätt: D
  • 3 @ToshinouKyouko Jag kände mig bättre att lägga upp detta med ditt svar på plats. människor som tittar på mitt svar och tänker "Det finns inget sätt att det är så komplicerat" kan bara titta på ditt svar och få hela maträtten på en åttonde ordet :) Men åtminstone för människor som bryr sig tillräckligt ger mitt svar dem en sätt att avgöra om vissa visar att de tänker på är en bit av livet eller inte.
  • Wow! : D Du måste ha sett många av dessa animer. Jag är förvånad över hur tydligt du kommer ihåg de små detaljerna och dessa konventionella saker du nämnde som händer i dessa shower. Grymt bra. Tack.
  • @JonyAgarwal Tack för komplimangerna! Det är min absoluta favoritgenre, så jag har sett många av dem och slösat bort många timmar på att tänka på de här sakerna.

Från Wikipedia:

Livets skiva är en fras som beskriver användningen av vardaglig realism som visar vardagliga upplevelser inom konst och underhållning.

Generellt i anime / manga, bit av livet föreställningar är föreställningar om vardagsliv. Vanligtvis roterar detta runt skollivet i anime-liknande Lyckliga stjärna, Nichijou eller K-On! men detta kan sträcka sig till andra berättelser som människor som bor i lägenheter, arbetar ett dagjobb etc.

Slice of Life-shower är vanligtvis tomt eftersom de mestadels är dagliga händelser (vanligtvis med humoristiska effekter).

7
  • Jag hade börjat på en svindlande akademisk uppsats av ett svar, och Toshinou-san slog mig till det med en mycket mer kortfattad förklaring ... Observera att Aria, Yokohama Kaidashi Kikou och Haibane Renmei vanligtvis anses vara åtminstone delvis livsskiva, även om de är fantasy / science fiction och slags har plott.
  • 2 du kan fortfarande lägga upp det;) Och ja, skivor av livshower är inte alla plottlösa - K-On! har en tomt (även om en hel del av showen handlar om att ha teselskap)
  • passar 'Doraemon' in i denna kategori?
  • 2 @JonyAgarwal Doraemon är inte en bit av livet. Slice of life anime betonar realism.
  • 3 Du kan tillägga att drama ibland kan kännas som Slice of Life eftersom japanska drama (filmer också) har en långsam takt. Precis som ett exempel kan det enligt min mening vara fallet med clannad