Anonim

Oozora Subaru blev avvisad av Shigure Ui [VARIOUS / ENG SUB]

En gång läste jag en manga med följande beskrivning:

En pervers president som gillar tjejer, en tsukkomi vice ordförande, en alltför nitisk kassör och en tyst, grublande sekreterare. Denna osannolika kvartett bildar Shirayuri Girls 'High School's Student Council.

Vad betyder "tsukkomi"? Finns det några exempel på tsukkomi-tecken förutom den i ovannämnda manga?

3
  • av nyfikenhet, vad hette mangan?
  • Seitokai Nej Himegoto
  • Min ordlista säger att det kan betyda trope Straight Man, men jag har ingen 100% bekräftelse på att det är vad din text hänvisar till.

Det finns en speciell stil av traditionell japansk komedi som heter manzai ( ), som är en typ av tvåmanshandling. En man kallas boke, vem är buffonen; skämtaren den roliga killen. De boke kommer att göra skämt, varav många (åtminstone för amerikansk publik) är stönande komedi. Den andra parmedlemmen kallas tsukkomi, och hans jobb är att reagera på bokeskämt (ofta kritiskt), som tar en roll som "den raka mannen" i västerländsk komisk praxis.

Användningen av tsukkomi i beskrivningen du citerade härrör från detta. Det betyder inte att vice presidenten är det bokstavligen den raka mannen i en komedi-duo, utan snarare att vicepresidenten är den typ av typ av kille som inte skrattar åt skämt och alltid skjuter ner andras skämt. Det är en typ av karaktärsortyp som bara översätts ganska bra till engelska som "rak man", så du kommer ibland att se den flyta runt oöversatt.

De tsukkomi är en mycket vanlig arketyp i modern anime och relaterade medier (irriterande vanligt, om du frågar mig, särskilt i schlocky light novels). Välkända exempel från toppen av mitt huvud inkluderar:

  • Kyon från Den melankoliska av Haruhi Suzumiya (spelar ofta av Haruhi och ibland Koizumi boke)
  • Koyomi från Monogatari serie (spelar mot de flesta tjejerna någon gång)
  • I princip alla i Gintama (mot alla andra)
  • Chiaki från Nodame Cantabile (mestadels mot Nodame själv)

Du kan se mer om denna trope i TVTropes-posten Boke And Tsukkomi Routine.

1
  • eller ett annat exempel är takatoshi tsuda från seitokai yakuindomo

"Tsukkomi" har flera definitioner. I sin komiska bemärkelse, som förmodligen är det enda fallet där du kanske ser det oöversatt, kan det betyda en av två saker:

  1. Handlingen att påpeka att något är löjligt / väldigt dumt.

    Vanligtvis händer detta mellan två personer, som i så fall kallas "tsukkomi" (som gör tsukkomi) och "boke", som säger eller gör något roligt eller konstigt (vars handling också kallas "boke" '). Tsukkomi påpekar sedan eller reagerar på annat sätt på boken på något sätt, t.ex. genom att slå boke med en fläkt i någon gammal stil / anime manzai.

    En "själv-tsukkomi" är också något vanligt. Här säger en person något dumt (en "boke") och sedan, efter att ha insett sitt misstag, korrigerar han sig själv omedelbart. Den vanligaste versionen av detta är nori-tsukkomi, där en person håller med en boke, bara för att lägga till en tsukkomi direkt efteråt. Till exempel,

    Boke: "Kan du ge mig tillgång till ditt bankkonto? Jag måste låna 5 dollar."

    Tsukkomi (i en vänlig ton): "Åh, visst, jag använder 2FA, låt mig bara ta min telefon ..."

    Tsukkomi (ilsket): "... som om!"

    Det är också känt som en "tsukkomi" när någon påpekar något absurt, även om ingen egentlig "boke" förekommer. Till exempel:

    Ett moln faller från himlen och faller framför Tsukkomi.

    Tsukkomi: "... åh kom igen, det är inte realistiskt."

  2. Personen som gör tsukkomi. Detta översätts ofta som '' den raka mannen ''.