Anonim

Justin Bieber Sorry FT Jazzy Toronto (19 maj)

Det verkar för mig att i mycket anime (Naruto, drak boll, Gurren Lagannoch Digimon är fyra som kommer att tänka på), karaktärer eller varelser som utför en attack tenderar att ropa sitt namn, nästan som om det behövs för att utföra en sådan attack. Det här verkar väldigt kontraintuitivt Att berätta för din motståndare att du ska använda en eldkula skulle öppna dig för att bli mycket blockerad.

Varför tenderar anime-karaktärer att ropa namnen på sina attacker? (Bonuspoäng: Har detta spridit sig till västerländsk animation?)

6
  • Stor fråga. Jag undrade alltid om det också ...
  • Ironiskt nog minns jag en instans (kanske i Alabasta?) Där Usopp ropade fel attack namn för att lura sin motståndare.
  • Det tillför spänning om du inte har sett Gurren Lagahnn.

+25

Enligt detta foruminlägg:

Det är en tradition där det var tänkt för ung publik att skrika attacknamnen med karaktären. Traditionen började med Mazinger Z, som anses vara den första Super Robot-anime. Showens producenter kände att om huvudpersonen, Kouji Kabuto, ropade ut attacknamnen varje gång mecha gjorde dem, skulle det ge mål tittarna, som var mellan 3 och 10 år då, möjlighet att bokstavligen gå med i det roliga.

Logiken bakom detta är om barnen skulle interagera direkt med en show som de redan gillade, då skulle de vilja ha det ännu mer och skulle hålla fast vid showen på lång sikt. Det behöver inte sägas att strategin fungerade, och bokstavligen kopierade alla andra mecha-anime på 70-talet (sans First Gundam i slutet av slutet av 79) trenden.

Således föddes traditionen och fortfarande visar anime, oavsett om de är mekatema eller inte, använder den, oavsett deras målgrupp.

Dessutom verkar det som om det också gjordes för att göra föreställningarna mer intensiva. Något med att karaktärerna skriker sina attacker gör bara åtgärden bättre.

Vanligtvis antyds det att karaktärerna bara ropar ut attackerna för att kanalisera energi (ungefär som karaktärerna i Harry Potter måste säga besvärjelsen för en förtrollning för att kasta den), för om attacknamnen tas bort blir det bara en massa grymt ... vilket verkar ganska tråkigt. ;)

12
  • Det här verkar ganska bra! Har du en källa till Mazinger Z-delen?
  • @atlantiza sv.wikipedia.org/wiki/Mazinger_Z länk i underrubriken Mottagning och inflytande 3: e stycket det nämns så .. Skål !!! :)
  • Hmm, jag ser det prata om attacknamnen i fjärde stycket i det avsnittet, men jag ser inget om orsaken. Det tredje stycket verkar bara handla om den transformerande robotgenren. Saknar jag det?
  • 3 @AjoKoshy I framtiden ska du inkludera en länk till din källa om du ska kopiera något ord för ord. Dessutom är `(tilde) avsedd att användas som kodblock så att koden återges som text istället.
  • 2 Oj, det här svaret är faktiskt ett riktigt effektivt marknadsföringsverktyg. Hur många gånger har vi alla hört "Kame Ha Me Ha!" växa upp?

Den första anime jag såg detta i var Slayers och det var alltid coolt att se vad som händer härnäst.

Varför tenderar anime-karaktärer att ropa namnen på sina attacker?

Mest logiska svaret: "ord ger makt". Det används också när det finns trolldom som ska gjutas.

Det får dem att fokusera på attacken som gör att attacken fungerar (eller fungerar mer effektivt). Den allmänna idén är att en sådan attack är oundviklig. Attacken har en sådan kraft att motståndaren, även informerad om det inkommande attacken, aldrig kommer att kunna stoppa den. Naturligtvis, om de slutar med det, betyder det också att karaktären är tvungen att hitta en ny bättre, förbättrad attack som överväger motståndaren.

(Bonuspoäng: Har detta spridit sig till västerländsk animation?)

Ja, några exempel där jag såg det hända ...

  • Huntik.
  • Legion of Super Heroes.
  • Inspektör Gadget.
  • Ben 10 Alien Force.
1
  • 2 Jag har sett flera namngivna attacker missa (Digimon är det mest framträdande exemplet, där Digimon på barnnivå alltid kommer att kalla attacknamnet men missar ganska ofta mot Digimon på vuxennivå). Detta verkar dock vara meningsfullt. +1, men jag väntar på att se om några andra svar dyker upp innan jag accepterar ett.

Den främsta anledningen till att de gör det till förmån för publiken. Det hjälper publiken att veta vad karaktären gör.

Det är mer dramatiskt om tittaren vet att karaktären använder "gumgum superduper pistol" än om Luffy bara slår någon.

5
  • Detta gäller särskilt att gå tillbaka till Go Nagai och Mazinger, ibland har du ingen aning om vad en attack är (som att andas faktiskt är en "rost" -attack).
  • 2 Jag hade det också i mitt svar men tog bort det igen: ur en karaktärs synpunkt bör läsaren / tittaren inte existera: =)
  • 1 @Rinzwind Det gör det inte mindre anledningen
  • 2 Det finns mycket överförklaring i både serier och filmer som kan vara meningslösa för karaktärerna, men som krävs för auditionen. titta på en serie eller film från själva karaktärsvyen, och du kommer att märka en hel del duhs. det är helt enkelt ett enkelt sätt att berätta vad som händer.
  • 1 Bleach lampskärmar detta genom att förklara att ett speciellt angrepp (eller ett speciellt drag) är mycket kraftfullare om namnet ropas.

Skriket verkar vara relaterat till det som i Kampsport kallas kiai (skrika). Här ett utdrag från martialarts SE om vad kiai är för:

Utvisningen av avsikt. Kiai fungerar som en förklaring om din stridsanda, din inre önskan att råda under dessa omständigheter. Detta kan vara för hot, självförtroende, samla (krigsskriket var i huvudsak en form av kiai), etc.

Källa

TvTropes listar några relevanta kiai i anime och manga och relaterar dess relevans i väst till kampsportfilmens undergenre. Alla titlar som OP frågar finns i denna lista.

Eftersom jag inte kan hitta någon akademisk studie om kiai i den japanska popkulturen, för vad jag kan se kan detta mer allmänt tolkas som en talhandling och särskilt ett uttryckligt performativt yttrande, där:

Uttrycket av en performativ är, eller är en del av, utförandet av en viss typ av handling

Exempel är löften, krigsförklaringar, muntliga avtal, löften.

Så med en grundläggande filosofi för språkkunskaper och vad vi hade känt till kiai, skriket är lika viktigt som karaktärens fysiska handling. I manga och anime beskriver den inte bara själva handlingen utan den är en del av den. Vi identifierar omedelbart dess betydelse eftersom vi är vana att känna till performativa yttranden i vårt sociala liv.

3
  • 1 Detta är inte riktigt den typ av "källbaserat" svar jag letade efter - en källa för definition av "kiai" och människor på TVTropes som gissar att kiai avsiktligt sätts i manga / anime är inte särskilt officiellt. Tack för ditt svar dock; Jag tror att det är en sannolik möjlighet av anledningen.
  • 2 I avsaknad av en intervju med författarna som ställer denna specifika fråga relaterad till ett visst arbete, kan vi bara leta efter något liknande element från samma kultur (kiai), lägga till triviala tolkningar av publiken (TVTropes) och därför dess framväxande betydelse och flytta till själva kärnan i frågan, tolkningen av tecknet. Den sista delen är lika "officiell" som språkfilosofin och bör väcka ditt intresse.
  • 1 Rätt, men spekulationer på TVTropes och att definiera ett ord är inte vad jag letade efter. Jag tackar för ditt svar, men vill bara förklara varför jag inte skulle ge belöningen till det, så att du inte blev undrad.

Jag kan inte hitta några officiella källor för hur detta började, men vid detta tillfälle förväntas ropa ditt attacknamn av strid manga / anime, vilket förmodligen är anledningen till att det fortsätter att vara en populär praxis.

Enligt en intervju med Toriyama Akira (skapare av Dragon Ball) insisterade hans redaktör att han inkluderade attacknamn trots att Toriyama själv tycker att de är ganska dumma:

"Jag gillar inte riktigt att ge namn på attacker", säger Toriyama. "Jag tror inte att karaktärerna skulle skrika ut namnen på deras attacker i liv eller dödsituationer. Du skulle dödas medan du skriker namnet på din attack", skrattar han. "Men min redaktör sa att jag är bättre att ge namn på attacker."

I en tidigare del av intervjun nämner Toriyama också att hans redaktör rådde honom att ha en tyst huvudperson hade en negativ effekt på serien.

Torishima sa till mig en gång: 'din huvudperson är för tyst. Det är därför det inte är så populärt. ' Jag ville vinna läsare med berättelsen den här gången, och jag hade till och med ansträngt mig för att komma med en normalt klädd huvudperson, så jag blev kikad och jag sa till honom: 'Jag ska göra lite' folkmassan , då. '

Detta "crowd-pleaser material" som Toriyama nämner blev en turnering - förmodligen ett av de enklaste sätten att packa in så många attacknamn som möjligt. Och Toriyama säger att seriens popularitet ökade kraftigt på grund av denna turnering.

3
  • Jag håller helt med Toriyama! Bra källor, men detta är ett mycket trevligt svar.
  • Intervjun är bra, men Toriyamas förklaring flyttar helt enkelt problemet till redaktörens val och lämnar frågan om syftet och hur denna praxis har sitt ursprung.
  • @chirale Ja, jag håller med om att det inte är en fullständig förklaring (som jag erkände i första meningen i mitt svar), men varken jag eller bounty hunters har kunnat hitta en fullständig förklaring från en officiell källa verkar det.

Enligt denna länk är här huvudsyftet med karaktärer som ropar sina attacker:

  • Ord är kraftfulla

Tanken att ord kan ge makt är ett tvärkulturellt fenomen som dyker upp ofta i de tidigaste berättelserna om svärd och trolldom. Särskilt medlemmar av den sinitiska etnolingvistiska familjen tenderar att tillskriva kraften hos skriftliga karaktärer särskild betydelse, och tron ​​att speciella ord kan åberopa kontroll över övernaturlig kraft genomsyrar deras folklore (fråga bara din lokala shinto-, buddhist- eller taoistutövare om de ' har donerat till ett helgedom eller tempel för att få en talisman skriven nyligen). Den magiska kraften i talade och skriftliga ord var också ett nyckelbegrepp i forntida egyptisk religion och rituell magi.

  • Hjälper till med att bygga upp chi

När det gäller realism har detta en viss grund eftersom traditionella och till och med vissa nuvarande utövare av kampsport tror att medföljande uttalanden och / eller röstljud vid sidan av utförande bygger upp sina chi, vilket ökar kraften och effekten av deras rörelser och tekniker.

  • Säkerställer korrekt andning

Sätt det andligt, att säga en fras vid rätt tidpunkt under en attack säkerställer korrekt andning. Ett samtal som används av denna anledning kallas en kiai.

  • Hemliga samhällen & överföring av tekniker

Namngivningen av attacker tjänade också ett mer praktiskt syfte eftersom många kampsportskolor, särskilt kinesiska, brukade vara hemliga samhällen. Fördelningen av tekniker gjordes oralt och att ge dem esoteriska namn underlättade ofta denna överföring.

  • Skrämma motståndaren

Kiai har potential att skrämma motståndaren och ge dig en öppning.

  • Spellcaster anrop

Detta kombineras också ofta med en spellcaster's Invocation, där den sista delen av besvärjelsen är namnet på trollformeln, ropade ut precis när trollformeln utlöstes (Spirit of Fire, samla i min hand och förbränna mina fiender! FIREBALL!). En karaktär som växer vid makten kommer så småningom att kunna göra den första besvärjelsen mentalt och förvandla den sista utlösaren till denna trop.

  • För kommentatorn

En variant har en stridskommentator som känner igen attackerna som används (vanligtvis med en rad som "Det är den legendariska sådan-och-sådan-och-något-eller-annan-tekniken!") Och förklarar dem för alla andra karaktärer som tittar (och publiken) , självklart).

  • När det inte finns något röstverk

En annan variant, som främst finns i videospel, visar attacknamnet på skärmen när det körs, utan ett vokalt "samtal". Detta händer vanligtvis i spel där det inte finns något röstverk; samtalet är underförstått. Faktum är att flamboyanta attack- / tekniknamn i stort sett är en trop i sig själva.

  • Effektiv berättande enhet

Det finns egentligen inte ett enklare sätt att låta publiken veta att Captain Kirks nästa phaser-explosion inte ska döda utlänningen, eller att domare Dredds nästa kula ska gå "boom". Särskilt i manga är det särskilt svårt att låta läsaren veta vilka speciella attacker som används utan rörelse eller färg, så att karaktärerna säger att det förmodligen är den mest praktiska lösningen.

Det går tillbaka till den japanska kulturen. De påverkas väldigt starkt av bushid , olika kampsport, till och med deras religioner (Shint ). Namnen på saker är mycket viktiga, jag antar att det bara är japanernas sätt. Det är också allmänt känt att rop skrämmer sin motståndare.

Det är känt som Kiai (ett stridsrop), det är att kanalisera din energi till fienden genom din attack i japansk kampsport. Du kommer att se detta mycket i anime, från namngivning och personifiering av svärd till mechs till spirit energi, intern styrka (spirit energi) kanaliseras genom dessa vapen.

Här är en artikel om den (Calling your attacks) ..

Om du kan göra något mer imponerande än att bara kasta ett slag måste dina attacker ha ett lika imponerande namn. Mer än så, du måste ringa ut det när du startar attacken. Det spelar ingen roll om det är en kampsport, en magisk trollformel eller ditt hemliga supervapen, om du inte kan säga namnet är det bara inte så coolt eller effektivt. Förvänta dig också att mycket eko kommer med det, och (om en kämpe känner sig speciellt bombastisk) dramatisk ... pausar ... MELLAN DENNA! En standardfunktion i praktiskt taget alla Magical Girl, high fantasy eller kampsportanime.

Artikeln länkar också till västerländska kulturfilmer som också använder denna eller åtminstone varianter av den .. (inte säker på animering). Vem vill trots allt se en tyst kamp?

ps. BANKAI!

I kendo ropar vi namnen på de strejker vi gör för att släppa ut luft från lungorna på ett visst sätt. Det är också för domare att veta vilken strejk vi försöker för att göra mål. Det är dock onödigt att säga skriket och strejken som följer med det. Till exempel kommer jag in och slår "dou" och skriker "män". Som nybörjare spelar det ingen roll om jag säger dou, kote eller män, så länge jag säger något för att släppa ut luften från lungorna.

Det är ett möjligt ursprung för anime-karaktärer som skriker ut deras attack.

Annars kommer du (att vara publik) aldrig veta vad de tänker på ...

Ta ett exempel: Naruto, förutom några jutsus som Rasengan, Multi-shadow-klon som är mycket bekanta, kanske vi inte förstår jutsu-rörelserna och deras namn, såvida vi inte har dem med hatt ...

Och vi är vana vid det och det låter bra för ryta namnet på jutsu :)