Anonim

BTS Carpool Karaoke

I min region vet folk inte skillnaden mellan anime och vanliga tecknade serier. När de ser mig titta på anime, eller de hör något om det på något sätt, säger de att jag tittar på en vanlig tecknad film och därmed är jag barnslig. Ibland uppvisar de till och med sarkastiska attityder så att det inte går att ge en allvarlig lång förklaring.

Vad förklarar effektivt hur en anime skiljer sig från en vanlig tecknad film?

1
  • myanimelist.net/featured/1737

Oavsett hur du ser på det, en anime är en tecknad film. Huvudskillnaden är att en anime anses vara en japansk tecknad stil i väst.

Många engelskspråkiga ordböcker definierar anime som "en japansk stil av filmanimering" eller som "en animationsstil som utvecklats i Japan."

Men i Japan anger termen "anime" inte en animations ursprung eller stil. Istället fungerar det som en blank term för att hänvisa till alla former av animationer från hela världen (både utländska och inhemska). Ordet "anime" är lånord som hänvisar till "animation" eller "karikatyrer", anpassat från det engelska ordet "animation."

Med tanke på detta från ett annat perspektiv, i Japan kallas Disney-filmer som "Disney Anime". Detta hänvisar till en viss stil, inte genren som helhet.

Den japanska Wikipedia på "anime" noterar specifikt att:

anime

Medan på japanska förkortades "animation" till "anime", utanför Japan har ordet bara använts för att hänvisa till media som betraktas som "japansk animation." Men i Japan beaktas inte ursprungslandet och den litterära stilen (media) när man använder "anime" på den.

Västerländska tecknade serier och anime kan båda variera i ritstilar, baserat på personal, budget och karaktär / uppsättning. Anime-serier är vanligtvis mer detaljerade än din genomsnittliga västra show eftersom det finns mer av ett överflöd av tekniskt skickliga artister utomlands än det finns i väst.

Båda kan nå olika åldrar oavsett deras ursprungliga målgrupp (Avatar den sista luftbändaren, Min lilla ponnyoch Äventyrsdags är anmärkningsvärda exempel).

Vanligtvis är västerländska karikatyrerna lättare än i japansk anime. Men båda kan hantera mer mogna teman, i båda seriösa (som Cyber ​​6, Mighty Maxoch Drakar och demoner) och humoristiskt ljus (som Futurama, South Park, Simpsonsoch Familjekille). Det finns västerländska karikatyrer för mogna vuxna precis som det finns 18+ anime i Japan.

Om du frågar den genomsnittliga personen i ditt land och en i Japan, kommer båda att betrakta dem som barnsliga. Skillnaden mellan anime och tecknade serier är mycket subjektiv. Det handlar vanligtvis om vad du gillar och hur du gillar det.

8
  • 2 Och det är det. Skillnaderna finns bara när vi tittar på någon typ av medelvärden. Specifika tecknade serier eller anime kan och ofta do faller lätt utanför det typiska. Det är enkelt att hitta exempel på båda för nästan alla teman, genrer eller målgrupper du bryr dig om.
  • 7 Jag tror att du har missat en viktig skillnad: kontinuitet. Det är sant att någon anime är repetitiv och icke-kontinuerlig, men den största skillnaden jag har upptäckt är att de flesta västtillverkade karikatyrerna inte har någon kontinuerlig plot, vilket gör dem bättre lämpade för barn. (Detta leder också till tanken att västerländska karikatyrer ofta innehåller något moral eller lektion i varje avsnitt, men detta är mindre uppenbart.)
  • 4 @Dani Jag tror att kontinuitet är relaterad till skillnaderna som sänds och förnyas. I Japan mäts framgången för en serie vanligtvis på dess lönsamhet, vanligtvis genom dess skivförsäljning, i USA är det genom tittarna.I västerländska länder vill de att en serie ska pågå så länge som möjligt så att de kan bygga och sälja saker från varumärket de byggde. De flesta anime, har inte ett regelbundet tilldelat sändningsschema som förnyas varje säsong (program i väst förnyas om deras betyg går bra), så det vore vettigt att ha en sammanhängande plot som (vanligtvis) sveper upp saker.
  • @Dani du ser ett avbrott i kontinuiteten med långvariga serier som Bleach och Naruto, med deras fillerepisoder.
  • 1 brunn detta är faktiskt felaktigt; det finns sätt att se på de två som distinkta snarare än en generalisering och en delmängd. karikatyrerna har helt olika etymologi, historia och sociala artefakter jämfört med anime eller donghua

Mitt personliga argument:

Tecknade serier är huvudsakligen producerad för ungar, med ämnen om vänskap, kul, utforskning och liknande saker.

Anime / manga och relaterade medier huvudsakligen produceras för mål för alla åldrar (förutom Hentai- och Ecchi-serien, förstås). De kan naturligtvis innehålla "barninnehållet", men det finns mycket allvarligare där ute, t.ex. de om kärlek, död, konflikter och krig. De är helt enkelt mycket djupare. Teckningar och karaktärskonst för karikatyrerna är ofta kraftigt deformerade / utomjordiska för att betona bortkopplingen från verkligheten och den roliga delen av den.

En annan skillnad är hur karaktärer utvecklas. I de flesta serier jag har läst har du episodiska upplevelser som högst är löst förbundna, och så karaktärer utvecklas inte riktigt / växer upp. Jag är säker på att det finns motexempel där ute, men jag tror att vi kan komma överens om att karaktärerna inte är i fokus.

För de flesta anime och relaterade media är karaktärerna mycket djupare. Naturligtvis har du också enstaka motexempel här, men karaktärerna får ett mycket större fokus.

Du kan tänka på anime / manga / visuella romaner / lätta romaner som (västerländska) böcker / serier / filmer med avseende på innehållet, förutom att de är ritade (eller har illustrerande innehåll) istället för att filmas / rent i skriftlig form.


Observera att det finns exempel på anime som ser ut och känns precis som västerländska tecknade serier (Panty & Stocking with Garterbelt, för "look" -aspekten, åtminstone) och tvärtom (Avatar - The Last Airbender, Korra).

4
  • 9 Skulle det göra "Family Guy" eller "King of the Hill" anime? Eller kan det inte finnas någon anime som riktar sig specifikt till barn? Jag är ingen animeexpert, men jag tyckte att det var nyfiken att din skillnadspunkt är målgrupp snarare än stilistiska överväganden. Jag letar inte efter undantaget som motbevisar regeln, men jag tänkte aldrig på anime på det sätt du föreslår. Intressant.
  • 2 "Ritningar och karaktärskonst för tecknade filmer är ofta kraftigt deformerade" Detta gäller definitivt även anime. Du skulle inte säga att de stora ögonen som är karakteristiska för anime-karaktärer är deformerade?
  • 8 "Tecknade serier produceras främst för barn" detta är en gammal stereotyp och är inte längre sant. Till och med Disney-serier är nu mer familjeorienterade. Med alla avsnitt av Family Guy, Simpsons, Futurama och South Park är det uppenbart att tecknad film är ett media för alla. Det finns också massor av "Anime" som bara är för små barn. Men de blir naturligtvis inte kända utomlands eftersom du inte kommer att se dem under tonåren när du börjar bli intresserad av Anime utomlands :)
  • 4 Detta svar är starkt partiskt mot tanken att anime på något sätt är överlägsen och mer komplex än västerländska animerade shower. Påståenden som "mycket djupare" "karaktärer får större fokus" behöver mycket, mycket mer stöd än de ges här.

Skillnaden är bara subjektiv, beroende på din och dina kamraters uppfattningar. Tänk på att MESTA av anime som exporteras från Japan faktiskt riktar sig till barn. (definierar "barn" som sträcker sig genom tonåren)

När de ser mig titta på anime, eller de hör något om det på något sätt, säger de att jag tittar på en tecknad film och därmed är jag barnslig.

Walt Disney trodde inte heller att Fantasia var för barn. Efter att ha sett filmen flera gånger är jag benägen att hålla med. Poängen är att även om de har tenderat i den riktningen (med några anmärkningsvärda undantag) i västvärlden, finns det ingen särskild anledning att begränsa tecknade teman till barn.

Ibland uppvisar de till och med sarkastiska attityder så att det inte går att ge en allvarlig lång förklaring. Vilka är de effektiva sätten att förklara att anime skiljer sig från karikatyrerna i sådana situationer? Finns det några smarta meningar som påverkar människor som inte känner till anime?

Jag inser att du bara inkluderade detta för kontext ... men om någon är sarkastisk är det inte som om något riktigt svar är tillämpligt. Denna del av frågan är antagligen också offtopisk.


Den enklaste metoden för att övertyga någon skulle förmodligen få dem att sitta genom att visa Grave of the Fireflies ... även om det inte är särskilt snabbt eller smart.

4
  • "Du gör inte ... eftersom de inte är det." Inte sant. Termen anime myntades i väst som en term för japanska eller asiatiska karikatyrer. Och "anime" på japanska är en term som härstammar från engelska "Animation" med de första Disney-teckningarna i åtanke. Det är språkets skönhet och den här frågan handlar mer eller mindre bara om språk och uppfattningen av två ord som tekniskt betyder mycket liknande sak, men i själva verket betyder två olika saker.
  • @ sm4: De flesta av dina historiska uttalanden här är felaktiga. Läs den japanska wikipedia-artikeln om , särskilt avsnittet historiska termer.
  • Jag ser att den citerade raden försvinner från svaret, så jag antar att min kommentar inte längre är relevant.
  • @ sm4: Den raden matchade inte längre formen på toppanlägget. I originalet var den sista frågan i linje med "Hur förklarar jag att anime och tecknat är olika?" Jag märkte inte ändringen i det översta inlägget före din kommentar.

Den här frågan är verkligen vanligt, särskilt när du är en animefan. I min situation vill jag inte att 'anime' ska kallas 'karikatyrer' eftersom de är så olika för mig. Följande är de skillnader som jag tror att de har:

  • Anime riktar sig till en stor publik, från barn till vuxna, medan tecknade serier
    riktar sig främst till barn, med undantag för vuxna som gillar att titta på tecknade filmer.

  • Anime hanterar teman för barn, tonåringar och vuxna och har berättelser som har djup, medan karikatyrerna behandlar fler teman som är för barn.

  • Anime kom från japanska produktioner, och karikatyrerna kom från amerikanska produktioner (eller var som helst utom Japan).

  • Du kan verkligen berätta om det du tittar på är en anime eller en tecknad film med den visuella grafiken (om du är en anime-fan så vet du vad jag menar). Du kan märka att karaktärerna från en tecknad serie visar sig mycket annorlunda än hur seriefigurer i en annan tecknad serie ser ut. Men i anime kan du märka några likheter om hur de ser ut.

Jag tror att det bästa sättet för dig att förklara är att låta dem titta på en mycket bra anime och få dem att titta på några tecknade serier och sedan säga till dem: "Såg skillnaden?". Eller låt dem bara tänka vad de vill. Jag upplevde vad du upplever mycket av mina föräldrar men jag låter dem bara säga vad de vill eller tänka vad de tycker. Ignorera dem med respekt. Se bara till att du inte respekterar dem när du försöker försvara anime och att titta på anime inte påverkar din attityd negativt.

2
  • Jag håller med om att "från japanska produktioner" är en viktig del. Medan vissa tecknade serier har provat liknande stilar verkar det ofta inte betraktas som "anime".
  • Avatar the Last Air Bender är ett exempel på tecknade serier som provade en anime-liknande stil, från dess berättelse och lite på grafikområdet, men det kan fortfarande inte betraktas som en anime eftersom den inte kom från japanska produktioner.

Anime och tecknad film används båda för att identifiera en animerad produktion, den första tillverkad i Japan, den andra i resten av världen ...

Om vi ​​måste visa mer detaljerad skillnad skulle jag säga:

Visuella egenskaper
Anime: Tydliga ansiktsuttryck. Stor variation i fysiska egenskaper. Karaktärers fysiska särdrag är i stort sett närmare verkligheten än tecknade serier.
Tecknad film: Karaktärer har vanligtvis funktioner som inte är relativa till resten av kroppen och därför längre från verkligheten än anime.

Ämnen / teman
Anime: koncentrerar sig mest på livsproblem eller saker som är närmare mänskliga känslor.
Tecknade serier: är vanligtvis gjorda för att få folk att skratta och så är det mer komiskt.

Definition och term:
Anime: Engelska ordböcker definierar ordet som Japansk stil av filmanimering .
Tecknad film: användes som modell eller studie för en målning men förknippas nu med karikatyrer för humor och satir.

Referens

Det här är en ganska svår fråga, men jag kan ha några tips.

Medan tecknade serier är avsedda att bevakas av ungar, anime är tänkt att ses av alla åldrar: det finns en serie för alla, för varje tema, för alla åldrar. Från små barn, som Doraemon, för små barn som Pokemon, till tonåringar som shonen-serier eller teen-shojos, till mer vuxna som seinens eller till och med hentai. Alla kan njuta av något.

Jag vill inte bli för subjektiv här, men det finns några viktiga aspekter som jag diskuterar med andra:

  • Konststil; det finns en tydlig skillnad i hur karaktärer i en anime-serie ritas i motsats till västerländska stilserier. (Ibland får du också ett rop till Anime-stilen.)

  • Målgrupp; det finns ett brett utbud av publik och en ännu mer varierad demografi av anime-konsumenter än traditionella västerländska tecknade serier.

  • Theming; så mycket av en kulturchock som det kan vara (som jag kommer till om ett ögonblick), många anime har teman som inte skulle vara mycket meningsfulla i västvärlden, till exempel 108 för det buddistiska antalet frestelser man kommer att göra , 4 för döden, vit för döden, etc.

  • Kulturskillnader; det finns en hel serie som tolereras, om inte acceptabla, i Japan, medan i västvärlden skulle de censureras på något sätt eller inte tillåtas alls, eller förtjänar vem som helst som är ett fan av det, något mycket smutsigt utseende.

    Några av de saker som skulle orsaka kontroverser eller ses som "oacceptabla" i västerländsk animation skulle vara homosexuella relationer (yaoi / yuri), stora åldersrelationer, lolicon / shotacon (vilket är konstigt Rättslig men kraftigt missvisade) och incest.

    Västerländsk animation skulle inte röra det där med en hundra fotstång.

1
  • 2 ... och sedan har vi animationer som "Drawn Together", "Rick & Steve", "South Park" och "The Three Friends And Jerry", som gärna kastar dessa teman i ditt ansikte.

Vi vet alla att Anime är "karikatyr i japansk stil", och detta får ofta folk att säga att de båda är karikatyrer. Ja det är de, men det betyder inte det finns inte skillnader. Väsentliga skillnader.

Först och främst, publik. Den huvudsakliga mål skillnaden är att Anime vanligtvis inte är tecknade serier för barn.

En del anime censureras när de dubbas i utlandet och de görs som ganska barnsliga (och detta är ibland riktigt irriterande), medan originalet innehåller några referenser för vuxna, scener som innehåller våld och så vidare. Även om detta inte är sant för alla anime, eftersom vissa riktar sig till barn, behöver vissa av dem en mogen publik.

Även tecken behandlas helt annorlunda. Det finns mer tillväxt i Anime-karaktärer när det utvecklas för en hel serie. Till exempel, Zabuza i Naruto blir det en ganska trevlig karaktär eftersom du går utöver honom helt enkelt som en antagonist.

Både anime och karikatyr behandlar teman tycka om liv, död, religion, kärlek, svek, etik, etc.. Men karikatyrerna behandlar verkligen sådana saker helt annorlunda. Tänk bara på tecknade serier i Disney-stil: delar de något med Anime när det gäller hur behandlar de dessa ämnen?

För det första brukar anime på engelska hänvisa till japanskt innehåll. Som nämnts i detta svar hänvisar "anime" på japanska bara till några animerat innehåll. Som sagt, det är bra att ha denna avvikelse - liknande saker har dykt upp i andra engelska lånord. (Till exempel "Lied" eller dess plural "Lieder" hänvisar till tyska språkliga konstlåtar från 1800- till 1900-talet när orden används på engelska, men på tyska verkar "Lieder" ibland få en mer allmän mening.) Så i den meningen, åtminstone, på engelska, inte alla karikatyrerna är anime, för inte alla karikatyrerna är japanska. (Visst skulle det vara löjligt för mig att gå runt och hävda det Svampbob Fyrkant är anime till en engelsktalande.)

Det är fortfarande oklart om "anime" helt enkelt är en delmängd av "karikatyrerna". Huvudproblemet, som andra svar har berört, verkar vara att "cartoon" ofta föreslår något som är avsett för små barn, som inte täcker innehållet i mycket anime. Visst saker som Seriella experiment ligger eller den Öde serier är, enligt denna konnotation, inte riktigt "karikatyrerna".

Men även föreställningar animerade utanför Japan betecknas ibland som "karikatyrer", även om deras innehåll eller konststil inte riktigt faller inom områdena för den genomsnittliga människans idé om en "tecknad film". Till exempel en sökning efter waltz with bashir 'cartoon' föreslår att åtminstone några författare i stora tidningar (1, 2) beskrev den animerade filmen Vals med Bashir som en tecknad film, och både dess ämne (Libanon-kriget 1982) och dess stil liknar knappast den som den genomsnittliga tecknade, både i innehåll och stil. (Jämföra med Arthur eller South Park.)

Detsamma gäller Bågskytt, som är åtminstone i den engelsktalande världen, markant mer känd än Vals med Bashir. Jag har inte sett Bågskytt, men Wikipedia föreslår att det knappast är mer lämpligt för barn än Vals med Bashir.

Så långt användningen på engelska går, antingen:

  • Anime är skiljer sig från "vanliga karikatyrer", men endast i den mån "vanliga karikatyrer" består av barnshow och täcker inte annat animerat innehåll som Vals med Bashir. Allt utanför det vanliga tecknad filmanpassade innehållet beskrivs bäst med en annan klassificering om detta ger mer information om innehållet (t.ex. "anime") eller ett bredare (t.ex. "animerat innehåll").

  • Anime är inte skiljer sig från "vanliga karikatyrer", eftersom "tecknad film" täcker någonting alls animerat.

I båda fallen handlar "anime" egentligen bara om att något animerades (och marknadsfördes mot japanerna).

Jag är benägen att föredra den första uppfattningen när det gäller hur jag personligen använd ordet "tecknad film" (beskriv så Doraemon och Chibi Maruko-chan men inte Öde noll som "tecknade serier") på grund av konnotationerna av "tecknad film". Jag anser dock att den andra fortfarande är acceptabel (i den meningen att jag inte kommer att bli upprörd över att den uppfattningen tas) eftersom det är uppenbart att människor också använder "tecknad film" på samma sätt "felaktigt" på andra mer vuxenorienterade visar att är inte från Japan.