Anonim

Lucifer försöker stoppa Marcus från att intervjua en misstänkt | Säsong 3 Ep. 18 | DJÄVULEN

Hikaru får Sai att spela Gå över internet med smeknamnet "Sai". Sai är väldigt kraftfull och besegrar alla, även Meijin.

Jag vet inte hur jag ska spela Go så bra, men jag uppfattar att en datoralgoritm som spelar Go kan skrivas enkelt. Och jag tror att det måste finnas många Go-robotar över hela den verkliga världen för närvarande.

Varför anser ingen att sannolikheten är att Sai kan vara en datorbot? Jag är mycket förvånad över att det inte nämns ens en gång under hela serien. Finns det en anledning till detta?

3
  • Bara för att bekräfta nivån på datorer i farten. Bots in go gjorde många framsteg under de senaste åren (med Monte-Carlo-algoritmer). Vid tiden för mangan var de på kyu-nivå (mycket svag). Idag (juni 2013) ligger de bästa robotarna på 4 eller 5 dan (amatör) nivå (vilket till exempel fortfarande är svagare än ett genomsnitt insei).
  • En av eleverna vid den kinesiska inseiskolan Isumi besökte nämnde att han faktiskt arbetade med forskning för datorbots. Så det är inte som om de inte nämndes i serien.

För det första släpptes mangan 1998 vilket var ungefär när Internet exploderade över hela världen och dot-com-bubblan tog form. På samma sätt var den hängande hårdvaran som fanns tillgänglig då en skugga (tänk 300 MHz Pentium) av vad som finns tillgängligt nu. Sakerna var mycket annorlunda då än de är nu.

För det andra, även om det kan vara möjligt att datoralgoritmer som spelar Go kan skrivas ganska enkelt, så kan algoritmer som tycks spela Go väl är exponentiellt komplex. Om du överväger Deep Blue, schackmotorn som slog Kasparov 2-1 (av sex spelade spel) 1997, använde den rack av avancerad hårdvara som beräknade 200 miljon placerar en andra och intrikat avstämd programvara som är speciellt konstruerad för ändamålet av IBM. Det överväldigade honom inte exakt. När det gäller brädstorlek, möjliga drag och kombinationer är Go mycket mer komplicerat och krävande än schack och det hade varit extremt osannolikt att någon stationär programvara från 1998 skulle kunna matcha Go-stormästare av tiden.

Slutligen var det onödigt att införliva fusk och andra negativa delar av det verkliga livet för historien och skulle ha hindrat ett av målen med mangan, det vill säga målet att popularisera spelet Go.

Det som följer är inte ett riktigt svar (jag tror att det accepterade svaret är korrekt), utan mer en intressant sidoteckning.

Sai spelade gå på internet. Men Sai är en rent fiktiv mangakaraktär.

Under 2003 - 2004, på en riktig go-server (KGS), uppträdde dock en stark motståndare och hade en vinstprocent på 100%. Han vann också mot några professionella spelare. Hans namn var "Tartrate".

Egentligen förlorade han efter en tid några spel, men dessa förluster var i tid eller inträffade under samtidiga spel. Observera att KGS inte egentligen är en "stark" server, så även om de bästa spelarna på KGS är professionella är de inte de bästa professionella spelarna. Men ändå lyckades Tartrate få en imponerande vinnande rad.

Tartrate-identiteten hölls hemlig och faktiskt avslöjades den först 2009. Så vid den tiden (2003 - 2004 och senare fram till 2009) undrade många spelare vem han verkligen kunde vara. Det fanns många skvaller och en webbsida skapades för att ta reda på vad som kunde vara Tartrates verkliga identitet.

Vissa människor hävdade till och med att han var Sai (mer som ett skämt än en riktig hypotes).

Ingen skulle tro (allvar) den här användaren var en datorbot. Anledningen är att vid den tiden var de bästa robotarna fortfarande på kyu-nivå.

Till och med idag (juni 2013) är de bästa robotarna på 4 dan eller 5 dan amatörnivå (vilket till exempel fortfarande är svagare än en genomsnittlig insei).

En annan intressant anekdot om detta ämne är "the shodan bet". En amatörspelare som rankades som första kyu satsade 1000 $ med en vän om att han inte skulle bli slagna av en datorspelare före 2011. Han var tvungen att spela en serie spel mot en dator 2010 och vann vadet. Men 2012 (efter sista deadline) förlorade han 3-1 mot en annan dator.

Webbsidan om detta spel ger lite information om datorbots.